Læsetid: 3 min.

Press er skindød

19. august 1997

Månedsbladet Press i betalingsstandsning med gæld på over en halv million

Efter næsten 12 års turbulent bladliv meddelte staben bag månedsbladet Press mandag, at bladets likviditetsproblemer nu er så alvorlige, at man ser sig nødsaget til at træde i betalingsstandsning.
Chefredaktør Ivan Rod var dagen igennem travlt beskæftiget med at sende breve til diverse kreditorer om den kuldsejlede økonomi.
"Med betalingsstandsningen er vi nu sat under administration af vor egen advokat," siger Ivan Rod.
Bestyreren af Press' bo, advokat Karin Høier Jensen fra Knud Foldschacks advokatkontor, skal den 28. august møde i Sø- og Handelsretten til forhandling med kreditorerne om boet og de ubetalte regninger.
"Vi har ikke mistet modet, men på denne side af forhandlingen med kreditorerne kan vi ikke sige noget om mulighederne for at videreføre bladet," siger chefredaktøren.
Press har angivet konflikten med bladets tidligere annoncebureau TWM som direkte årsag til den økonomiske krise. TWM har tilbageholdt hovedparten af bladets annonceindtægter siden foråret som sikkerhed for den provision, bureauet mener sig berettiget til. Foreningen Bladgruppen, der står bag Press, har stævnet bureauet, som man mener gør sig skyldig i en berigelsesforbrydelse.
Gæld til trykker
Det beløb, som TWM tilbageholder - godt 100.000 kr. - kan imidlertid ikke forklare det store underskud, Press har ophobet. Alene bladets trykkeri har omkring 300.000 kr. til gode i ubetalte regninger.
"Vi har sagt vores lejemål op for at nedbringe omkostningerne, men med betalingsstandsningen er vi p.t. afskåret fra at gå ud og finde nye lokaler," siger Ivan Rod.
Folkene bag Press forsøgte tidligere i sommer at opnå økonomisk støtte fra bl.a. en række dagblade - Information gav f.eks. tilsagn om støtte - for at muliggøre udgivelsen af det sommernummer af Press, som man skylder læserne.
"Jeg kunne imidlertid ikke forsvare at inkassere støtten for at sende et blad på gaden, når jeg vidste, at vi stod meget tæt på en betalingsstandsning."
Derfor ligger materialet til det færdige sommernummer nu brak hos trykkeriet, og ingen i den lille bladredaktion i Studiestræde i København ved i dag, om det nogensinde kommer på gaden. En lukning af Press forekommer i dag mest sandsynlig.
Sker det, vil det være resultatet af en årelang proces med faldende oplag. Fra et oplag de første år efter starten i 1985 på næsten 20.000, røg Press omkring 1990 ned på 14.000 for senest at være havnet under 10.000 eksemplarer. I takt hermed er annonceindtægterne gået tilbage, og spørgsmålet er om ikke også den journalistiske kvalitet er det.
"Jeg synes, at man i 90'erne har kunnet se, at den startenergi, som var bladets drivkraft i de første mange år, var svækket i en lang periode. Det er ikke underligt, for et blad af denne type kræver et stort engagement, hver gang man tager fat på et nyt nummer," siger Erik Valeur, en af de fire initiativtagere til bladet i 1985, til Ritzaus Bureau.
Ivan Rod, der har været chefredaktør det sidste år, er enig.
"Mange af de meldinger, vi fik fra folk, der opsagde deres abonnementer, gik ud på, at artiklerne var for lange og for forudsigelige," erkender han.
Press, der hele tiden er blevet skrevet af ulønnede journalister, toppede i 1987, da redaktionen modtog Cavling-prisen for sin "radikale fornyelse af dansk magasinpresse". Morten Bohr, der var blandt de fire grundlæggere af Press i 1985, siger i dag til Ritzau, at han aldrig havde troet, at bladet kunne udkomme i 12 år.
"Udskiftningen på redaktionen har hele tiden været stor, og det har betydet, at de nye Press-besætninger mange gange har skullet bygge et koncept op fra bar bund," siger Morten Bohr.
Han mener, at det, der har holdt dampen oppe hos de frivillige, er Press' enestående stilling som et sted, hvor man kunne komme "op fra gaden" og finde en arbejdsopgave - i redaktionen, i annonce- eller layout-afdelingen.
"Det er på dette punkt, bladet bliver sværest at erstatte. Vi mangler nogle originaler i medieverdenen i dag - nogle "skæve" folk, der kører løs og bryder det konforme. Den succes, Press havde i sin bedste tid, kom fra den udstråling, bladet havde af ægte engagement hos medarbejderne," mener Morten Bohr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her