Læsetid: 3 min.

Pressenævn ind i sag uden klager

20. august 1997

Forkert at tvinge Kongehuset til at tage stilling til pressens behandling, siger ekspert i pressejura

Pressenævnet tager nu af egen drift sagen om krat-fotograferingen af Kronprins Frederik og sangerinden Maria Montell op.
Det sker, efter at ugebladet Se og Hør, Ekstra Bladet og B.T. torsdag og fredag i sidste uge offentliggjorde billeder, som en fransk fotograf med kraftig telelinse havde taget under parrets feriebesøg på kongefamiliens vinslot i Frankrig.
Under nævnets ekstraordinære møde igår - der kun havde spionfoto-sagen på dagsorden - blev det besluttet, at der skal indhentes en udtalelse fra Kongehuset og fra de tre blade, som der har bragt billederne. Derefter vil sagen blive afgjort på et ordinært møde i nævnet.
Det er første gang i nævnets fem-årige historie, at en sag bliver taget op, selv om ingen krænket part har meldt sig med en klage. Nævnet skal udelukkende tage stilling til, om god presseskik er overholdt i sagen, og det mente et flertal på seks mod to i nævnet altså var på sin plads i denne sag.
Kgl. tvang
Ekspert i pressejura, Knud Aage Frøbert, mener, at nævnets beslutning er meget kritisabel.
"Hvis Kongehuset ikke har ønsket at klage til pressenævnet, så bør nævnet holde fingrene af fadet," siger Knud Aage Frøbert til Information.
"Hvis Kongehuset ville have sagen behandlet, så havde det selv henvendt sig," siger han.
Med nævnets beslutning tvinges Kongehuset reelt til at tage stilling til sagen.
"Man tvinger Kongehuset til at sige, om det er for galt, eller om det ikke er for galt," siger Knud Aage Frøbert.
"Enhver anden kunne sig til pressenævnet: 'Rend og hop, nævnet skal ikke behandle den sag'. Men hvis pressenævnet går videre med den her sag, så ved hele offentligheden, hvem det drejer sig om - også selv om nævnet ikke nævner navne på de forurettede," siger Knud Aage Frøbert.
Offentliggørelsen af billederne er en oplagt krænkelse af privatlivets fred, men en forfølgelse af de danske medier ville kræve, at de kongelige selv gjorde indsigelse. Kongehuset afstår af princip og per tradition at klage over eller anlægge sager mod borgere, da de kongelige selv er grundlovsbeskyttet mod at blive retsforfulgt.
Pressenævnets formand, Per Sørensen, afviser overfor Information Knud Aage Frøberts kritik.
"Denne sag adskiller sig fra normale sager - en og alene på grund af kongehusets særstilling. Kongehuset vil ikke selv klage, men her giver Medieansvarsloven altså nævnet en mulig for at selv at går ind i sagen - og det valgte vi så at gøre," siger Per Sørensen.
Journalist Ulrik Holmstrup, Danmarks Radio, er en af Pressenævnets otte medlemmer. Han var på tirsdagens ekstraordinære møde i nævnet imod at behandle sagen om kronprinse-billederne.
"Af principielle grunde mener jeg, at vi skal holde os til at behandle sager, som folk klager over. Den linie har vi også kørt hidtil. Ellers er jeg bange for, at vi kommer ud i et skred, hvor vi hele tiden skal tage sådanne sager op af egen drift," siger han.
Men nævnsformand Per Sørensen er ikke bange for et skred.
"Det har vi selvfølgelig nøje overvejet. Og der er jo ikke talle o et opgør med praksis. Det er blot tale om en usædvanlig sag," siger Per Sørensen til Information.
Nøgen kronprins
Mens Ekstra Bladet og Se & Hør valgte at undlade at bringe de spion-foto i den franske serie, der viser kronprinsen nøgen, offentliggjorde den svenske avis 'Aftonbladet' disse nøgenfotografier. I fredags viste B.T. nøgenbillederne - med tildækning af kronprinsens kønsdele.
Chefredaktørerne på både Ekstra Bladet og Se og Hør er overraskede over nævnets beslutning. Niels Smidt-Jensen siger til Ritzau, at nævnets beslutning er en "overreaktion" og henviser til, at ugebladet netop valgte ikke at bringe nøgenbillederne af Kronprins Frederik.
"Det gode ved sagen er, at nu skal vi komme med en udtalelse, og så bliver der måske kastet nyt lys over sagen," siger Niels Smidt-Jensen til Ritzau.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her