Læsetid: 3 min.

Projekter skal få de unge væk fra gaden

26. august 1997

Ifølge Søren Magnussen fra De Vilde Unge er det "en stor misforståelse at snakke om projektverdenen på Indre Nørrebro".
"Projekterne er vidt forskellige. Selvfølgelig er det projekter, men det kalder man dem, fordi man skal søge nogle penge," siger han.
Her prøver vi at give en oversigt over tilbuddene til de unge på Indre Nørrebro - og over, hvor de unge projektledere og gade-socialarbejdere er ansat.
Ud over fire mere traditionelle ungdomsklubber og tre medborgerhuse omfatter tilbuddene paraplyorganisationen
Rabarberlandet
der har sekretariat i medborgerhuset på Kapelvej og hovedsageligt koncentrerer sig om Rabarberkvarteret i den vestlige ende af bydelen mellem Rantzausgade og Hans Tavsens Park, mellem Kapelvej og Hans Egedes Gade. Rabarberlandet er et boligsocialt projekt, der får støtte fra regeringens byudvalg (som blandt andet er oprettet for at sætte ind over for såkaldt "ghettodannelse").
Under Rabarberlandet hører projektet
Ung i Parken
som er et revalideringsprojekt for 18-25-årige med kriminel fortid. Deltagerne har være ude i alvorlige problemer ofte med hærværk og vold, og - som det hedder i Rabarberlandets statusrapport fra maj 1997 - "At en af projektdeltagerne i første forløb myrdede en anden fra lokalområdet, siger noget om problemernes tyngde, og at det ikke er legeværk, vi har med at gøre."
Projektets arbejdsområde er blandt andet istandsættelse af Hans Tavsens Park bag Assistens Kirkegård.
Ung i Parken har en af de lidt ældre unge ansat som projektleder.
Gadepulsen
er et andet Rabarberland-projekt. Det er udviklet af Rabarberlandets projektkoordinator og to af de unge projektledere i fællesskab.
Gadepulsen er opsøgende arbejde på gadeplan, det er rådgivning, det er et værested, som unge på aktivering er ved at sætte i stand i Sjællandsgade, det er udflugter, møder, kulturarrangementer, sport, men det er også er forsøg på at sætte de unge i gang med at etablere små selvstændige firmaer, værksteder og butikker på Indre Nørrebro.
Gadepulsen har to af de lidt ældre unge ansat som projektledere.
Lommepengeprojektet
henvender sig til de 12-16-årige, der kan tjene lommepenge - 30 kroner i timen - ved at løbe ærinder for pensionister, for bydelsrådet eller medborgerhusene. Også Lommepengeprojektet har to af de lidt ældre unge ansat som projektledere.
Rabarberlandet rummer mange andre projekter, hvoraf nogle henvender sig til helt andre grupper - for eksempel alkoholikere og pensionister.
Uden for Rabarberlandets regi ligger projekter som
Bokse-bisse-bussen
hvor områdets teenagedrenge kan bruge deres kræfter på at tæve løs på hinanden under ordnede forhold og iført reglementerede boksehandsker.
De Vilde Unge
der ikke er et rent Nørrebro-projekt, men som har Indre Nørrebro som ét af tre geografiske tyngdepunkter. De Vilde Unge har flere underprojekter kørende. På Indre Nørrebro består indsatsen blandt andet i indviduel hjælp og rådgivning til unge med problemer. Også De Vilde Unge ansætter nogle af de lidt ældre unge som projektledere.
Sjakket
lå en overgang i Blågårdsgade på Indre Nørrebro, men har nu etableret sig i en tidligere fabrik på Skaffervej i Nordvestkvarteret. Her er blandt andet bilværksted, t-shirttryk og mor-barn-projekt. Nogle lidt ældre unge er ansat som projektledere. Unge er i aktivering, og mange unge - ikke mindst fra Indre Nørrebro - bruger stedet. Sjakket er samtidig ressourcebank for mange af Nørrebro-projekterne, der for eksempel låner busser til deres udflugter af Sjakket.
Også i socialforvaltningens
Unge-team
er der pr. 1. juli ansat en udgående unge-medarbejder, der selv er vokset op i ungdomsgrupperne på Indre Nørrebro. Han tilbringer størsteparten af sin tid på Pladsen og på gaden og formidler de sociale myndigheders tilbud til de unge.
Medborgerhuset
på Blågårds Plads har også fået tilknyttet en af de lidt ældre unge som medarbejder, der blandt andet skal forebygge hærværk og uroligheder ved den naturlige respekt de unge har for ham som en af deres egne.ni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her