Læsetid: 3 min.

Radikalt kampvalg med klar favorit

20. august 1997

Johannes Lebech fra Holstebro er kompromiskandidaten, der nu er storfavorit til posten

De radikale skal have kampvalg til posten som landsformand til september.
Længe var den 36-årige Kim Hjerrild fra København den eneste kandidat, men det står nu klart, at han skal kæmpe med den 48-årige Johannes Lebech fra Holstebro om de radikales gunst.
Den hidtidige landsformand, Margrethe Vestager, opgiver posten som landsformand efter fire år, og hun har opfordret Johannes Lebech til at stille op til den arbejdskrævende post.
"Vestager er ikke den eneste der har opfordret mig til at stille op, men det blev en mere realistisk mulighed, da hun opfordrede mig. I kølvandet på Vestagers opfordring har jeg fået stor lokal opbakning også," siger Lebech, der med den meget populære Vestagers opbakning i ryggen må være storfavorit til at vinde formandsvalget.
Det er en politisk erfaren herre, der i så fald bliver radikal landsformand. Han har haft en række organisatoriske poster i det radikale venstre, og er både folketings- og Europa-Parlaments-kandidat for det lille midterparti.
Målet er i første omgang ambitiøst.
"Vores vælgertilslutning bør ligge omkring de 10 procent. Jeg forstår ikke, at vi ikke appelerer længere ud end vi gør i dag", siger Lebech.
Politik unplugged
Men når det kommer til midlerne til at nå fordoblingen i mandattal er der ikke længere plads til de meget bombastiske meldinger.
"Det er mig dybt imod, at en gøgler kan komme i folketinget. Og det er mig imod, at politikerne drages mod gøglet. Men det er klart at det er fristende, når en enkelt optræden i Lykkehjulet kan være mere værd end en god politisk præstation."
"Det politiske liv tilbyder en række politiske unplugged oplevelser. Politikerne tager ud og debatterer med selv små grupper af mennesker, og jeg ville ønske at folk deltog i debatterne og sagde til sig selv at 20-30 sekunders fjernsynsdækning ikke var nok."
- Men hvis ikke du vil arbejde med midlerne, altså gøglet, hvordan skal stemmerne så komme?
"Vi skal have fat i de 10 procent, der ikke syntes gøglet er smart. Men det er da også et formidlingsproblem. Det ville være genialt hvis man kunne opfinde de andre boller der skulle på suppen. Til en start ville det være godt hvis en bredere vifte af radikale, for eksempel alle vore kandidater rundt omkring, meldte mere ud. Vi kunne også være mindre kedelige, mere markante og friske. Politik behøver ikke at være kedelige rundbordssamtaler."
- Er der plads til forbedringer i den måde, folketingsgruppen profilerer partiet på i dag?
"Ja. Der er plads til forbedringer. Men du får mig ikke til at sige at jeg er dybt uenig med den eller den. Det er ikke landsformandens opgave," siger Johannes Lebech.
Ja til Amsterdam
- Når du stiller op imod Kim Hjerrild, må du mene, at du vil være en bedre landsformand end ham. Hvorfor?
"I en valgsituation mellem venner, så fortæller du hvem du selv er. Ikke hvordan den anden kandidat er. Men Kim Hjerrild er selvfølgelig en god kandidat. Det er op til folk at vælge imellem os. Men jeg tror godt, jeg kan være landsformand. Jeg kan godt lide når der sker noget, og der kommer tre valg i træk nu. Og valgkamp, dét tænder man lidt på. Og så vil jeg slå på min lange erfaring i partiet," siger Lebech.
Johannes Lebech vil arbejde aktivt for et ja til Amsterdam-traktaten.
"Blandt modstanderne er der nogle der føler at EU giver problemer med demokratiet. Dem skal man tage meget alvorligt. Der er en tendens til at de veluddannede, hvis børn studerer i udlandet, og som er bevidste om internationaliseringen, stemmer ja. Omvendt er der en gruppe som ikke deltager i internationaliseringen, som står og er skeptiske, nervøse og bange over for det store udland. De er imod EU. Vi, der er ja-sigere har nok været nogen skrællinger i forhold til at sige fra overfor dårlige EU-tiltag. Det har spillet modstanderne nogle kort på hånden. For det må være klart at problemerne skal løses indenfor hækken, istedet for at vi går helt ud af haven," siger Johannes Lebech.
På forhånd er der ikke udsigt til flere kandidater til posten som landsformand end Lebech og Hjerrild. Men listen er åben indtil aftenen før afstemningen midt i september.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her