Læsetid: 2 min.

Sagen går til statsadvokaten

28. august 1997

"Jeg kan bekræfte, at der har været den episode, som efterfølgende førte til, at patruljevognen blev eftersat af nogle til fods. Så opstod der en situation, som er anderledes end beskrevet i artiklen."
Sådan lyder den korte kommentar fra politiinspektør Erik Døssing til beretningen fra Mahmoud, Hussein og Mads.
Politiinspektøren, der er leder af ordenspolitiet på Københavns Politis Station 2, modtog tidligere på ugen en kopi af Informations artikel, som han omgående videresendte til Statsadvokaten for København sammen med politiets eget materiale om sagen.
"Så er det statsadvokaten, der på baggrund af artiklen og politiets materiale skal indlede en efterforskning mod de implicerede politifolk," siger Erik Døssing.
Artiklen indeholder, hvad Erik Døssing betegner som
en adfærdsklage, en dispositionsklage og en anmeldelse af strafbart forhold begået af politiet.
Adfærdsklager kan opstå "hvis politifolk ved deres måde at agere på opfører sig på en anden måde, end man forventer af dem - for eksempel ved råben og skrigen".
Dispositionsklagen vedrø-rer i den konkrete sag klagen over, at politiet sigter Mads for overtrædelse af loven om euforiserende stoffer, og over, at politifolkene nægter at vise legitimation.
Skal vise ID
Erik Døssing bekræfter, at en politimand normalt er forpligtet til at vise legitimation, når en borger beder om det, og at det "helt afgjort" er særlig vigtigt, når politimanden optræder i civil.
Anmeldelsen af strafbart forhold gælder den vold, som Mahmoud og Hussein siger, de har været udsat for.
Den civilklædte politipa-trulje, der optræder i artiklen, hører under ordenspolitiet på Station 2 og har til opgave at "tage sig af uro i urocentre, restaurationer, gadenarkosalg, og hvad der nu ellers foregår", oplyser Erik Døssing.
Statsadvokaten for København skal stå for undersøgelsen af episoden. Hvis han har behov for at foretage nye afhøringer, kan han bede Rigspolitiets Rejseafdeling stå for dem. Københavns Politis Station 2 vil ikke blive involveret i det videre arbejde med undersøgelsen af klagerne, oplyser Erik Døssing.
Når statsadvokaten har afsluttet sin undersøgelse, vil dens resultater blive forelagt politiklagenævnet for København.

Blågårds Plads
Siden sammenstøddene mellem politiet og unge mænd på Blågårds Plads 11.-13. juli har Information fulgt begivenhederne på Indre Nørrebro.
Sommeren igennem har spændingsniveauet i den københavnske bydel været højt.
I dag tager vi fat på et af de problemer, som - ifølge de unge - er en hovedårsag til problemerne: Den behandling, de er udsat for, når de kommer i kontakt med visse dele af politiet.
De foregående artikler i serien om Blågårds Plads stod at læse i avisen 26. og 27. august.
Serien fortsætter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her