Læsetid: 3 min.

Sihanouk vender hjem til krig

28. august 1997

Kampene fortsatte onsdag i det nordvestlige Cambodja og bredte sig ind over grænsen til nabolandet Thailand, da en thailandsk soldat blev dræbt og to sårede af en vildfaren granat.
Thailandske soldater svarede igen ved at sende 14 granater tilbage over grænsen, mens en nervøs thailandsk ministerpræsident Chavalit Yonchaiyudh forsøgte at forhindre, at landet bliver yderligere involveret i den cambodjanske konflikt.
Der måtte være tale om et uheld, sagde den thailandske ministerpræsident til nyhedsbureauet Reuter og konstaterede, at Thailand er i en vanskelig position, fordi kampene mellem Hun Sens regeringshær og styrker, der er loyale over for den afsatte ministerpræsident Norodom Ranariddh, finder sted på grænsen mellem de to lande.
To muligheder
Norodom Ranariddh forsøgte tidligere på dagen at få en våbenhvile i stand for at fejre den cambodjanske kong Norodom Sihanouks hjemkomst fredag.
"Den velkomstgave, som hans majestæt vil sætte mest pris på, vil være en total og betingelsesløs våbenhvile og fredsforhandlinger mellem alle cambodjanske parter i konflikten," sagde Ranariddh, der er Sihanouks søn, i en udtalelse fra sit eksil i Thailand.
Men regeringen i Phnom Penh afviste en våbenhvile og sagde, at den kun er mulig, hvis Ranariddhs styrker nedlægger deres våben.
"De har to muligheder: Enten at fortsætte kampene og blive besejret, eller vende tilbage i regeringen," sagde en regeringstalsmand.
Kong Sihanouks tilbagevenden til Cambodja imødeses med en vis spænding, selv om Sihanouk har erklæret, at besøget kun er af 'åndelig' karakter, og han har valgt at rejse til byen Siem Reap i det nordvestlige Cambodia i stedet for hovedstaden Phnom Penh.
Sihanouk har ikke lagt skjul på sin utilfredshed med Hun Sens kup mod sønnen Ranariddh i begyndelsen af juli, og kongen markerer endnu engang sin holdning ved at holde sig væk fra hovedstaden.
I stedet skal Sihanouk fredag deltage i en bøn for fred i Angkor templet, og Hun Sen ventes at rejse til Siem Reap for at møde Sihanouk.
Sihanouk, der er 74 år, har siden februar opholdt sig i den kinesiske hovedstad Beijing, hvor han har modtaget behandling for sit svigtende helbred. Det vides ikke, hvor længe kongen har tænkt sig at blive i Cambodja.
Pressefrihed knægtet
Mens kampene fortsætter, kommer der flere og flere advarsler fra bl.a. menneskerettighedsorganisationer om, at Cambodja er ved at vende tilbage til 1980'ernes tilstand af frygt og undertrykkelse.
I Hong Kong fortalte den landflygtige formand for Cambodjas journalistforbund, Pin Samkhon, at de fleste uafhængige journalister er flygtet, mens den tilbageværende opposition er bragt til tavshed.
Ifølge Pin Samkhon var der før Hun Sens kup 60 dagblade, mens der nu kun er otte tilbage i Cambodja. Ingen journalister er blevet fængslet, men de tilbageværende er bange for at kritisere Hun Sen, sagde han.
Samtidig sagde FN's repræsentant i Cambodja, Lakhan Mehrotra, at han er bekymret for det valg, der efter planen skal finde sted i maj næste år.
Cambodjas regering har bedt det internationale samfund om økonomisk støtte på mindst 20 millioner dollar til at afholde valget, "men så længe fjendtlighederne fortsætter, er der frygt for, at det vil blive svært at holde frie og fair valg," siger Lakhan Mehrotra til Hong Kong-dagbladet South China Morning Post.
"Man kan ikke forvente, at FN vil blive ved med at støtte demokrati i Cambodja i al evighed. Hvis de ønsker demokrati, må cambodjanerne selv sørge for at skabe de betingelser, der skal til for at det kan overleve," tilføjer han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu