Læsetid: 1 min.

Støtte til solceller

30. august 1997

Energistyrelsen vil give en del af pengene fra den omstridte CO2-afgift på erhvervsvirksomhedernes energiforbrug tilbage i form af standardtilskud til solceller.
SF og Enhedslisten har fået tilsagn fra regeringen om et beløb på syv millioner i år. "Og vi vil sætte det på dagsordenen i forhandlingerne om næste års finanslov med henblik på et program for solceller på 1000 tage," siger Enhedslistens ordfører, Bent Hindrup Andersen.
Et nemt tilskud
Energistyrelsen vil lave et standardtilskud på 26 procent til solceller på erhvervsvirksomheder, siger kontorchef Claus Andersen. Standardløsningen betyder at virksomhederne bliver fri for indviklede ansøgningsskemaer og procedurer.
I Dansk Industri ser afdelingschef Peter Skov og energichef Niels O. Gram positivt på den nye tilskudsordning, men mener dog ikke at den kan bidrage stort til at løse "problemet" med at få CO2-afgiften ført tilbage til energiprojekter i virksomhederne.
Et tilskud på 26 procent er ikke tilstrækkeligt til at strøm fra solceller kan konkurrere med strøm fra elværkerne. Prisen på en kilowatt fra elværket er ca. 30 øre, mens prisen fra solcelle-anlæg i dag, uden tilskud, ligger på mellem to og fem kroner, siger Peter Ahm, der er rådgiver for Energistyrelsen på området. Peter Ahm er indehaver af firmaet PA-Energy, der leverer rådgiver om solceller og udformer design og vejledning.
"Det ser ud til at politikerne er ved at få øjnene op for at solcellerne skal have et skub fremad, ligesom vindkraft og solvarme fik det med de offentlige støtteordninger," siger han.
"Situationen i dag minder om hønen og ægget: For at få priserne ned, skal man have udvidet markedet, men det er svært med det nuværende prisniveau."
Olieselskaber satser
De store olieselskaber som BP, Shell og det amerikanske Amoco tror på teknologien og satser på at den bliver konkurrencedygtig i løbet af ti år. BP-Solar har annonceret en tredobling af produktionen og det samme har verdens førende producent, Siemens Solar i Californien.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu