Læsetid: 1 min.

Store ord om miljøet

22. august 1997

Bæredygtig udvikling og hensyn til miljøet på alle områder er skrevet ind i EU's formål. Det kommer an på en prøve hvad de store ord betyder

"Hidtil er der ikke et levende væsen der har kunnet forklare mig hvad forskellen er på at fremme de økonomiske og sociale fremskridt og tilvejebringe øget samhørighed og miljøbeskyttelse - og så at gøre det samme "under hensyn til princippet om bæredygtig udvikling."
Det siger EU-miljøretseksperten Peter Pagh til Information.
Han mener, at det er ren retorik uden substans, når Amsterdam-traktaten hæver "bæredygtig udvikling" og "integration af miljøhensyn i alle politikker" op i formålsbestemmelserne.
"Man har lov til at mene, at politikerne vil opføre sig anderledes, når de skriver sådan noget. Men det har ikke retslige følgevirkninger," siger han.
Understregning
"Man burde afholde sig fra at flytte om på bestemmelserne," siger han. "Det er ikke seriøst at domstolen vil tillægge principperne større vægt når de står flere gange og andre steder i traktaten."
Omvendt mener han at forsigtighedsprincippet er lige så gyldigt som før, selv om det ikke blev flyttet op i formålsbestemmelsen.
"Domstolen har tillagt miljøprincipperne fuld vægt indtil nu. Så det er ren retorik," siger Peter Pagh.
Lic. jur. Peter L. Vesterdorf er ikke enig.
"Man understreger principperne ved at flytte dem frem," siger han.
"Og jeg tror at det vil få betydning for domspraksis. Men vi er ude i marginalerne hvor intet kan siges med sikkerhed."
Om forsigtighedsprincippet, der stadigvæk står i traktatens miljøafsnit og de nye ord om videnskabeligt belæg i paragrafferne, om miljøhensyn og miljøgaranti mener han at en videnskabelig tvivl vil blive anerkendt.
"Domstolen har hidtil været uhyre opmærksom på at man skal tage hensyn til de videnskabelige tvivls-spørgsmål."
"Og 'belæg' er jo ikke det samme som 'bevis'," siger han.
Efter hans mening vil man godt kunne påberåbe sig videnskabelige undersøgelser, f. eks. af de østrogenlignende stoffers virkning på menneskers reproduktion, som videnskabeligt belæg for at forbyde bestemte typer af plasticlegetøj.
Selv om der ikke er endegyldigt bevis for at de skader reproduktionen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her