Læsetid: 2 min.

Storm over Birte Weiss' Somalia-aftaler

25. august 1997

Indenrigsminister Birte Weiss fik en travl søndag, efter at Jyllands-Posten havde bragt en forsidenyhed, hvor avisen citerede den selvudnævnte præsident over Somaliland, Mahamad Ibrahim Egal for at sige:
"Vi har lovet at tage imod 50 afviste, som Danmark nægter at give asyl. Jeg kan ikke sige, hvad der vil ske, hvis flere får afslag, for jeg har ingen krystalkugle".
Ifølge Indenrigsministeren omfatter aftalen nemlig alle afviste asylansøgere fra Somaliland i Nordvestsomalia over en tre-årig periode og ikke kun de aktuelle 50 afviste asylsøgere.
Allerede tirsdag satte medlemmer af retsudvalget på et lukket møde imidlertid spørgsmålstegn ved aftalen ud fra et brev fra Egal til statsminister Poul Nyrup Rasmussen.
På grund af den rejste tvivl valgte Inderigsministeriet søndag at offentliggøre såvel aktstykket som brevet til statministeren.
Aktstykket, der er udfærdiget og underskrevet af henholdsvis Udlændingestyrelsen og Director General, Ministery of Resettlement, Rehabilitation and Reconstruction Mr. Mohamed Omer Artheh, bekræfter at aftalen er treårig og at tilbagesendelse skal ske løbende. Og i brevet til Statsministeren forholder Egal sig udelukkende til de aktuelle tilbagesendelser og de oplysninger, han tidligere har modtaget om, at den første gruppe hjemsendte ikke vil overstige 50 personer. Der fremgår ikke nogen afvisning af kommende tilbagesendte asylsøgere af brevet.
Nye kampe i Somaliland
Men midt i de indenrigspolitiske tumulter indløb meddelelse om, at der er udbrudt spredte kampe i såvel Nord- som Sydsomalia.
"Det kender jeg ikke til", siger Birte Weiss til Information.
"Det forholder det sig jo sådan, at det er Flygtningenævnet, der tager stilling til, hvem der skal have asyl. Og flygtningenævnet har taget stilling på baggrund af alle de oplysninger, man havde på det tidspunkt, hvor sagerne blev afgjort".
Aftalen har været offentliggjort siden 4. august, siger Birte Weiss.
- Aftalen forudsætter vel, at der er fred sikkerhed i området?
"Aftalen bygger på, at de mennesker, der har fået afslag på asyl, kan vende tilbage i sikkerhed. Og det, der understreger det med sikkerheden er, at der skal være en officiel tilbagetagelsesaftale".
- Også hvis der udbryder nye kampe?
"Det kender jeg ikke noget til. Aftalen er jo indgået på det grundlag, der eksisterede, da Flygtningenævnet gav sit afslag og da aftalen blev indgået. Jeg kan jo ikke kommentere oplysninger, jeg ikke kender til", siger Birte Weiss.
- Med Venstres og Konservatives nej til aktstykket har regeringen ikke flertal i finansudvalget. Hvad vil du så gøre?
"Det kommer jo an på, om de de fastholder det synspunkt helt op til målstregen. Det kan man jo godt have lidt vanskeligt ved at forestille sig, eftersom det et de samme partier, der ellers taler om, at asylsøgere skal sendes tilbage så hurtigt som overhovedet muligt".
Venstres retspolitiske ordfører Birthe Rønn Hornbech forlanger i konsekvens af den opståede usikkerheden om aftalen, at Birte Weiss får sine juridiske embedsmænd til at forklare nøjagtig, hvad aftalen om hjemsendelse af somaliske asylansøgere til Somaliland går ud på.
Sagen kommer også op i folketinget, fordi Venstre og Konservative har krævet, at indenrigsministeren uddyber, hvilken aftale, der er indgået med præsident Mahamad Ibrahim Egal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her