Læsetid: 3 min.

Teofrast

22. august 1997

Klassisk guide til dine medmennesker

SONNERGAARDS SOMMERKLASSIKERE
En ganske særlig genre har endnu ikke været omtalt i under Sommerklassikerne. Jeg tænker på den type bøger, der postulerer at kunne hjælpe læseren til snart sagt hvad som helst: Bøger af typen "Kend dig selv", "Styr dit liv", "Vi er alle OK" usw. usf.
Genren er begyndt at røre lidt på sig igen - her hvor sommeren snart går på hæld - og senest har jeg erfaret, at Borgens Forlag har lanceret en hel bogklub med sådanne gør-det-selv-med-din-eksistens titler, ligesom jeg, og muligvis en halv million andre danskere, har modtaget reklamer for en såkaldt "management bogklub". I sidstnævnte tilfælde lyder titlerne: 20 metoder til at blive en bedre leder, Tag ordet og bliv hørt, eller slet og ret Bliv mere effektiv.
Genren er som sådan en klassiker. Og netop derfor kan jeg ikke advare nok imod udvandingen af denne ædle genre, som den netop kan iagttages og læses i oven-stående, afskyelige eksempler. I bedste fald er disse, ovennævnte bøger, tidsspilde, og i værste fald fordrejer de aldeles hovedet på deres læsere, og får dem til at glemme det ubestridelige faktum, at man opnår den højeste grad af visdom, hvis, og kun hvis, man går tilbage i tiden. Jeg ved hvad jeg taler om. Mit kvindesyn er hentet direkte fra Strindberg, mit syn på kristendommen fra Nietzsche, og jeg bygger altid mine argumenter vedrørende moralsk oprustning på Raymond Chandler. Og tro mig, endnu er jeg ikke kommet til kort i en eneste diskussion om eksistensen. Folk bakker simpelt hen ud, hvis man præsenterer dem for klassiske citater af mere end 17 minutters varighed. Husk det.
Med andre ord bør man altså glemme disse nymodens håndbøger ud i eksistensen, som der bliver slået så drabeligt på tromme for. I stedet bør man søge bagud, thi det er her, Sandheden ligger skjult. En oplagt idé kunne f.eks. være at gå tilbage til før kristi fødsel, og opsøge den oprindelige beskrivelse af hvordan mennesker er indrettet. Jeg tænker her på Teofrast, (ca. 372-288 f. Kr.) og hans kloge lille indføring i mennsketyperne, bogen Karaktéres. Her står alt, hvad man vil vide om menneskelige egenskaber som sleskhed, ubluhed, storsnuethed, standshovmod, griskhed samt meget mere. Analyserne dækker forbløffende godt, hvad man hver evig eneste dag kan støde på i dagens Danmark, hvis man begår den fejl at bevæge sig ud af sin dør. Men samtidig er det, som oversætter Henrik Haarløv påpeger, nu også forfriskende at se, at antikkens mennesker var nøjagtig ligeså ufuldkomne som i dag. Kender vi f.eks. ikke følgende typer?
Om slambertagtighed:
"Slambertagtighed er ikke svær at definere. Den består nemlig i en åbenlys og fræk gøren grin med folk.
Og slamberten er sådan: møder han nogle damer på gaden, hiver han op i tøjet og blotter sig. I teateret klapper han løs, når de andre holder inde og pifter ad publikums yndlingsskuespillere ... Han tager opstilling ved barberstuen og parfumeforretningen og fortæller til alle og enhver, at i dag vil han drikke sig plørefuld...
Om storsnudethed:
"Storsnudethed er: studs omgangsform, især i ord. Og den storsnudede er sådan: Spørger man ham: Hvor er den eller den? svarer han: Pas dig selv! Hilser man på ham, gengælder han ikke ens hilsen. Som sælger spørger han, hvad man vil give for varen i stedet for at nævne en pris...".
Om surhed:
"Surhed er: urimelig utilfredshed med livets gaver. Og den sure er sådan: når en ven sender ham en portion mad fra sit gilde, siger han til overbringeren: Din herre undte mig nok ikke noget af suppen eller lidt vin siden han ikke inviterede mig med til middagen. Når hans elskerinde overvælder ham med kys, siger han: Gad vist, om alt det kæleri er alvorligt ment?".
I samme skure og på samme høje niveau fortsætter denne kloge bog, som på alle punkter overtrumfer mere nymodens forsøg på at viderebringe menneskeklogskab. Der er sandelig meget at lære, også i forhold til aktuelle problemer, ved at konsultere klassikerne.

*Anbefales: Teofrast: Mennesketyper eller Karaktéres. Gyldendal 1963.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her