Læsetid: 2 min.

USA fortsætter a-våbenprogram

20. august 1997

Hemmelige dokumenter viser, at 10.000 eksperter arbejder med at videreudvikle de
a-våben, som USA officielt har erkæret at ville afskaffe

BOSTON Selv om den Kolde Krig forlængst er ovre, fortsætter USA med at modernisere og udvikle nye kernevåben - helt i strid med hensigten bag den nyligt vedtagne Traktat mod Prøvesprængninger af Atomvåben. Det konkluderer tænketanken Natural Resources Defense Council (NRDC) i en rapport offentliggjort i Washington i går.
Rapporten hedder End Run og er udelukkende baseret på et hemmeligt dokument dateret 29. februar 1996 fra det amerikanske energiministerium, som NRDC fik udleveret efter et sagsanlæg i sidste måned. Energiministeriet administrerer og overvåger USA's kernevåbenprogram, og rapporterer direkte til præsidenten og til de to kamre i Kongressen.
I sin analyse af dokumentet hæfter Natural Resources Defense Council sig ved, at der bliver talt om at "nydesigne" en række a-våben, herunder brintbomben.
Ifølge dokumentet arbejder 10.000 eksperter på at "modernisere" og "udskifte" termonukleare våben som f.eks. B-61 beregnet til bombefly, W-87 til landbaserede MX-missiler, og henholdsvis W-76 og W-88 til søbaserede Trident-missiler.
"De væbnede styrker tænker stadig i de samme baner som under den Kolde Krig og udvikler de samme programmer for kernevåben, selv om prøvesprængninger ikke længere er tilladt. Det kan man måske ikke bebrejde forsvaret så meget for som politikerne, der ikke har været i stand til at udtænke en ny rolle for a-våben," skriver NRDC's Christopher Payne i rapporten.
Simulerede forsøg
Sidste gang USA gennemførte i en prøvesprængning af kernevåben var i Nevada i 1992. I 1996 underskrev præsident Bill Clinton traktaten mod prøvesprængninger sammen med 145 andre nationer, men det amerikanske senat har endnu ikke ratificeret dokumentet.
Rapporten beskylder ikke USA's regering for at have gennemført hemmelige prøvesprængninger, men snarere for at have udviklet nye kernevåbentyper med hjælp af simulation på edb-anlæg.
Eftersom Det Hvide Hus gang på gang har erklæret, at hensigten med traktaten er at sætte en stopper for udviklingen af nye masseødelæggelsesvåben, mener NRDC, at energiministeriet hemmelige moderniseringsprogram er i strid med regeringens politik.
Én af fædrene bag USA's atombombeprogram, Hans A. Bethe, har fornylig i et brev til præsident Clinton udtrykt sin bekymring for USA's kernevåbenplaner.
"Tiden er nu kommet til, at vores land én gang for alle erklærer, at vi under ingen omstændigheder arbejder på at udvikle nye masseødelæggelsesvåben," skriver Dr. Bethe.
Afviser beskyldninger
Allerede tirsdag afviste repræsentanter for Energiministeriet blankt beskyldningerne fra tænketanken i Washington.
Til trods for formuleringer som "nydesigne" skulle arbejdet udelukkende være fokuseret på forlænge a-våbnene levetid, deres sikkerhed og udskifting med våben af samme type og styrke.
"Det er ikke i strid med traktaten. Alle i regeringen har set dokumentet og haft mulighed for at give deres kommentar," sagde viceenergiminister Victor Reis.
"Hvad vi arbejder med, svarer til at holde en bil kørende i mange år. Man tager sin bil til eftersyn på et autoværksted og får udskiftet batteriet. På et tidspunkt sætter man måske en ny motor i, men det er stadig den samme bil," påpegede Dr. Reis.
Hertil svarede Christopher Payne: "Energiministeriet begrænser sig ikke til at udskifte dørhåndtag og eftersyn. Når man udskifter motor og karosseri, er der tale om en ny bil."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her