Læsetid: 1 min.

V: Bogholderfinanslov

27. august 1997

Hvor Venstres Anders Fogh Rasmussen tidligere har raset over Mogens Lykketofts forsøg på at gennemføre store reformer i forbindelse med forhandlingerne om finansloven, så er reaktionen i år mere afmålt: "Lykketofts forslag til finanslov lægger ikke op til grundlæggende reformer. Det er en bogholderfinanslov, hvor det vigtigste for Lykketoft ser ud til at være at skaffe et overskud på det offentlige budget," siger Venstres politiske ordfører Anders Fogh Rasmussen til Information.
Regeringens forslag til finanslov skaber et overskud på 9,5 mia kr. Det fremkommer først og fremmest gennem et salg af statsaktier i TeleDanmark for 15 mia. kroner.
"Lykketoft bruger engangsindtægter til at få et overskud på driften. Efter fire års fremgang i økonomien er det for slapt," siger Fogh.
Venstre støtter salget af aktier, men mener, at overskuddet skal sikres gennem omlægninger og stramninger af erhvervs- og finanspolitikken.
"Nu starter det årlige skænderi om hvilke tal, der er de mest interessante. Vi fremlægger tal, renset for engangsposteringer som for eksempel aktiesalg. Regeringen har vendt balancen fra et minus på 34 til et plus på ni mia. kroner," sagde Lykketoft ved finanslovsfremlæggelsen tirsdag. Han lagde her vægt på, at der er "styr på udviklingen af dansk økonomi". Og fremhævede Danmarks placering i en europæisk sammenhæng.
"Bortset fra Luxembourg er det kun Danmark, der har overskud på de offentlige finanser, mens store EU-lande som Tyskland og Frankrig som bekendt slås med store underskud på de offentlige budgetter," sagde Lykketoft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her