Læsetid: 4 min.

'Vi skal ikke være politikere...'

28. august 1997

Sidste gang Information talte med den britiske nødhjælpsarbejder, skete det over en sattelittelefon fra Goma i det daværende østlige Zaire.
Her blev han og hundrede andre nødhjælpsarbejdere brugt som skjold af desperate zairiske soldater, der var blevet trængt tilbage af zairiske tutsioprørere. Et oprør der førte til diktatoren Mobutos fald og staten Congo/Kinshasas fødsel.
Nødhjælpsarbejderen, der har arbejdet i hutu-flygtningelejrene i det østlige Zaire siden april 1995, er langt fra enig med den rwandiske viceminister Christine Umutoni, der på forsiden af dagens avis kritiserer nødhjælpsorganisationer for dobbeltmoral og manglende vilje til at til at tage konsekvenserne af deres arbejde i betragtning.
Intet alternativ
Han mener, at nødhjælpsorganisationer fortsat skal stå uden for det politiske spil, og lade FN beslutte under hvilke betingelser, der skal ydes humanitær hjælp til katastrofeområder.
Dengang som nu ønsker han ikke have sit navn frem. I dag af frygt for repressalier, fordi de nye myndigheder i Congo/Kinshasa har fjernet den embargo, der hidtil har gjort det ekstra strafbart at angribe udstationerede vesterlændinge.
"Når man har så store koncentrationer af flygtninge som vi havde i Goma-området, hvor flere lejre bestod af op til 200.000 flygtninge, så siger du ikke bare: Jer kan vi ikke hjælpe, for det betyder, at vi samtidig skal føde en milits, der opruster. Hvis vi ikke var der til at give hutu-flygtningene mad, vand og beskyttelse, så ville de have forladt lejrene og overfaldet de lokalbefolkningens landbrug og madreserver," siger den britiske nødhjælpsarbejder.
Han påpeger, at det internationale samfund desuden har et ansvar over for lokalbefolkningen i disse områder, som uforvarende bliver indblandet, fordi de er naboer til store flygtningekoncentrationer.
"Men det var ikke vores job at være politikere eller dommere. Vores job var, at sørge for mad, og det var op til FN, at tage beslutninger om vi skulle gøre det eller ej. For at være ærlig var vi mest optaget af vores egen sikkkerhed."
Ingen beviser
"Når man arbejder i flygtningelejre, opdager man hurtigt at mad, er en del af den politiske situation i lejrene - det er valuta. UNHCR har betalt os for at sørge for, at den maden bliver uddelt helt ned på familieniveau. Du kan ikke være i lejrene 24 timer i døgnet og kontrollere, at maden kommer ind i mundene på de mennesker, den var tiltænkt."
Nødhjælpsarbejderen siger, at de selvfølgelig blev nødt til at bruge de netværk, der etableredes i blandt flygtningene i lejrene for at arbejde så effektivt som muligt - vel vidende at disse kunne være de gamle klanledere og ansvarlige for hutuernes blodsudgydelser.
"Det er umuligt at sige, om en person er medlem af en milits eller er en helt almindelig person. Du kan gå rundt og stikke et klistermærke i panden på alle unge mænd og sige, at han er en potentiel militssoldat. Over for os nødhjælpsfolk viste de ingen tegn på, at de skulle tilhøre militsen."
Men blandt organisationerne i de østzairiske flygtningelejre trak Médicin Sans Frontiéres-Holland sig ud, fordi de nægtede at udføre medicinsk arbejde for Interahamwe.
"Det er let at sidde Genève - bag skrivebordet - og overhøre menneskelig lidelse. For én der arbejder i lejrene, er det anderledes. Men en NGO bliver nødt til at vælge om det er en humanitær organisation eller ej."

Nødens etik
*Humanitære katastrofer bliver mere og mere komplekse for nødhjælpsorganisationerne. Det sker, at nødhjælpen bliver misbrugt i politiske magtkampe, og nødhjælpsarbejdere bliver gidsler for undertrykkere.
I kølvandet på folkemordet i Rwanda endte de med at levere fødevarer til mere end én million flygtninge, som reelt blev holdt som gidsler af en militant gruppe af deres egne.
Situationer som disse tvinger organisationerne til at tage stilling til de politiske konsekvenser af deres hjælp.
Erfaringerne fra. Rwanda og Zaire er i dag udgangspunkt for en international konference i København - der bliver endnu et skridt på vejen til at finde etiske spilleregler for nødhjælpen.

Folke-mordet i Rwanda
*Efter årtiers konflikt indledte militante hutuer i april 1994 et folkemord på Rwandas tutsier. Ti uger senere havde den rwandiske hutu-milits Interahamwe og den hutu-dominerede regeringshær myrdet landets moderate hutuer og 90 procent af tutsierne.
*På dette tidspunkt havde den tutsi-dominerede guerillahær Rwandas Patriotiske Front imidlertid tvunget Interahamwe, hæren og de resterende civile hutuer på flugt. Omkring en million hutu-flygtninge endte i Zaire, det nuværende Congo/Kinshasa.
*I flygtningelejrene fik Interahamwe og soldaterne ikke bare mad og beskyttelse af hjælpeorganisationerne - men også ly til at reorganisere sig og forberede en geninvasion af Rwanda. Både FN og de private hjælpeorganisationers vidste, at de på denne måde støttede folkemorderne, men kunne ikke finde en udvej.
I dag er de fleste lejre tomme, for under borgerkrigen i det tidligere Zaire mistede Interahamwe grebet om flygtningene, der nu er vendt tilbage til Rwanda. Der befinder sig dog stadig små grupper af hutu-flygtninge i det østlige Congo/Kinshasa.

Spillereglerne
Internationalt Røde Kors har udarbejdet et sæt etiske regler for hjælpeorganisationers indsats i katastrofeområder:
Her er et uddrag:
*Vi vil bestræbe os på ikke at optræde som et udenrigspolitisk instrument.
*De humanitære nødhjælporganisationer er selvstændige organer, som optræder uafhængigt af regeringer.
*Vi vil aldrig forsætligt, eller ved uagtsomhed, tillade, at vi eller vores ansatte bliver brugt som kilde til informationer om politiske, militære eller økonomiske spørgsmål for regeringer eller andre organer, som kan tjene andre formål end de rent humanitære, og vi vil ej heller optræde som et udenrigspolitisk instrument for donorlandenes regeringer.
*Den bistand vi modtager, vil vi bruge til at dække de behov, som måtte være, og bistanden bør ikke afspejle et donorlands behov for at slippe af med overskudslagre, eller et donorlands politiske interesser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her