Læsetid: 3 min.

Vin til de sølvhårede

23. august 1997

Til Næsen
En løsreven sentens fra en gammel rock-sang rinder mig i hu - noget med "The Jugglers and the Clowns". Eller også er jeg trådt ind i noget af Fellini.
Scenen er en - eller rettere to - baggårde i St. Kongensgade, lidt længere ude end herværende dagblad. Her har engang ligget en politistation, men nu er det en andelsboligforening, som rummer og har rummet en række personligheder med rødder i '68 og alt det der, samt med kunstneriske årer af forskellig art. Det siges, at de har bevaret detentionen fra dengang, da mere uniformerede typer holdt til her - og det kan jo være ganske fornuftigt.
Anledningen til min tilstedeværelse er en 20-års jubilæumsfest i boligforeningen, hvor Kulturredaktørens kæreste, Frk. Mortensen, har folkeregisteradresse.
Det starter fredeligt nok denne tidlige aftentime, hvor hjemmebagte kager fortæres ledsaget af kaffe og "Beruset æble", en drik bestående af hjemmepresset æblesaft fra Fejø blandet med whisky og danskvand - og pyntet med den minipapirparasol, der burde være obligatorisk i forbindelse med mixede drinks. Bag mig jammer en række tidligere medlemmer af Solvognen på guitar og synger med stor følsomhed "Sølvstænk i dit gyldne hår". Det vrimler med folk, jeg synes, jeg kendte engang - men vist ikke gjorde. De er alle sammen kommet til at se så midaldrende ud. Sært. Og godt, at man ikke selv har et spejl.
Dette segment er gode kunder hos vinhandlerne, ved jeg fra mine kilder dér. Det er også flittige læsere af dette dagblad - sjældent har Vinredaktøren i den grad følt sig som en mindre kändis.
Jeg har da også taget nogle flasker med, som skal have et par ord med på vejen. Dog skal der falde en indrømmelse først: Drikkevarerne blev ikke indtaget under professionelle smageforhold, og distraherende virkede det også, at næste generation af segmentet er gået i de fædrende og mødrende fodspor snarere end på handelshøjskole, og aftenen igennem underholder med street dance, musik, gøgleri og andet tant. Endelig omfatter underholdningen også et hønse-lotteri (se Kulturredaktørens bagside fra sidste lørdag).

Men til vinen, som er fra Chile, Portugal og Frankrig med den fællesnævner, at det er kapital fra Les Domaines Baron de Rothschild (Lafite), der helt eller delvis står bag. Og at den importeres af Troels-Smith Vin A/S i Vejle.
Den stenrige Rothschild-familie har omfattende interesser i vin, og hvad kan man bedre anvende rigelig kapital til?
I Chile er Rothschilderne gået ind i det gamle familieforetagende Vina Los Vascos. Vi drak deres Chardonnay 1997 (70 kr.) og en Cabernet Sauvignon 1995 til samme pris.
Begge er fremstillet og plukket traditionelt af Chiles sunde druer og med meget beskeden brug af kunstgødning. De franske investeringer er koncentreret i vinifikationsudstyret, og det er der kommet gode, typiske varietale vine ud af. Chardonnayen fik mig til at tale om "tropisk frugt", mens Kulturredaktøren nikkede imponeret, og Cabernet'en er en sjældent rent smagende, karakteristisk solbærduftende oversøisk sådan.
I Portugal er de franske penge søgt til den estimerede Quinta do Carmo øst for Lissabon og ikke langt fra den spanske grænse. Quinta'en er meget kendt i hjemlandet, og Rothschildernes tanke er at interessere eksportmarkederne noget mere i den. Vi drak en rødvin, Dom Martinho 1995 (Quinta'ens "andenvin" til 70 kr.). Ofte har portugisisk rødvin på landets egne druesorter (som Alicante Bouchet, Trincadeira, Perequita og Aragonez) en lidt muldet og ufrisk karakter, men ikke denne - muligvis på grund af de moderne franske vinifikationsmetoder. Absolut en vin med eksportpotentiale. Nydt lidt køligt forekom den mig at have en smule Bourgogne-karakter.
Og så sluttede vi vort
bacchanal på Rotchildernes hjemmebane, nemlig med en Château Peyre-Lebade, Listrac-Médoc 1993 til ca. 85 kr. Den er en slags andenvin til Château Clarke. Måske den skulle ligge lidt endnu for at præsentere sig fra sin bedste side, men det er en vellavet Médocvin af den kategori, som de fleste Bordeaux-tilhængere med normale pengepunge nødvendigvis må vende sig mod efter de seneste års prisstigninger.
Denne aften uden strejf af ydre kølighed sluttede som så ofte med kolde pilsnere - og med mindesnak om Elvis, der tyve år tidligere på dato havde foretaget sin rejse "From Graceland, over Jordan, to the Sky".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her