Læsetid: 4 min.

VM-vejen lang og tåget

22. august 1997

Den danske VM-kvalifikation er det rene matematik. Måske først afgørelse til oktober

Med det danske landsholds første nederlag i de hidtidige seks kvalifikationskampe i gruppe 1, tegner muligheden for at holdet opnår deltagelse i VM i Frankrig i 1998, tågede. Særdeles tågede endda.
Det er den måske mest sikre konklusion efter at et uinspireret og kampforladt dansk landshold onsdag aften på Sarajevo Olympiske Stadion løb ind i et 0-3 nederlag i en kamp, der minut for minut udstillede holdets svagheder.
Og omvendt - hvilket man måske kan glæde sig over - gav Bosnien en fortjent sejr efter effektivt kontraspil på den hjemmebane, de tidligere af sikkerhedsgrunde har været afholdt fra at optræde på.
Og så man kun beklage, at de stakkels TV3-speakere, der helt på egen hånd havde været ud og lege turister i byens gader om eftermiddagen, og havde haft en lidt ubehagelig oplevelse, da det gik op for dem, at krigens spor endnu langt fra var cementeret væk, ikke - som de rent faktisk tillod sig at efterlyse! - fik den positive danske fodboldopvisning, der ligesom kunne havde fortrængt erindringen om de sønderbombede huse ...
Hvor er det dog også irriterende, at bosnierne ikke har fået ryddet ordentligt op endnu, når nu selveste danskerne aflægger visit. De kunne da, bosnierne, i det mindst havde sat nogle skærme op, så de stakkels journalister ikke skulle konfronteres med den kvalmende virkelighed. Måske FIFA alene af den grund igen burde fratage bosnierne den hjemmebanerettighed, som DBU og dele af den danske sportspresse tidligere yderst pinligt har beklaget sig over, at holdet igen var blevet tildelt.
Alt i egen hånd
Den gamle frase om at "Danmark kan selv afgøre det," har forsat sin berettigelse. Følgende opfyldte forudsætninger vil give direkte dansk VM-kvalifikation:
Dansk sejr både hjemme over Kroatien den 10. september, samt ude over Grækenland den 11. oktober.
Dansk sejr hjemme over Kroatien og dansk uafgjort mod Grækenland
Alt andet end disse to resultater gør, at Danmarks direkte kvalifikation er afhængig af gruppens øvrige resultater.
I den næsten sikre afdeling skal fremhæves, at hvis Danmark besejrer Kroatien, kan Danmark sandsynligvis kvalificere sig på trods af nederlag til grækerne i den sidste kamp - hvis ikke nederlaget bliver for stort (for eksempel på 0-3 eller lignende!).
Følgende udredning viser hvor tåget VM-ruten er blevet:
Kroatien skal inden opgøret imod Danmark Parken møde netop Bosnien i Kroatien, og Grækenland skal samme dag - 6. september - til Slovenien. Sætter både Kroatien og Grækenland point til i disse to kampe, kan Danmark kvalificere sig alene med en sejr over Kroatien.
Men vinder Grækenland sin udekamp mod Slovenien, og det er trods alt mest sandsynligt, vil grækerne have 13 point inden mødet med Danmark. Og tropper Danmark efterfølgende op i Grækenland, uden at have tre point fra Kroatien forinden, så bliver det en yderst hed sidste kvalifikationskamp:
Får Danmark uafgjort mod Kroatien, har danskerne før mødet i Grækenland 14 point mod grækernes forventede 13 point. Det vil sige, at uafgjort for Danmark vil være nok -- til at holde sig foran Grækenland. Taber Danmark hjemme mod Kroatien, vil Grækenland og Danmark være a point (igen forudsat at Grækenland slår Slovenien) men den danske målscore vil sandsynligvis være et par mål bedre. Og så er uafgjort stadigvæk nok - til at holde sig foran grækerne.
Men hvad så med Kroatien?
Slår Kroatien Bosnien hjemme, har holdet 12 point inden mødet med Danmark. Kroatisk uafgjort mod Danmark betyder, at Kroatien i så fald har 13 point, hvilket vil være præcis det samme som Danmark og Grækenland (sandsynligvis) har. Og dermed vil de tre hold gå ud til en sidste runde den 11. oktober, der skal sætte det hele på plads. Vi kunne således stort set havde undværet de indledende syv opgør!
Regnestykket kan gøres meget længere, her skal det blot noteres, at også gruppens toer kan kvalificere sig. Den bedste af toerne kvalificerer sig direkte, men de øvrige otte toere bliver parret to og to, og skal spille nok to kampe.
Under alle omstændigheder - vejen til Frankrig er lang. Og man kan spørge sig selv, om det danske landshold egentlig har noget at gøre der...
Nederlag på hjørnespark
Det var på sin vis befriende at høre landstræner Bo Johanssons udredning efter nederlaget. Han kunne i det mindste begrebsliggøre, hvori den danske elendighed bestod, hvilket mildest talt var vanskeligt for os almindelige dødelige.
Fra min stol var alt bare uforklarlig elendighed, og selv klogehjørnet havde store problemer i halvlegspausen - hvor alle tre mål allerede var sat ind - med at sætte forklaringer på. Det blev højst til rutinevurderingen af "Hvad laver Michael Laudrup egentlig" - der lige så rutinemæssigt blev imødegået af Laudrup-tilhængerne: "Hvad laver nogen egentligt?"
Danmark tabte den kamp på sine hjørnespark, forklarede en synligt humørsyg landstræner. I stedet for at Danmarks mere end 10 hjørnespark førte til afslutninger mod Bosniernes mål, blev de af bosnierne forvandlet til dræbende farlige og meget hurtige kontrastød, hvor det danske tilbageløb var alt for usikkert.
Men det kan ikke forklare alt, for hvorfor var indsatsen så gennemført uengageret? Var spillerne mon lige som TV3-holdet rystede over de grumme omgivelser? I så fald må vi jo have poleret Parken, så drengene igen kan føle sig trygge...
Bortset fra det, er det en kamp lige til glemmebogen.
Men man kan i sit nationale hjerte have lov at håbe, at det var en éngangsforestilling og ikke et ægte udtryk for holdets standard. Hvis det er det, bør FIFA overveje at stoppe sine såkaldte ranglister. Sådan en blev netop udsendt onsdag, og Danmark indtager en imponerende 3. plads.
Hvor Bosnien er placeret fremgik i øvrigt ikke - men det er langt nede.

Resterende program:
6. 9.: Kroatien-Bosnien/Hercegovina
6. 9.: Slovenien-Grækenland
10. 9.: Danmark-Kroatien
10. 9.: Bosnien/H.-Slovenien
11.10.: Grækenland-Danmark
11.10.: Slovenien-Kroatien

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her