Læsetid: 1 min.

Weiss på vildspor

23. august 1997

Norske myndigheder afviser at være på vej med tilbagesendelsesaftale med somaliske klanledere

Indenrigsminister Birte Weiss' oplysninger om, at Norge skulle være på vej til at indgå aftaler på kort sigt om tilbagetagelse af afviste somaliske asylansøgere, holder ikke vand.
Ifølge det norske justitsministerium er der ikke indgået sådanne aftaler, og der er heller ingen konkrete planer om at gøre det.
"Norge sender i dag ikke somaliske asylansøgere tilbage til Somalia, og vi har ikke deltaget i forhandlinger med somaliske repræsentanter om dette, og der ligger altså ingen aftaler rundt om hjørnet," siger Terje Sjeggestad, ekspeditionschef i det norske justitsministerium.
"Vi har heller ikke konkrete forslag på bordet, når det gælder en sådan aftaleindgåelse," siger Terje Sjeggestad.
Han afviser dermed den danske indenrigsministers udtalelser til blandt andet Jyllands-Posten, hvor Weiss fredag er citeret for følgende:
"På kort sigt står vi med nogle afviste asylansøgere, der skal sendes tilbage, og det kan kun ske, hvis der er lavet en tilbagetagelsesordning. Derfor har vi og Holland - og Norge er også på vej til at gøre det - indgået nogle kortsigtede aftaler om tilbagetagelse".
Den norske ekspeditionschef, Terje Sjeggestad "har ikke behov" kommentere den danske indenrigsministers udtalelser.
"Det, jeg nu har sagt til dig, er den norske status, når det gælder spørgsmålet om tilbagesendelse af asylansøgere til Somalia," siger Terje Sjeggestad.
"Jeg regner med, at det er i overensstemmelse med, hvad de danske myndigheder kender til. Og jeg vil ikke spekulere i, hvad der måtte stå i danske aviser," siger han.
Oplysninger fra styrelsen
Fra Indenrigsministeriet oplyses det, at Weiss' udtalelser bygger på en notits fra Udlændingestyrelsen.
Notitsen lyder:
"Udlændingestyrelsen v/ kontorchef Frank Johansen har oplyst over for indenrigsministeriet, at Norge for tiden overvejer indgåelsen af en tilbagetagelsesaftale. Utlendingedirektoratet (i Norge, red.) har fremlagt forskellige forslag for Justitsdepartementet, der overvejer spørgsmålet, der er politisk uafklaret".
Det lykkedes ikke Information fredag at få en kommentar fra kontorchef Frank Johansen og indenrigsminister Birte Weiss.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu