Læsetid: 1 min.

AIDS- forsøg ryster USA

19. september 1997

Amerikanske statsinstitutioner bruger folk i Den tredje Verden som uvidende forsøgskaniner

BOSTON
Er den amerikanske stat etisk ansvarlig for, at over ét tusinde børn inden for det næste halve årstid vil blive født med AIDS?
Det argumenterer lægetidsskriftet New England Journal of Medicine i sin seneste udgave, der kom på gaden i går. Anledningen er afsløringen af et rystende amerikansk eksperiment med 12.200 gravide kvinder i den tredje verden.
Kvinderne er alle HIV-smittede og halvdelen af dem modtager gratis lægemidlet AZT, der siden 1994 har nedbragt antallet af AIDS-babyer født af HIV-smittede kvinder i USA fra 25 til 8 pct. Den anden halvdel udgør en kontrolgruppe og modtager kun narrepiller.
Fattige forsøgskaniner
Formålet med eksperimentet er at konstatere, om man kan ordinere mindre doser af det kostbare ATZ-middel og opnå samme resultat.
Det ville nemlig reducere udgiften til behandlingen i den tredje Verden.
I USA koster en ATZ-behandling i de sidste 12 uger af en graviditet knap 6.800 kroner. Få udviklingslande har råd til det.
En leder i det anerkendte amerikanske lægetidsskrift kalder anvendelsen af narrepiller "en krænkelse af lægeetiske principper".
Og chefredaktør Marcia Angell sammenligner eksperimenterne med forsøg udført på syfilis-smittede fattige sorte mænd i USA i 1950'erne.
Også dengang gav den amerikanske stat en kontrolgruppe narrepiller og argumenterede, at forsøgskaninerne jo alligevel ikke havde råd til at købe den rette medicin.
Ikke første gang
Sidste forår undskyldte præsident Bill Clinton på vegne af den amerikanske stat over for de afdødes familier og de få overlevende fra 50'er-eksperimentet.
Eksperimentet udføres af de statslige amerikanske National Institutes of Health og Center for Disease Control and Prevention i fem afrikanske lande, den Dominikanske Republik og Thailand.
Begge institutioner forsvarer sig med, at den lægeetiske standard i bemeldte lande ikke er så høj som i USA's. I alle syv nationer har de nationale sundhedsmyndigheder accepteret forsøgene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her