Læsetid: 3 min.

Al Gore var for dygtig til at skaffe kampagne-dollars

8. september 1997

USA's vicepræsident anklages for at overtræde regler om pengebidrag til demokraternes valgkamp. Det kan skade hans chance for at afløse Clinton

BOSTON
Telefonopkald til rigmænd fra Det Hvide Hus og en frokosttale til kronragede nonner fra en obskur taiwansk sekt i et buddhistisk tempel i Los Angeles. Altsammen for at skaffe flere dollar under valgkampen i 1996.
Sådan lyder anklagerne mod vicepræsident Albert Gore for at have overtrådt de strikse regler om pengeindsamling i amerikansk politik. Beskyldningerne blev rejst i sidste uge under en til tider farceagtig høring i senatet, hvor det republikanske flertal bruger al anvendeligt krudt til at stille de demokratiske ledere i et dårligt lys.
I tilfældet Albert Gore er kampagnen delvist lykkedes, og det kan på længere sigt skade den ambitiøse vicepræsidents chancer for at vinde sit partis nominering til præsidentposten i 2000. Selvom primærvalgene først starter om to et halvt år, aflagde Gore i sidste weekend sit første besøg i delstaten New Hampshire. Ét vigtigt formål med rejsen var at forsvare sig mod republikanernes beskyldninger.
"Al denne polemik demonstrerer behovet for at vedtage en reform af reglerne for pengeindsamling. Det burde begge partier støtte," sagde vicepræsidenten i et tv-interview.
Skandalerne omkring ulovlig pengeindsamling begyndte at rulle et par måneder før præsidentvalget i november 1996. Her blev det afsløret i aviser, at præsident Bill Clinton og den demokratiske partiledelse havde givet en håndfuld stråmænd fra USA's asiatiske samfund alt for frit spil til at skaffe penge fra udenlandske kilder, herunder kinesiske forretningsmænd i Østen. Det er klart i strid med amerikansk lov.
Suspekte metoder
Kun nogle få uger før valget kom det ydermere frem, at Clinton i 1995-96 havde inviteret en stribe amerikanske forretningsfolk til uformelle kaffesammenkomster i Det Hvide Hus. Det angivelige formål var at gøre præsidenten bekendt med deres problemer, men bagefter skal gæsterne have doneret anséelige pengebeløb til den demokratiske partimaskine. Det er ulovligt at anvende Det Hvide Hus til partipolitiske møder og pengeindsamling.
I indeværende år er avisernes afsløringer af demokraternes suspekte indsamlingsmetoder under valgkampen i 1996 vokset støt, og gav tilsidst næring til høringer i Kongressen. Udvalg i senatet og Repræsentanternes Hus fører hver deres uafhængige undersøgelse. Demokraterne, som er i mindretal i begge kamre, har indvilliget i at samarbejde, hvis høringerne omfatter begge partier.
Demokraternes håb er, at undersøgelserne vil føre til en reform af lovgivningen, men det har så godt som alle republikanere indtil videre sat sig imod. De hævder, at høringernes formål alene er at bringe ulovligheder frem i lyset. Noget andet er, at republikanske kandidater har været i stand til at skaffe langt større pengebeløb fra private donorer end demokrater under den eksisterende lov.
Det er bl.a. på den baggrund, man skal forstå demokraternes til tider desperate forsøg på at indsamle penge i 1996. I april holdte vicepræsident Albert Gore en frokosttale i et buddhisttempel i Los Angeles for flere hundrede nonner. Officielt blev begivenheden beskrevet som et valgmøde, men bagefter gik partiets asiatiske håndlangere rundt med bøssen. Nonnerne skrev checks ud for i alt 100.000 dollar. Det er ulovligt for politikere at indsamle penge fra religiøse institutioner, fordi de er fritaget for skat.
Nonner i senatet
I sidste uge troppede tre nonner op i senatet og forklarede, at de intet kendte til amerikansk lov. Ingen af dem talte engelsk. Men på kinesisk oplyste de, at buddhisttemplets ledelse samme dag havde refunderet pengene. Da historien kom frem i medierne, blev alt bevismateriale destrueret. Gore hævder, at han intet vidste om disse pengetransaktioner, selv om hans nære medarbejdere var orienterede.
I et andet tilfælde ringede Gore til 46 donorer fra Det Hvide Hus og anmodede dem om at støtte partiet. Disse opringninger ville strengt taget have været indenfor lovens rammer, hvis beløbet var gået til "partiopbyggende aktiviteter". I stedet viser det sig, at nogle af pengene er gået direkte til demokratiske kandidater. Gore hævder, at han ikke var orienteret.
Præsident Clintons justitsminister Janet Reno overvejer nu, om der foreligger nok indicier på en lovovertrædelse til at udpege en uafhængig anklager, der skal nå til bunds i sagen. Hvis det sker, risikerer vicepræsidentens ry for hæderlighed at blive gennemhullet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her