Læsetid: 2 min.

Albright er træt af dødvande

13. september 1997

Den mellemøstlige fredsproces har kun flyttet sig en milimeter med den amerikanske udenrigsministers besøg. Nyt møde er aftalt i Washington senere på måneden

Dagen i dag kunne have været festlig. Det er nøjagtig fire år siden, palæstinenserne og israelerne med andægtige miner i Oslo skrev under på, at de ville arbejde på en fredelig sameksistens med hinanden. Men som den amerikanske udenrigsminister Madeleine Albrights besøg i Mellemøsten skrider frem, står det så klart som frygtet, at der ikke er meget at fejre.
Tværtimod bar dagen i går præg af en ny, trist optrapning af konflikten. Den militære arm for den islamiske bevægelse Hamas udsendte nye trusler om flere angreb mod den israelske stat, efter at en af bevægelsens ledere ifølge bevægelsen selv er blevet kidnappet af israelerne. Påstanden blev på det skarpeste afvist af en talsmand for den israelske premierminister Benjamin Netanyahu.
"Det har intet på sig," lød den afvisende kommentar.
Israel føler sig i forvejen uretfærdigt ramt af Madeleine Albrights kritik af Israel for at fortsætte, hvad palæstinenserne opfatter som provokerende israelske bosættelser, afspærringer, nedrivninger af huse og konfiskeringer af palæstinenseres ID-kort. Albright gik så vidt som til at opfordre israelerne til at indefryse bosættelserne. Alene muligheden blev pure afvist af Benjamin Netanyahu.
En lille oprejsning fik de forurettede israelere dog i går, da Albright over for en gruppe palæstinensiske studerende tilføjede, at israelske bulldozere ikke kan stilles på linje med palæstinensiske bombemænd. Og palæstinensernes leder Yasser Arafat fik således besked på, at han har en ikke mindre end "hellig forpligtelse" til at slå ned på mændene bag selvmordsbomberne mod Israel.
Inden fru Albright rejste videre til Syriens hovedstad Damaskus, lykkedes det hende at overtale de stridende parter til at mødes i Washington senere på måneden for at se, "hvor store fremskridt, vi kan gøre," som hun udtrykte det.
Ingen illusioner
"Jeg har ingen illusioner om størrelsen af fremskridtene. De er små, og ærligt talt er der brug for store fremskridt," sagde Albright og understregede, at hun ikke har tænkt sig at vende tilbage til Mellemøsten, før de israelske og palæstinensiske ledere træffer nogle "hårde beslutninger". "Jeg kommer ikke tilbage for at træde vande," sagde hun.
Det ventes ikke, at det amerikanske diplomatis førstedame opnår større sejre i Syrien, hvor hun i går sidst på dagen mødtes med præsident Afez Al-Assad. Det springende punkt i forbindelse med Syrien er de israelsk besatte Golan-højder, som Syrien vil have tilbage. Netanyahu vil kun være med til en delvis overdragelse, og det krav kan han ifølge analytikere ikke fravige uden at løbe fra sine valgløfter og dermed tabe ansigt indenrigspolitisk.
USA har tidligere tilbudt at indsætte en international fredsstyrke i en overgangsfase på Golan-højderne, og det tilbud gentog fru Albright formentlig under mødet med den syriske præsident i går. Umiddelbart tyder intet dog på, at det i modsætning til tidligere vil blive positivt modtaget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her