Læsetid: 6 min.

Algeriet: Massakrer er internt anliggende

10. september 1997

"Ingen værdig algerisk regering ville nogensinde lade en international kommission få adgang til at undersøge massakrer," siger Algeriets ambassadør i Danmark, Mohamed Benhocine

International indblanding forekommer værre end et mareridt for det algeriske militærstyre. Selv om massakrerne mod civile i landet har nået nye rædselsvækkende højder de seneste uger, signalerer hele Mohamed Benhocines kropssprog en total afvisning af enhver form for indblanding udefra.
Den algeriske ambassadør i Danmark læner sig tilbage i stolen for nærmest fysisk at tage afstand fra ideen om, at udlandet bryder sin passive politik over for Algeriet og aktivt begynder at hjælpe landet til en løsning. I hvert fald hvis hjælpen skulle tage form af en kommission, der undersøger ansvaret for massakrerne. Og hvis den tanke er slem, så er muligheden for en dialog med terroristerne endnu værre.
"Vi vil ikke have nogen indblanding udefra. Vi er stærke nok til at klare situationen selv. Ingen værdig algerisk regering ville nogensinde acceptere udenlandsk indgriben," siger Mohamed Benhocine uden at efterlade skyggen af tvivl om, at han og hans regering mener disse ord fuldstændig bogstaveligt.
Regering ikke medskyldig
FN's generalsekretær rejste i sidste uge spørgsmålet om, hvad verden skal gøre, når den ønsker at mægle i en konflikt, hvor en indblandet regering siger, at der er tale om et internt anliggende. Annans bemærkninger blev grebet af flere repræsentanter fra den algeriske opposition, der samstemmende har opfordret udlandet til at gribe ind for at stoppe volden.
Det forbudte parti Den Islamiske Frelserfront (FIS) har i et åbent brev til den danske statsminister direkte opfordret Danmark til at bede om en forespørgselsdebat i FN, og FIS ønsker blandt andet, at en international kommission rejser til Algeriet for at fastslå, hvem der er skyld i massakrerne.
Men en sådan kommission kan under ingen omstændigheder opnå den algeriske regerings velsignelse.
"I forslaget ligger der en antydning af, at regeringen måske er medskyldig. Det er så langt ude, at vi alene af den grund vil afvise en sådan kommission," siger Benhocine.
- Men hvorfor ikke lade den komme ind, hvis regeringen ikke har noget at skjule?
"Fordi en sådan kommission er en overtrædelse af princippet om, at man ikke blander sig i et lands interne anliggender. "
- Men ville det ikke være i regeringens interesse at få afsløret, hvem der begår massakrerne for derigennem at rense regeringen for enhver mistanke?
"Jeg skal sige dig, hvad der er i regeringens interesse: At bygge et demokrati op og at styrke den algeriske økonomi. Det er vi allerede godt i gang med. Opbygningen af demokratiske institutioner kulminerer i oktober, når der skal afholdes lokalvalg. I juni holdt vi et frit og demokratisk parlamentsvalg, hvor oppositionen deltog på lige fod. Det eneste krav er, at partierne offentligt tager afstand fra brug af vold, respekterer forfatningen og ikke bruger islam, sprog eller etniske tilhørsforhold i deres politiske programmer," siger Benhocine.
Nej til kommission
- Men hvis en international kommission kan være med til at standse volden, hvorfor så ikke tage imod den? Er det et spørgsmål om stolthed?
"Det er rigtigt, at vi er meget stolte over at være en suveræn stat. Algeriet har knyttet lige så megen stolthed til beskyttelsen af sin uafhængighed som til opbygningen af venskabelige kontakter med andre lande i verden. Jo, vi er meget stolte af vores selvstændighed, og vi har gennemlevet en forfærdelig svær tid, som vi er ved at komme ud af. Men når vi siger nej til en kommission, er det mere en principsag, end det er stolthed. Vi vil forsvare ethvert lands universelt anerkendte ret til at klare sine egne interne anliggender. Hvis nogen tror, det er fordi vi har noget at skjule, må jeg blot sige: Lad dem tro det, hvad kan vi gøre ved det?
Vi lukker ikke øjnene
- Flere øjenvidner fra de seneste massakrer har sagt, at regeringens sikkerhedsstyrker ikke greb ind, selv om de befandt sig tæt på gerningsstedet. Hvad siger du til det?
"Der ligger i spørgsmålet en indirekte beskyldning. At hæren enten lukker et øje eller på en eller anden måde er medskyldig i massakrerne. Det må jeg på det skarpeste afvise. Vores hær er ikke nogen Zaire-hær. Den er meget bevidst om sin pligt til at beskytte folket og landets suverænitet, og hvis nogen siger, at sikkerhedsstyrkerne ikke griber ind, må jeg tvivle på deres vidneudsagn. Jeg kan simpelthen ikke tro det. Man må huske på, at der er masser af propaganda i den algeriske konflikt. Terroristernes mål er jo netop at destabilisere landets institutioner og tiltrække omverdenens opmærksomhed. Det er klart, at det er i deres interesse at stille regeringen og hæren i et dårligt lys. Jeg kan garantere for, at hæren gør, hvad den kan, men det er ikke nemt at bekæmpe terrorisme, og vores hær har skullet vænne sig til at udføre en opgave, den oprindeligt ikke var optrænet i, nemlig at bekæmpe en intern fjende. Det vil altid være muligt at placere en bombe eller rette angreb mod civilbefolkningen," siger Benhocine.
Vil ikke tale med FIS
- Den regering, du repræsenterer, sendte i sidste uge lederen af FIS, Abassi Madani, i husarrest, blot fordi han opfordrede til en dialog, og sagde, at han er parat til at bruge sin indflydelse til at stoppe volden. Er det særlig demokratisk?
"Abassi Madani fik i 1992 en fængselsdom på 12 år for blandt andet sammensværgelse mod staten, og han blev løsladt i år på visse betingelser efter at have afsonet fem år, fordi vores lov giver mulighed for betinget løsladelse efter afsoning af en tredjedel af straffen. En af betingelserne var, at han ikke måtte udtale sig om politik. Det gjorde han, og derfor blev han beordret i husarrest."
- Men er I villige til en dialog med FIS eller de grupper, der bruger terror?
"Nej, under ingen omstændigheder. Vi vil ikke tale med folk, der har dræbt kvinder og børn, og jeg fatter ikke, at ingen i det internationale samfund fordømmer disse massakrer. Når vi ikke vil gå i dialog med FIS, skyldes det, at partiet ikke længere eksisterer. Regeringen opfordrede for nogle år siden FIS til en dialog på to betingelser. At partiet offentligt gav afkald på at bruge vold, og at det respekterede forfatningen. Det afviste FIS, og dermed udelukkede partiet sig selv fra al videre deltagelse i det politiske liv."
Ved hvem begår overgreb
- Men det hører jo også med til historien, at det siddende militærstyre kom til magten ved et kup i 1992, da FIS stod til at vinde valget?
"I valgkampagnen i 1991 annoncerede FIS en stat, hvor borgernes spise- og beklædningsvaner skulle ændres. Ingen måtte drikke alkohol, og alle kvinder skulle gå med tørklæde. Deres forslag til at bekæmpe arbejdsløsheden var at sende samtlige 500.000 kvinder hjem fra arbejdsmarkedet og erstatte dem med mænd. Og de sagde, at demokrati er et koncept, der er importeret fra Vesten. Hvis de havde vundet, havde Algeriet fået et præstestyre, og det var den udvikling, der blev sat en stopper for. Samtidig vil jeg sætte spørgsmålstegn ved, hvor demokratisk det valg var. Ud af 13 millioner vælgere var der fem millioner, der ikke stemte, og ud af de otte millioner, der stemte, stemte fem millioner på andre partier end FIS, kun tre millioner stemte på FIS."
- Når I afviser en dialog, forærer I så ikke terroristerne en undskyldning for at fortsætte volden?
"Man kan ikke forhandle med mennesker, der benytter sig af en Goebbels-politik, og som bruger islam til at retfærdiggøre mord på uskyldige. Du kan ikke opnå fred med disse mennesker, de skal bekæmpes til det sidste. Hvis vi indgik i en dialog med dem, ville det være det samme som at give efter for terroristiske midler. Det vil den algeriske regering under ingen omstændigheder være med til, og jeg fatter ikke, at nogen kan opfordre os til at gøre det.
- Men regeringen kan åbenbart ikke få bugt med volden, endsige sætte navn på de skyldige?
"Det er ikke rigtigt. Regeringen ved godt, hvem der begår disse overgreb, men som i al terrorbekæmpelse kan man ikke dele sit kendskab med offentligheden. Der er tale om et efterretningsarbejde, som kan lide skade, hvis man afslører sin viden," siger Mohamed Benhocine

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her