Læsetid: 3 min.

Amerikansk tobaksforlig går op i røg

18. september 1997

Præsident Clinton kræver ændringer, der fordobler branchens udgifter og risikerer at udsætte en lov i flere år

BOSTON
Den amerikanske tobaksbranche måtte i går krybe til korset og erkende, at et storstilet forlig indgået med en række sagsøgere i juni, er faldet til jorden.
Landets fem ledende tobakskoncerner havde accepteret at udbetale en skadeserstatning på 368,5 milliarder dollar over 25 år. Beløbet skulle deles mellem 40 delstater og 600 individuelle sagsøgere til dækning af deres hospitalsudgifter. En mindre sum var beregnet til antirygningsreklamer for børn og unge.
Men i går erklærede præsident Bill Clinton sig utilfreds med forliget og efter alt at dømme støttes det synspunkt af et knebent flertal i Kongressen. Tobaksforligets faddere havde regnet med, at de amerikanske lovgivere ville vedtage en lov dette efterår, hvis indhold i det store og hele følger aftalen indgået i sommer. Det er nu udelukket, og iagttagere i Washington tvivler på, at sagen bliver taget op af Kongressen i 1998, som er et valgår.
Allerede fra starten stod det klart, at forliget ville blive udsat for kritik fra politisk hånd. For det første mener mange folkevalgte, at forligsparterne - tobaksbranchen, delstaternes justitsministre og advokater for individuelle sagsøgere - er trådt ind på deres gebet.
"Hvem tror de egentligt, de er? En sådan opgave ligger inden for præsidentens og Kongressens område. Vi føler os krænkede over, at sagsøgernes advokater og justitsministre fra delstaterne disker op med et forlig, hvor de har fordelt rovet imellem sig selv," siger John McCain, republikansk senator fra Arizona.
Sagførere tjener kassen
I henhold til forliget vil tobaksbranchen dække delstaternes hidtige og fremtidige lægeudgifter i forbindelse med behandling af kræftpatienter. Sagførere står til at modtage salærer på flere milliarder dollar.
For det andet indvender skeptikere, at en særordning mod ungdomsrygning, indbygget i aftalen, ikke vil virke efter den erklærede hensigt: At nedbringe antallet af ungdomsrygere med to tredjedel i løbet af ti år.
Særordningen betyder, at tobaksbranchen indvilliger i at hæve prisen på en pakke cigaretter med 62 cent i løbet af ti år. Hvis de gradvise prisstigninger ikke resulterer i planlagte reduktioner af nye ungdomsrygere, vil tobaksproducenterne blive straffet med op til 2 milliarder dollar i bødepålæg. Gennemsnitsprisen på en pakke cigaretter i USA er idag 2 dollar, lidt under 14 kroner.
Kritikere af denne ordning hævder, at en stigning på 62 cent er for lav til at afskrække et tilstrækkeligt antal børn og unge fra at ryge.
Præsident Clinton foreslog i går en maksimal stigning på 1,5 dollar pr. pakke i løbet af ti år for at opnå den planlagte reduktion i antal nybegyndere. Han mener endvidere, at en bøde på 2 milliarder dollar er for lille et beløb til at holde tobaksbranchen til ilden.
Industrieksperter vurderer, at præsidentens plan vil fordoble den amerikanske tobaksbranches udgifter i de næste 25 år, dersom skadeserstatningen på 368,5 milliarder dollar i forliget bibeholdes.
På hjemmemarkedet omsatte koncernerne sidste år for 47 milliarder dollar cigaretter. Hertil skal lægges et eksportsalg på 28 milliarder dollar.
Lobbyister har forsøgt at opnå skattelettelser fra Kongressen, men det gav tilbageslag i sidste uge, da Senatet stemte imod et skatteforslag, der ville have sparet branchen 50 milliarder dollar.
Plattet image
De folkevalgte fandt tobakskoncernernes forsøg på at opnå skattelettelser usmagelig.
"Den samvittighedsløse lobbykampagne for at gavne egne økonomiske interesser har fuldstændigt ændret klimaet i Kongressen," sagde senator Edward Kennedy.
For Kongressen bliver det nu et yderst delikat spørgsmål, om sagen skal tages op næste år.
I det magtfulde senat vil et lille men indflydelsesrigt antal medlemmer fra tobaksstater, herunder senator Jesse Helms, sætte sig imod for skrappe betingelser. På den anden side er den offentlige opinion efterhånden blevet modtagelig for kampagner mod ungdomsrygning.
Hver dag starter 3.000 mindreårige at ryge, og hvert år dør 425.000 voksne amerikanere af lungekræft.
Selv om multinationale koncerner som Philip Morris Co. sætter enorme beløb af til velgørenhed, er tobaksbranchens image plettet. Det skyldes, at flere bøger har afsløret et bevidst forsøg på at skjule videnskabelige undersøgelser siden 1950'erne, der beviser, at nikotin er livsfarligt. I alle disse år skal offentligheden være blevet ført bag lyset.
Spørgsmålet om skadeserstatning vil utvivlsomt blive taget op under midtvejsvalget til Kongressen næste efterår. Det udelukker næsten med sikkerhed lovgivning før 1999.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her