Læsetid: 3 min.

Amnesty kræver nordisk pres på Kenya

10. september 1997

Situationen bliver stadig værre i Kenya, mener Amnesty og opfordrer Norden til at tage initiativ. Poul Nielson mener, at Danmark gør meget allerede

Amnesty International opfordrer de nordiske landes regeringer til at gå foran i kampen for menneskerettigheder i Kenya.
Inden februar næste år skal der afholdes parlaments- og præsidentvalg i Kenya. I den anledning anbefaler Amnesty International, at de nordiske lande indsætter særlige menneskerettighedsobservatører, som kan sikre, at valget kommer til at foregå frit og demokratisk.
Den danske udviklingsminister siger, at Danmark allerede gør så meget for kenyanernes rettigheder, at det ligger på grænsen af, hvad et land kan tillade sig overfor et andet. Men et yderligere pres er nødvendigt, mener Amnesty. Det internationale pres, der blev lagt på Kenya ved landets seneste valg i 1992, gjorde forholdene lidt bedre. Men siden er det gået ned ad bakke, skriver organisationen i en ny rapport.
Korruption og tortur er en del af dagligdagen. Folk idømmes umenneskelige straffe, og forholdene i fængslerne er elendige. Oppositionspolitikere, studenteraktivister, journalister og menneskerettighedsforkæmpere chikaneres og forfølges. Politiet står bag pengeafpresninger, mishandlinger og voldelige overgreb på fredelige demonstranter og nedskydninger af ubevæbnede civile, står der i Amnestys rapport.
Med i rapporten er et brev fra den kenyanske regering, der ikke overraskende er uenig i konklusionerne. Regeringen gør opmærksom på, at den selv har taget initiativer, der skal forbedre forholdene i landet. I 1993 blev der for eksempel nedsat to kommissioner, der skal gennemgå forfatningen.
"Vi har hørt mange løfter fra den kenyanske regering. Men reelt er der sket en forværring af menneskerettighedssituationen siden det sidste valg i 1992. Det, der er i gang lige i øjeblikket, kan ikke ende med at blive et frit og retfærdigt valg, for undertrykkelsen er stadig massiv i forhold til oppositionen. Efter vores mening er der kun tale om et frit valg på papiret, mens undertrykkelsen lever i bedste velgående i praksis," siger Lars Christensen, pressechef i Amnesty International i Danmark.
Derfor foreslår Amnesty International, at blandt andet Danmark bruger sine gode forbindelser i Kenya til arbejde for bedre menneskerettigheder.
"Den danske regering har tæt kontakt til Kenya gennem bistandsprojekter, og Danmark har gjort mange gode ting for at få forbedret menneskerettighedssituationen i Kenya. Nu vil vi gerne have lagt et stærkere pres, fordi situationen er så spændt," siger han.
Udviklingsminister Poul Nielson (S) siger til Information, at han meget gerne vil høre, hvad Amnesty foreslår. Men han synes samtidig, at det er på sin plads at bemærke, at netop i Kenya er Danmark meget aktiv, når det gælder forbedring af menneskerettighederne.
"Danmark er en meget væsentlig bidragyder til menneskerettighedsorganisationer i Kenya. Vi både taler med og er en væsentlig finansiel samarbejdspartner med NGO'er og den uafhængige Human Rights Commission," siger Poul Nielson.
Udviklingsministeren var selv på besøg i Kenya i februar, hvor han talte med landets regering om disse emner.
"Udover det har Danmark betalt for publikationen af en bog om korruption, som en organisation har lavet. Det er vores bidrag til kritikken af korruptionen i Kenya. Det var ikke noget, som regeringen syntes godt om, at vi som et fremmed land havde gjort det. Billedet er, at vi er særdeles aktive, og vi går til grænsen af, hvad et land gør i et andet land," siger Poul Nielson, der dog ikke afviser, at nye initiativer kan komme på tale.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her