Læsetid: 2 min.

De andres Mobutu

9. september 1997

Joseph Désiré Mobutu 1930-1997

NEKROLOG
"Det er belgiernes hævn!" Så kort og kontant kommenterede præsident Charles de Gaulle i Frankrig, at Mobutu tog magten i Congo ved et kup den 25. november 1965. Ganske rigtigt: Dagen efter mistede det franske flyveselskab UTA landingsrettighederne i hovedstaden Leopoldville; ind fløj Belgiens Sabena.
Joseph Désiré Mobutu var altid nogens. I 1965 belgiernes, først og fremmest amerikanernes. Siden da i stigende grad Frankrigs. Men aldrig congolesernes.
Landet havde været selvstændig i fem dage, da han første gang, i 1960, stod i spidsen for et kup. Fire år tidligere var han udtrådt af den belgiske kolonihær med rang af oversergent, opnået i hærens regnskabsafdeling. Derefter arbejdede han i den belgiske propagandatjeneste. I Bruxelles gjorde den amerikanske CIA-agent Lawrence Devlin Mobutu til en klassisk muldvarp, der blev aktiveret, når det passede dens bagmænd.
Tidspunktet kom kort efter selvstændigheden i 1960, da Mobutu var vendt hjem til en post i hæren, og Devlin var blevet chef for CIA's operationer i Congo. Det var en nøglepost, midt i Afrikas hjerte, mens de tidligere kolonier faldt til højre og venstre i Den kolde Krigs opdeling af kontinentet i interessesfærer.
Under Den kolde Krig holdt USA, Belgien og Frankrig Mobutu ved magten og muffen. Han blev gentagne gange udsat for væbnede oprør, men oprørstrangen forsvandt, efterhånden som det stod klart, at Mobutus mægtige bagmænd altid var rede til at knuse hans modstandere. "Vi skulle nok have været skrappere ved Mobutu", sagde Belgiens tidligere ministerpræsident Leo Tindemanns tidligere i år. "I begyndelsen troede vi, at Mobutu var den eneste person, der kunne styre Zaire. Vi troede, at han havde talent, evner og intelligens... Men så ændrede han sig. Han ville bare have pengene, ligegyldigt hvor de kom fra... Han havde ingen fornemmelse for økonomisk politik, men det var lige meget. Han vidste, at pengene ville blive ved med at strømme ind."
Med Den kolde Krigs afslutning var han ikke længere nyttig for sine bagmænd, og pengestrømmen sluttede. Han var ikke længere nogens - "kun" congolesernes, hvorfor han i marts flygtede med en oprørshær i hælene. Ikke engang i døden kommer han hjem; Mobutu skal begraves i sit marokkanske eksil. Han blev 67 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her