Læsetid: 3 min.

Asiatiske valutaer fortsætter rutschetur

4. september 1997

Den finansielle uro kan sprede sig til Europa, mener økonomer

Valutaerne i det sydøstlige Asien fortsatte kursfaldet i går, og den thailandske baht og den filippinske peso slog nye bundrekorder på et uroligt marked.
Siden valutauroen startede den 2. juli, er værdien af den thailandske baht faldet med 25 procent over for den amerikanske dollar, og det har skabt en kædereaktion af mistillid til regionens økonomier. Tigerlandene, der tidligere har været det globale finansmarkeds kæledægger, og af Verdensbanken kaldt for et økonomisk mirakel, er vågnet op til barske realiteter.
Efter i en række år at have vænnet sig til tocifrede vækstrater, omfattende udenlandsk kapitaltilførsel, billig arbejdskraft og stadigt mere oppustede ejendomspriser, så er spiralen nu vendt.
Thailand, der slås med stor gæld og underskud på betalingsbalancen, har af Den Internationale Valutafond (IMF) og en række lande fået lovning på en samlet lånepakke på 16,7 milliarder dollar, men det har dog foreløbig ikke kunnet stoppe nedturen.
Den thailandske centralbank meddelte i sidste uge, at den næsten har opbrugt sine valutareserver, og regeringen i Bangkok har svært ved at enes om en hård chokterapi efter IMF's anbefalinger. Japan truer nu med ikke at ville give de lovede 4 milliarder dollar til den internationale lånepakke, hvis ikke den thailandske regering underordner sig IMF-kravene.
Mangler kapital
Aktiemarkederne i Thailand, Filippinerne, Malaysia og Indonesien er blevet hårdt ramt af store kursfald på op til 40 procent i de sidste to måneder. Uroen har spredt sig til Sydkorea, hvor politisk krise og korruptionsskandaler har fået investorer til smide aktiekurserne ned, og valutaen, won'en, slog endnu en bundrekord i forhold til den amerikanske dollar. Analytikere mener, at den finansielle uro kan sprede sig til de dollar-relaterede latinamerikanske økonomier, hvis uroen fortsætter i Asien.
I weekenden genindførte Indonesien delvist sin valutakontrol, og Malaysia har tidligere, i et forsøg på at dæmme op for krisen, indført kontrolforanstaltninger på valuta- og aktiemarkedet. Men det er en stakket frist, og det øger udenlandske investorers mistillid.
De økonomiske vækstprognoser for regionen nedjusteres i øjeblikket, bl.a. fordi centralbankerne har været tvunget til at lave kraftige renteforhøjelser for at kunne tiltrække udenlandsk kapital. Thailand vil få nulvækst i år og næste år, og de øvrige lande kan ikke længere regne med årlige vækstrater på 7-8 procent.
De asiatiske lande, der i begyndelsen af 1990'erne levede højt på, at deres valutaer var bundet til den billige amerikanske dollar, har i øjeblikket udsigt til vækstrater på omkring 4-5 procent. Men hvis de seneste devalueringer i forhold til dollaren holder, så kan det måske i løbet af 1998 give grobund for ny fremgang for disse landes eksportvirksomheder - hvis da ikke høje renter, gæld og kollaps på ejendomsmarkedet vil få dem til at mangle kapital. Alene inden for den seneste måned har amerikanske investeringsfonde trukket 480 millioner dollars ud af regionen.
Prachai Leophairatana fra den thailandske olieindustri har formuleret det på den måde, at "patienten, som trænger til en hurtig blodtransfusion har fået det værre, fordi lægerne har fjernet al blodtilførsel."
Delte meninger
Der er delte meninger om, hvorvidt den aktuelle uro vil være en kortvarig krise eller indledningen på en lang smertefuld opbremsning.
Den ansete økonom, Paul Krugman, fra Massachusetts Institute of Technology, siger til avisen Wall Street Journal at det aktuelle drama "viser, at det ikke er et langvarigt tilbageslag for væksten", men snarere et konjunkturtilbageslag.
For tre år siden kritiserede Krugman "myten om det asiatiske vækstmirakel" for ikke at "bygge på inspiration, men på sved", og for ikke at bygge på høj produktivitet og god planlægning, men på et rigeligt overskud af billig arbejdskraft og opsparingskapital. Selv om lønningerne i tigerøkonomierne siden da er steget mere end arbejdsproduktiviteten og den økonomiske vækst, så er landenes konkurrenceevne blevet genoprettet efter de seneste valutakursdevalueringer.
Risikoen kan være af en anden art. Robert McKnee fra Independent Strategy i London siger til avisen The Sunday Times, at hvis markedet i Thailand og nabolandene krakker, så kan det skabe en kædereaktion og måske føre til højere rentesatser: "Aktiemarkederne er overvurderet overalt (i verden, red). Hvis den tyske Bundesbank hæver renten i løbet af efteråret, og Japanerne trækker sig tilbage og hiver sin kapital tilbage, så kan vi få en betydelig korrektion på markedet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her