Læsetid: 3 min.

Bamses voksenliv for børn

24. september 1997

Bamsebjørnen og den lille drage stiller krav, men Det lille Teater indfrier dem

TEATER
Den danske forfatter Martha Christensen efterlod ved sin død i 1995 et manuskript til en børnebog, forfatterskabets eneste. Den udkom sidste år under titlen Bamsebjørnen og den lille drage, og blev succes hos anmeldere og publikum.
Som det fremgik af dette blads anmeldelse (2. maj '96), er det svære menneskelige forbindelser, bogen handler om. På den måde afspejler den Martha Christensens 'voksne' forfatterskab:
Studier i ensomhed, gensidig fastlåsning i akavede roller, følelsesmæssig udbytning og lavmælt opgivende fortvivlelse. Når det ikke ender i den rene krampegråd, skyldes det, at bogen samtidig er gennemblæst af humor og en forsigtig eftervisning af, at kærlighed er en mulighed mellem uforenelige eksistenser.
Men det er således en børnebog, der stiller ganske store krav til den voksne oplæser og til det lyttende barn.
At der ikke er tale om en lettilgængelig historie, stiller også krav til det teater, der vil opføre den for børn.
Direkte efter bog
Det lille Teater har valgt den løsning at bygge sin forestilling direkte og meget tydeligt på bogen.
Åbningsscenen er en voksen, der ligger og slumrer med bogen over hovedet, vågner, griber bogen og giver sig til at læse den højt for publikum.
Efterhånden indfinder fortællingens skikkelser sig omkring sofaen, ført af voksne dukkeførere: Bamsebjørnen den lille drage fremtræder nøjagtigt som Irene Hedlunds meget fine illustrationer til bogen.
Gradvist glider fortælleren og dukkeførerene ud af billedet, og figurerne begynder at antage deres eget liv på scenen. Det sker i en fantasifuld og omformelig kulisse, der også er stærkt inspireret af bogens tegninger.
Replikkerne er hentet stort set direkte fra bogen, og dens slyngede handlingsforløb og omfattende persongalleri gengives loyalt inden for de tre kvarter, forestillingen varer. Det er i sig selv en bedrift.
Medrivende psykologi
Den kunstneriske triumf ligger dog i, at Martha Christensens figurer og deres psykologi fremstår livagtigt og medrivende for et børnepublikum:
Bamsebjørnen med sin anderledeshedsfølelse, som den selv tilskriver, at den har maven fuld af kapok, og som gør, at den hele tiden må undskylde sig selv og søge at gøre andre tilpas, selv når de er aller urimeligst.
Den lille drage, hvis galsind og hysteriske anfald dækker over en ensomhed, som er lige så afgrundsdyb som bamsens.
Katten og hesten, der er så optaget af sig selv, at de slet ikke har plads til at rumme andres historier og lidelser. Græshoppen, der melder sig som den udstødte bamses første ven, og det skikkelige gamle får, der tilbyder husly og indholdstom konversation.
En lykkelig forbindelse opstår mellem scene og sal, når selv de yngste dernede leende begynder at efterabe flovserne:
"Det har du sikkert ret i, bamsebjørn" og "Det har har jeg ingen kendskab til."
At alle sanseapparater er skruet op, fremgik også, da en brunmalet papsky blev ført over scenen på en pind:
"Åh, nej, det er regnvejr!" lød en spæd røst fra salen.
Fællesskab
Og når børn ler lige så højt som de voksne over, at den lille drage skriver digte, der kun består af bogstaverne x og o og kalder dem alle "Fordybelse i mig selv", så opstår et fællesskab, der også omfatter Martha Christensen.
Tilsyneladende er det ikke nødvendigt, at børnene kender bogen inden forestillingen. Men så må de til gengæld kunne have så meget mere udbytte af at få den læst bagefter, når de allerede har mødt figurerne.
Bamsebjørnen og den lille drage bør trække alle voksne til, der gerne med deres børn vil dele en verden, der er dybere end den på tv-skærmen.

*Bamsebjørnen og den lille drage. Dramatisering af Martha Christensens børnebog v. Bent Nørgaard, der også står for instruktionen. Scenograf: Lanke Firing. Det lille Teater, Lavendelstræde 7, t. 9. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her