Læsetid: 2 min.

Boesak svækket i svindelanklage

24. september 1997

Svindel for halvanden million nærmere domfældelse efter at medanklaget har erklæret sig skyldig

Det var en svækket Allan Boesak, der i går forlod byretten i Cape Town. Den prominente apartheidmodstander og præst er sigtet for at have stjålet 1.053.440,41 sydafrikanske rand, halvanden million kroner, fra en række bistandsorganisationer, herunder Folkekirkens Nødhjælp. Han erklærer sig uskyldig, men hans medanklagede, Freddie Steenkamp, ændrede holdning ved et retsmøde i går og meddelte, at han vil erklære sig skyldig, når retssagen mod ham indledes den 20. oktober.
Freddie Steenkamp er sigtet for bedrageri og tyveri af 1.174.476,54 rand, omkring 1,7 millioner kroner.
Ifølge anklagen bevilgede de to sig store 'lån' til køb af huse, biler, tøj og rejser. Ud over svindelen og tyveriet er næsten syv millioner rand, der blev givet til projekter for fattige i Kapstadens opland, brugt til helt andre formål. Bl.a. blev et stort beløb brugt til at indrette et tv-produktionsselskab for Boesaks kone.
Steven Powell fra statsanklagerens kontor siger til Information, at Stenkamps sagfører endnu ikke har fortalt, om han er parat til at vidne mod Boesak. Et sådant samarbejde med retten kan muligvis føre til strafnedsættelse.
Boesaks baggrund som en modig frontkæmper mod apartheid gjorde hans Peace and Justice Foundation til en oplagt modtager af projekthjælp. Ikke mindst fordi fondets projekter tog sigte på at hjælpe de fattigste såkaldt farvede på landet, en befolkningsgruppe, der ofte bliver overset, når der gives udviklingshjælp til Sydafrika. Det var imidlertid kun krummer, der nåede frem til de planlagte 13 projekter fra de danske, norske og svenske kirkelige hjælpeorganisationer, fra det statslige svenske SIDA og fra Coca Cola og musikeren Paul Simons hjælpefond for apartheids ofre.
Sagen har fra begyndelsen været stærkt kontroversiel. Boesak hævder at være udsat for et racistisk plot. Han har sagt, at hele den sorte befrielsesbevægelse bliver dømt, hvis han kendes skyldig: "Ikke bare jer selv, men hele vores kamp for frihed og retfærdighed er sat på anklagebænken". I forlængelsen af sagen forlod han i 1995 Sydafrika for at bosætte sig i USA, hvor han er en meget populær skikkelse blandt afro-amerikanere.
Folkekirkens Nødhjælp gik i 1994 i spidsen for opklaringsarbejdet, hvorefter Boesaks tidligere kampfælle Desmond Tutu tog initiativ til at den sydafrikanske statsanklager selv rejste sagen. Den betragtes som en prøvesag for, om der hersker retssikkerhed i det nye Sydafrika, ikke mindst efter selve justitsministeren troppede op i lufthavnen og modtog Boesak med omfavnelse, da han vendte hjem til Sydafrika for at møde retsvæsenet. Også præsident Nelson Mandela har givet ham sin "personlige" opbakning.
Udviklingschef Elsebeth Krogh fra Folkekirkens Nødhjælp siger til Information, at "det er en lettelse, at Steenkamp har tilstået, og en stor glæde at den sydafrikanske statsanklager har ført sagen med stor grundighed".
Boesak kommer for retten d. 15. februar næste år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her