Læsetid: 2 min.

Brent Spar skal på land

3. september 1997

Med et stort holdningsskift er Storbritannien nu imod dumping af gamle, udtjente olieplatforme i havet, men det gør ikke indtryk på Shell i forhold til Brent Spar

Ved at annoncere "det vigtigste skift i britisk havpolitik i mindst et par årtier" gjorde Storbritanniens nye miljøminister, Michael Meacher, det i går klart, at Storbritannien nu går ind for hårdere regler for dumping af udslidte olieplatforme i havet. Dermed tyder meget på, at Shells meget omtalte platform Brent Spar ender sine dage på land og ikke - hvilket Shell ellers fortsat opererer med som en mulighed - dumpes i Atlanterhavet.
"Vi gør det klart, at Storbritannien accepterer, at der ikke skal dumpes udtjente olie- og gasinstallationer til søs", sagde miljøministeren i den nye Labour-regering til radiostationen BBC, da han ankom til Bruxelles til et møde i den såkaldte OSPAR-kommission, der overvåger og regulerer havmiljøet i Nordøstatlanten.
Her tog han et britisk forslag om at indføre forbud mod at skille sig af med udtjente platforme i havet - med ganske få undtagelser - op af kufferten. Et forslag, som Greenpeace var tilfredse med og i en pressemeddelelse fra hovedkvarteret i Amsterdam kaldte "et meget betydningsfuldt skifte i britisk politik".
Spar dumpes ikke
Meacher indikerede samtidig, at dumpning af Brent Spar i havet ville være uacceptabelt for Labour-regeringen og sagde at undtagelser (fra forbudet, red.) kun ville komme i betragtning i "et meget lille antal sager". Det vil sige omkring de tungeste betoninstallationer i meget dybt vand eller beskadigede konstruktioner, der kunne være usikre.
Da det er den britiske regering, som i sidste ende skal give tilladelse til dumpninger, kan den nye britiske holdning ikke undgå at få betydning for, hvor Brent Spar skal ende sine dage. Den udslidte platform ligger i øjeblikket i den vestnorske fjord Erfjord og venter på sin skæbne. Shell undersøger i øjeblikket ni forskellige forslag til, hvordan man skiller sig af med den på land. Men selskabet opererer - trods retræten i 1995 efter de omfattende protester og forbrugerboykotten af Shell - fortsat med med dumpning i havet som den tiende mulighed.
Det gør selskabet også efter den britiske kursændring, fastslår Shell U.K.'s talsmand Dave Stuart.
Holder fast
"Miljøministerens udtalelser får os ikke til at ændre den proces, vi har sat igang omkring Brent Spar", siger Dave Stuart til Information.
"Vi betragter Michael Meachers udtalelser som en præcisering af regeringens politik, ikke som en ændring", siger han og fastholder at dumpning som udgangspunktet for den kommende sammenligning med de ni forslag om at dumpe på land.
De ni forslag lægges i næste måned ud til dialog i Europa, og i begyndelsen af næste år vil Shell give sin anbefaling til den britiske regering om, hvad der skal ske med platformen.
Miljøministerens udtalelser gør det imidlertid usandsynligt, at regeringen vil acceptere dumping.
Med det britiske holdningsskifte, står Norge nu isoleret som det eneste af de 14 OSPAR-medlemmer, der er imod regler, som forbyder dumpning. Landet vil under de to dage lange møde givetvis komme under pres fra de øvrige lande, herunder Danmark, for at der indføres generelt forbud.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu