Læsetid: 2 min.

Britisk ØMU-flirt

27. september 1997

Labour forsøger at vende britisk debat om fælles EU-mønt og spekulerer i mulig britisk ØMU-deltagelse

Bruxelles
Det som for blot få måneder siden lignede en umulighed, ser nu langsomt ud til at blive muligt. Storbritannien som medlem af EU's kommende økonomiske- og monetære union (ØMU), hvor det britiske pund med billedet af dronning Elisabeth skiftes ud til fordel for en fælles EU-mønt - euroen.
Siden Storbritanniens nye finansminister Gordon Brown for et par uger siden deltog i EU-landenes uformelle møde mellem økonomi- og finansministre i den lille luxembourgske kurby Mondorf-les-bains har britisk presse næsten dagligt bragt rapporter om, at landets nye labour-regering er ved at åbne op for britisk deltagelse i EUs møntunion. Og i går kunne avisen Financial Times citere en unavngiven minister i labour-regeringen for, at tiden nu er inde for, at Storbritannien er nødt til, at "signalere sin villighed til at være med."
Foreløbig har Labour-regeringen som tiltrådte i maj ikke afgivet nogen formel erklæring som indikerer et britisk skift i forhold til deltagelse i den økonomiske- og monetære union. Storbritannien har ligesom Danmark en undtagelse, som gør det muligt for landet selv at bestemme, om det ønsker at være med i ØMU'en. Men efter mødet i Mondorf-Les-Bains i starten af september fortalte Gordon Brown britiske journalister, at labour ønsker at arbejde for en "seriøs og konstruktiv debat" om britisk ØMU-deltagelse. Og britiske journalister bedømmer, at labour-regeringen indtil videre virker klart indstillet på at ville forsøge at forandre den britiske befolknings hidtidige fjendtlige indstilling til britisk ØMU-deltagelse.
Hidtil har alle meningsmålinger i Storbritannien vist, at der blandt befolkningen var stor modstand mod britisk ØMU-deltagelse. Og den britiske premierminister Tony Blair afgav forud for valget et løfte om, at han vil afholde en folkeafstemning om ØMU-spørgsmålet, inden hans regering ville gøre Storbritannien til ØMU-medlem. Men britiske iagttagere peger overfor Information på, at labour-regeringen har gode muligheder for at vinde en folkeafstemning om ØMUen.
Flere journalister peger på, at der frem til i dag ikke har været nogen aktiv kampagne for britisk ØMU-deltagelse, men at vigtige opinionsdannere som eksempelvis det britiske industriråd CBI, nu er ved at skifte holdning i ØMU-spørgsmålet til fordel for britisk deltagelse.
Forventningerne i britisk presse er, at labour-regeringen vil komme med en positiv ØMU-udmelding i løbet af næsten måned, når det britiske underhus genoptager sit arbejde efter sommerferien. Det er stærkt tvivlsomt, at Storbritannien vil nå at kunne være med i møntunionen allerede fra den planlagte start den 1. januar 1999. Men iagttagere vurderer, at Labour for øjeblikket går efter en folkeafstemning om ØMU-spørgsmålet samtidig med det næste valg til Europa-Parlamentet i juni 1999.
Tidligere på ugen blev den svenske statsminister Göran Persson under et besøg i Bruxelles spurgt om de nye ØMU-signaler fra London kan få nogen indflydelse på den svenske regerings beslutning om, at Sverige ikke vil være med i EUs fælles mønt fra starten. Og Persson svarede, at det som sker i Storbritannien vil få stor betydning for den folkelige oppinion i Sverige. En udtalelse som den svenske statsminister senere er blevet kraftigt kritiseret for i svenske medier, som anser af Persson ikke selv har gjort noget for at påvirke den svenske oppinion i retning af en mere positiv indstilling.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu