Læsetid: 4 min.

En bygning vi river

13. september 1997

'Du har en beslutning, indtil du har truffet en ny.'
Med denne omskrivning af Jens Otto Krags ord siger Københavns overborgmester, at HT-terminalen sandsynligvis bliver stående - selv om det er besluttet at pille den ned

QLUMMEN
Det er nu en dejlig bygning," sagde den ældre dame til servicemedarbejder bag skranken i HT-terminalen.
"Det skulle du have sagt højt i forgårs. Nu har de jo besluttet at rive den ned," råbte han efter hendes ryg, da hun svingede ud i morgenregnen på Rådhuspladsen.
"Synes du, at bygningen er pæn?" spurgte jeg ham - undrende. Jeg var cyklet forbi for at se om terminalen stadig synes lige så malplaceret på Rådhuspladsen, som da den blev opført. Eller om jeg havde vænnet mig til den. Men det har jeg ikke.
"Pæn og pæn. Det er ikke vigtigt. Den fungerer. Og bygninger skal ikke være ens. De skal være forskellige lige som piger," svarede han, og fremhævede, hvordan den store sorte glaskonstruktion hegner pladsen af fra bustrafikken, så folk kan sidde på cafestole og hygge sig i nogenlunde fred og ro med udsigt til Rådhuset.
Det viste sig, at servicemedarbejderen selv har en lillefinger med det politiske spil om terminalens skæbne. Han er Socialdemokrat og sidder i baggrundsgruppen for de socialdemokratiske medlemmer i kommunens Byplan- og Trafikudvalg. Denne fredag morgen var han godt gal i skralden på sine tre partifæller i Borgerrepræsentation, som mener, at terminalen skal rives ned:
"Det er rent principielt, de går ind for det," sagde han, "rent principielt."
"Men er det ikke meget godt med nogle principper i politik," spurgte jeg.
"Nej," ikke når de koster så mange penge. Pengene kan bruges bedre til hospitaler og skoler," sagde han - og skar dermed et forudsigeligt tema i kommunevalgkampen ud i sort glas.
Historien om den store sorte bygning, som pludselig skar Rådhuspladsen over og sugede blikket væk fra himlen over bystyrets tårne og ned i betonfliserne, er foreløbig en historie om magtens selvtilstrækkelighed, og sprogets mange muligheder for at blive misbrugt.

Københavns Byplan- og Trafikudvalg traf i begyndelsen af ugen en principbeslutning (alene sammensætningen af ordene princip og beslutning vækker mistanke om, at der er ugler i mosen) om at rive HT-terminalen ned mindre end to år efter, den blev opført. Beslutningen fik Berlingske Tidendes læsere til at kime avisen ned med forslag om at overdække banegraven ved Hovedbanegården og etablere en busterminal dér.
"Hvorfor skal folk fra hele Danmark, som besøger København, sjoske fra banegården og op til en busterminal på Rådhuspladsen?" citerer avisen en af sin læsere.
Stillet overfor en sådan klarhed i tanken, slog trafikborgmester Bente Frost politikerlogikken til:
"Folk har ikke taget stilling til det, vi foreslår. Der er jo bred politisk enighed om, at HT's funktioner skal bevares på Rådhuspladsen...Busterminalen skal være på Rådhuspladsen, fordi 40.000 mennesker dagligt benytter stoppestederne der," siger Bente Frost ifølge Berlingeren fredag. Også HT's direktør Sloth peger på, at Rådhuspladsen er et af byens største trafikknudepunkter: "Det er altså dér folk kommer, og derfor er det naturligt også at have en servicefunktion på pladsen...derfor er det ikke helt gennemtænkt, når man forestiller sig, at terminalen og stoppestederne kan flyttes til Hovedbanegården," siger han ifølge samme avis.
Hvabehar? Fritskrabet står der simpelthen, at Frost og Sloth har opdaget, at folk står af og på busser, dér, hvor busserne har holdeplads.

Man bliver jævnligt forbavset over, hvordan argumenterne snor sig i dansk politik. Men Frost og Sloth må være stærke kandidater til årets pris for verbal flik-flak.
Det kunne nemlig meget vel tænkes, at folk har taget stilling - selv om det forekommer Frost usandsynligt - og at de hellere vil have en busterminal på Hovedbanen end på Rådhuspladsen.
Lige som det overordentlig vel kunne tænkes, at antallet af mennesker, der skiftede fra tog til bus, og fra bus til bus foran Hovedbanen, ville stige fra 0 personer til 40.000 personer, hvis banegraven blev overdækket og busserne fik holdeplads der.

Men hvad folk tænker om trafikken omkring Rådhuspladsen og Hovedbanegården, har politikerne selv sørget for at være herligt fri for at vide noget om. De har nemlig ikke spurgt dem.
Da Borgerrepræsentationen besluttede sig for at bygge Rådhuspladsen om til Kulturby 96, kunne debatten passende have udspillet sig på baggrund af et lokalplan-forslag. Men det mente hverken Plan- og Ejendomsdirektoratet under overborgmesteren, et flertal i kommunens Byplan- og Trafikudvalg eller et flertal af borgerrepræsentationen var nødvendigt. Efter at have set en ensfarvet, tredimensionel minimodel af terminalen, stemte 36 borgerrepræsentanter for bygningen, 13 stemte imod.
Protesternes kor steg i takt med, at byggeriet tog form i efteråret 1995. Bjælken, Beautyboxen, Det sorte håndtag - ikke kælenavne, men et udpluk af terminalens øgenavne. Og mange af de politikere, som har ansvaret for at bygningen blev rejst, blev ramt lige i nakken af deres egen "vi-alene-vide-og-beslutte"-holdning, da de så det færdige resultat.
Nu vil de have lokalplaner, høringer og folkelig debat!
Og det er så sandelig på tide. Intentionerne i planloven er sådan set gode nok: Der skal udvikle sig en dialog mellem borgerne og planlæggerne. I erkendelse af, at planers udseende afhænger af øjet, der ser (social baggrund, alder, køn, uddannelse osv.) skal der eksempelvis fremlægges reelt alternative forslag - og intet er til hinder for at overføre det princip til lokalplaner.

Hvor ville det dog være herligt, hvis HT-terminalen på Rådshuspladsen bliver revet ned igen. Selv om det bliver dyrt at bygge en ny, er det rigeligt pengene værd, at politikerne får den huskekage: Der skal lokalplaner og offentlig debat til førde beslutter at ændre byens liv.
Men lur mig om det sker.
Godt nok har Byplan- og Trafikudvalget taget en principbeslutning om at rive terminalen ned. Men som overborgmester Jens Kramer - med en omskrivning af Jens Otto Krags vise ord om praktisk politik - så fortrøstningsfuldt udtrykker det:
"Du har en beslutning, indtil du har truffet en ny."
Det næste slag i terminalkrigen følger efter kommunalvalget.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu