Læsetid: 1 min.

Danmark bryder EU-regler

5. september 1997

bruxelles
Miljøminister Svend Auken og hans embedsmænd er ikke altid de flotte foregangsmænd på den internationale miljøscene, sådan som Danmark ellers ynder at se sig selv.
Derfor risiskerer Danmark nu at blive trukket for EF-Domstolen på grund af den danske centraladministrations meget langsommelige arbejde med at gennemføre EU's regler for bevaring af forskellige naturtyper samt dyr og planter.
Danmark skulle allerede for mere end to år siden have orienteret Europa-Kommissionen om, hvilke naturområder i Danmark, som er udpeget til at være særligt bevaringsværdige.
Mindst ét år endnu
Listen over sådanne bevaringsområder i skulle have været afleveret til EU senest den 5. juni 1995. Men i dag lyder vurderingen i Skov- og Naturstyrelsen, at de endelige oplysninger formentlig ikke vil nå EU-hovedkvarteret før sommeren 1998 - altså med tre års forsinkelse.
Udpegelsen af bevaringsområder er vigtig for, at EU kan gå i gang med Unionens planlagte overordnede europæiske politik for naturbevarelse. Og de danske oplysninger er nu så forsinkede, at Europa-Kommissionen har sendt Danmark en såkaldt åbningsskrivelse, som er det første skridt på vejen mod en egentlig sag mod Danmark ved EF-Domstolen for brud på EU's miljøregler.
Klagemekka
Danske kilder siger til Information, at den danske forsinkelse især er forårsaget af, at mange danske lodsejere har benyttet sig af en lang række danske klageinstanser for at forhindre, at deres områder karakteriseres som særligt bevaringsværdige.
De mange klager samt Skov- og Naturstyrelsens meget grundige arbejde med at sikre, at EU-reglerne gennemføres ordentligt, er den primære årsag til, at Danmark har været nødt til at bryde EU-reglerne.
Som en dansk kilde peger på, er der her tale om en sag, hvor det ikke var muligt for miljøminister Svend Aukens embedsmænd både at være foregangsmænd med at indføre EUs miljøregler til tiden og samtidig overholde de hjemlige danske regler.
De kræver nemlig høring af alle berørte parter og deraffølgende muligheder for at lave indsigelser mod forslagene til udpegelse af bevaringsområder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu