Læsetid: 1 min.

Dansk krav om bæredygtig banan

12. september 1997

EU-nederlag i WTO-sag kan føre til åbning for bæredygtige bananer, sådan som Folketinget har krævet

bruxelles
Verdenshandelsorganisationen WTO's afgørelse om, at EU's nuværende importregler for bananer er ulovlige, åbner for, at landbrugsminister Henrik Dam Kristensen i EU kan genfremsætte et gammelt krav om, at der bør ydes særlig EU-støtte til såkaldte bæredygtige bananer.
EU har nu i flere år haft et særligt system for import af bananer, som sikrer, at de fattigere lande i Afrika og Caribien også får del i EU's bananmarked. Men EU-systemet strider mod WTO's regler for frihandel, og derfor bliver EU-landene tvunget til at ændre EU-reglerne for import af bananer.
Sammenslutningen af bananproducenter i Caribien har allerede opfordret EU til at finde på andre løsninger, som gør det muligt for EU fortsat at give særlig markedsadgang til de fattigste bananproducerende lande.
Dollars-bananer
Disse bananer har ellers ofte på verdensmarkedet svært ved at konkurrere med de bananer, som produceres i Latinamerika. Ofte med store multinationale amerikanske firmaer som kapitalen bag disse bananer, som er kendt under betegnelsen dollars-bananer.
Danmark har aldrig rigtig været tilfreds med EU's bananordning, og den 29. maj sidste år pålagde et flertal i Folketinget den danske regering at arbejde for at få ændret EU's banan-regime.
Folketinget kræver blandt andet, at Danmark skal stille krav om, at EU støtter bæredygtige bananer. Det vil sige bananer produceret uden brug af sprøjtemidler, og produceret på plantager, hvor der ikke sker en udbytning af arbejderne i plantagerne.
En EU-kilde vurderer over for Information, at der absolut er muligheder for, at Danmark nu kan komme igennem med ønskerne om, at EU skal støtte bæredygtige bananer. Kilden understreger, at det for øjeblikket er for tidligt at skrue forventningerne alt for højt op.

Side 3: Tema: EU's
bananpolitik

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her