Læsetid: 1 min.

Ditlevsen-bog deler kritikerne

5. september 1997

Modtagelsen af Karen Sybergs biografi over den danske forfatterinde

Karen Sybergs store Tove Ditlevsen-biografi, der udkom i går på forlaget Tiderne Skifter, deler anmelderne.
Erik Svendsen kalder den således i Jyllands-Posten "eventyrligt god" og skriver, at Karen Syberg kombinerer "glimrende skarpsyn og fortælling", at bogen "er gribende og underholdende. Fortalt med tungen lige i munden, solidarisk med digteren, men også mærket af analytisk distance."
I Politiken mener Mette Winge, at bogen er flot skrevet og omhyggeligt udført, men at den beskæftiger sig for lidt med Ditlevsens bøger.
"Den efterlader et lidt forstemmende indtryk af, at vi her sammen med Karen er med til at krydse ind over grænsen til det privatliv, som også en forfatter (...) har krav på", skriver Winge.
I Berlingske Tidende har Jens Kistrup flere indvendinger mod biografien. Ligesom Mette Winge opholder han sig ved, at de fleste spørgsmål med hensyn til selve forfatterskabet forbliver ubesvarede. Han mener, at de dogmatiske - psykoanalytiske - formler, der i bogen anvendes på Ditlevsens menneskelige og til dels kunstneriske skæbne nærmer sig "det rene vrøvl".
Dog mener han, at det er svært at forestille sig historien fortalt mere kompetent, biografisk mere velresearchet og veldokumenteret end i Sybergs bog og angiver, at eftersom Tove Ditlevsen selv har fortalt så godt om sit liv, er næsten enhver biografi dømt til at tabe i konkurrencen.
Det gør Sybergs imidlertid ikke. Det er lige før, Kistrup synes, at Karen Syberg har forstået Tove Ditlevsen bedre, end hun forstod sig selv.
Fortjener læsere
I Aktuelt skriver Elisabeth Møller Jensen, at biografien er "lige dele flidspræmie og pseudo-terapeutisk kling-klang".
Til biografiens ros fremhæves dog, at den er grundig og gennmresearchet og faktuelt fremstår som troværdig.
"Indlevet og på mange måder vellykket, men langtfra pletfri", skriver John Chr. Jørgensen i Ekstra Bladet og mener, at den under alle omstændigheder fortjener at få læsere.
B.T.'s Holger Rupert finder bogen imponerende og vedkommende: "Gribende læsning...Bogen kunne lige så godt have heddet 'Angst æder sjæle op'." (Inf.)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her