Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

30. september 1997

Talibanmilits tilbageholdt EU-Kommissær
*EU-kommissær Emma Bonino beskyldte Afghanistans taliban-regering for at have indført et "terror-regime" i landet, efter at hun og hendes følge mandag var blevet holdt tilbage i mere end tre timer.
Kommissæren for humanitær bistand og 19 andre var i Afghanistan for at se på EU-finansierede projekter, da de blev arresteret, fordi gruppen havde filmet og fotograferet på et kvindehospital i hovedstaden Kabul. Det er ifølge talibanernes nyindførte lov forbudt at fotografere muslimske kvinder.
I Bruxelles forsøgte embedsmænd at nedtone episoden. Talsmand for kommissionen, Klaus van der Pas, sagde, at Emma Bonino havde fået en undskyldning fra det afghaniske udenrigsministerium, og talsmanden udelukkede enhver tale om at afbryde EU's humanitære bistand til Afghanistan.
Artikel side 5

FN undersøger henrettelser i USA
*En menneskerettighedsudsending fra FN rejser de næste to uger rundt i USA for at undersøge beskyldninger om, at landet krænker internationale aftaler om menneskerettigheder. Det er især anklager om statslige henrettelser af unge og sindslidende samt politidrab på børn, som den senegalesiske advokat Bacre Wale Ndiaye skal efterforske.
Almindeligvis rettes søgelyset fra USA og mod lande som Bosnien, Cambodja og Irak, men menneskerettighedsgrupper mener, at der også er god grund til at granske USA's egen praksis.

Danskere ønsker færre flygtninge
*Danskerne er blevet meget mere kritiske over for flygtninge. Bortset fra Enhedslisten er der nu flertal blandt vælgerne i alle partier for at lukke færre flygtninge ind i Danmark, skriver ugebrevet Mandag Morgen på baggrund af en ny AIM-undersøgelse. Ifølge den ønsker 43 pct. af vælgerne "langt færre flygtninge". Det er dobbelt så mange som for tre år siden. 19 pct. ønsker nu "lidt/noget færre flygtninge".
Kravet om færre flygtninge står særlig stærkt blandt arbejderne, og undersøgelsen dokumenterer, at flygtninge-spørgsmålet er en hovedforklaring på, at arbejderne forlader Socialdemokratiet, skriver Mandag Morgen. Vælgerflugten har ramt alle partier fra de Konservative og ud på venstrefløjen.
Artikel på forsiden og side 4

Ri-Bus-anklagen om hærværk holder
*Højesteret har sagt god for det omdiskuterede anklageskrift i straffesagen om omfattende hærværk under Ri-Bus konflikten i Esbjerg. Det stadfæster en kendelse fra af Vestre Landsret. Byretten i Esbjerg havde i første omgang givet forsvarerene ret i, at hovedpunktet for "bagmandsvirksomhed" med opfordringer til hærværk mod busser og privatbiler i anklageskriftet var så upræcist, at det skulle afvise.
Sagen går nu videre med afhøringen af de sidste fem-seks vidner, og den endelige dom ventes i den kommende uge.

Plantageejere tilbyder nødhjælp
*Regn og blæst har lettet lidt på den tunge, forurende luft i Malaysia, hvor Sarawak-provinsen på Borneo har været hårdest ramt af røgen fra de store, indonesiske skovbrande. Men der er langt fra faldet regn nok til at påvirke brandene eller fjerne forureningen, og den nødvendige mon-sunregn ventes først til november.
De indonesiske plantage-ejere tilbød i går nødhjælp via en fond på i alt 200 millioner rupiah - omkring 420 millioner kr. Plantageejerne afviste dog skarpt at være ansvarlige for de voldsomme brande, der nu har kostet mindst fire mennesker livet.
En repræsentant for Verdenssundhedsorganisationen i Indonesien siger, at skov-brandene vil påvirke tusinder af mennskers helbred i hele Sydøstasien.

Vi forbruger os til økonomisk vækst
*En voldsom stigning i privatforbruget i andet kvartal i år er hovedårsagen til fortsat økonomisk fremgang i Danmark. Den økonomiske aktivitet steg - sæsonkorrigeret - med 1,5 procent i andet kvartal i år i forhold til første kvartal, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Den ikke sæson-korrigerede vækst lå på 3,75 procent.
Privatforbruget bidrager mest til væksten i bruttonationalproduktet. Det private forbrug steg med 2,5 procent i andet kvartal i forhold til det foregående kvartal. Danskerne bruger generelt flere penge, men det er især gang i indkøbene af varige forbrugsgoder inklusive biler. Også det offentlige forbrug er vokset som følge af stigende offentlig beskæftigelse.
Regeringen vil nu skrue ned for blusset med en strammere finanspolitik.
Artikel på forsiden

Franske milliarder i iransk gas
*Et konsortium med det franske olieselskab Total SA i spidsen har indgået en aftale med det nationale iranske olieselskab, NIOC, om udvindig af enorme gasforekomster i det sydlige Pars-felt i Den Persiske Golf. Aftalen har en værdi af ca. 13 mia. kr.. Total har 40 pct. af interesserne i konsortiet, mens Ruslands Gazprom og det statslige malaysiske oliefirma Petronas hver har 30 pct.
Irans statslige radio meddeler, at feltet skal producere 57 millioner kubikmeter gas dagligt. Konsortiet forventer at tjene investeringen ind syv år efter, at produktionen begynder i år 2001. Med aftalen ignorerer Total amerikanske trusler om sagsanlæg mod firmaer, der bryder isolationen af Iran og Irak.
Artikel side 5

15 dræbt ved angreb på Kinshasa
*15 mennesker blev mandag dræbt i hovedstaden i Den Demokratiske Republik Congo, Kinshasa, da svært artilleri beskød byen fra Congos hovedstad, Brazzaville. Samtidig advarede FN om faren for en humanitær katastrofe i det nordlige Congo. hvor tusinder er på flugt fra borgerkrigen.
Granaterne landede sandsynligvis i Kinshasa ved et uheld, men der kan også være tale om et overlagt angreb, som har til formål at trække republikken ind i Congos interne konflikt, sagde iagttagere. De to byer er kun adskilt af Congo-floden, der udgør landegrænsen i regionen.
Kampene i Brazzaville er et led i stridighederne mellem på den ene side styrker tro mod Congos præsident, Pascal Lissouba, og på den anden side styrker tro mod landets tidligere præsident Denis Sassou Nguesso.

Arbejdet med rocker-forbud fortsætter
*Samarbejdsaftalen mellem Bandidos og Hells Angels får ikke rigsadvokat Henning Fode til at opgive sit arbejde med at få opløst rockergrupperne i henhold til grundloven.
Angiveligt arbejder Bandidos og Hells Angels på en fusion, som vil indebære oprettelsen af en helt ny klub med nye vedtægter. Flere jurister har antydet, at formålet meget vel kunne være at forhindre rigsadvokaten i at få de gamle og kendte grupper forbudt.
Rigsadvokaten aflægger rapport om sin efterforskning til justitsminister Frank Jensen inden årets udgang.

Pensioner uden kvinder betaler sig bedst
*Hvis Folketinget beslutter, at mænd og kvinder skal have lige meget i pension, vil det blive attraktivt at være med i pensionsordninger, hvor der er færrest mulige kvinder. Kvinder lever nemlig i gennemsnit længst, så de er dyrere end mændene for pensions-kasserne. Så - jo flere mænd og jo færre kvinder, jo højere beløb vil det enkelte pensionskassemedlem få udbetalt. Forskellen i udbetaling vil kunne løbe op i godt 20.000 kroner om året, har AP Pen-sion regnet ud for Børsen Magasiners Økonomisk Ugebrev.
Ifølge Ugebrevet er der et lovforslag om ens pensioner til mænd og kvinder - det såkaldte unisex-princip - på vej fra økonomiminister Marianne Jelved.

Familier ønsker døre låst for senile
*De pårørende til senile mennesker ønsker generelt større indgreb i den seniles bevægelsesfrihed end plejehjemmenes personale. Det viser en omfattende undersøgelse af seniles vilkår, som 97 procent af landets kommuner har deltaget i.
Konsulent Helle Nielsen, der har gennemført undersøgelsen, siger til Radio Syd, at personalet på plejehjemmene generelt ønsker advarselssystemer så de ved, om senile er ved at forlade plejehjemmene. Familierne ønsker oftere dørene låst til de afdelinger, hvor senile bor.
57 procent af de danske kommuner bruger i dag sikkerhedssystemer, der gør det svært for senile at komme ud fra deres plejehjemsafsnit.

Kræft blandt børn fremmer forskning
*Den amerikanske miljøstyrelse (EPA) er nu indstillet på at styrke forskningen i sammenhængen mellem miljøgifte og sygdomme hos børn. Carol M. Browner fra EPA siger til New York Times, at det er nødvendigt at gå videre end at afprøve et enkelt kemisk stof af gangen. Miljøgiftenes samlede indvirkning på børn skal undersøges, lover Brower.
Tiltaget kommer efter, at USA's Nationale Kræft Institut har opgjort, at den relative forøgelse af antallet af kræfttilfælde blandt børn er på én procent om året. En nærmest en eksplosiv stigning, set over flere årtier. Navnlig antallet af tilfælde af lymfekræft og kræft i hjernen stiger blandt børnene.
Der er de seneste 50 år kommet omkring 75.000 kunstige kemiske stoffer i USA, hvis indvirkning på mennesker er stort set ukendt.

En kvæstet ved spansk bilbombe
*En bilbombe eksploderede i går i den sydspanske by Granada. En person blev lettere kvæstet ved attentatet, som den baskiske seperatistgruppe ETA tog ansvaret for - og advarede om på forhånd.
Politiet mener, at bilekspolsionen skulle skaffe ETA af med belastende materiale efter et forfejlet granatangreb på en Civilgarde-post i nærheden. Gårsdagens begivenheder ses som endnu et bevis på, at ETA har etableret et skjulested i Andalusien, hvor der også tidligere på måneden blev fundet bomber under biler tilhørende lokale politikere. ETA er ansvarlig for henved 800 dødsfald i sin 29 år lange kamp for et uafhængigt Baskerland.

Pladsbilletten - afskaffet og anbefalet
*Selv om det ikke længere er nødvendigt at have pladsbillet for at køre i Intercity-tog, anbefaler DSB, at man reserverer plads, hvis man gerne vil sidde ned på sin rejse med de nye, hurtige togforbindelser. To dage inde i den nye vinterkørerplan har det vist sig, at alt for mange passagerer uden pladsbillet satser på at komme med, skriver Den Liberale Presse.
"Adskillige tog var mere fyldte med mange stående passagerer, end vi bryder os om," siger kontorchef Jens Mortensen fra DSB Intercity.
Måske bliver der sat ekstra togsæt ind. Måske kan DSB i yderste fald kan blive nødt til at genindføre de obligatoriske reservationer, påpeger Jens Mortensen.

Björk sætter dansk koncertrekord
*59 minutter. Så lang tid tog det, før der måtte meldes alt udsolgt til den islandske sanger, Björks, koncert i Vega 31. oktober. Pladselskabet mener, det er rekord for hurtigst udsolgte koncert i Danmark.

Britisk lavtlønsskat skal ned på 10 procent
*Den britiske finansminister, Gordon Brown, vil indføre ny indkomstskat begyndende på 10 procent for grupper med lav løn for at tilskynde arbejdsløse og unge til at tage lavtlønnet arbejde. Det meddelte Gordon Brown på første dagen af det regerende arbejderpartis årsmøde i Brighton.
Finansministeren lovede også, at Det Ny Labour ikke vil begå de samme fejltagelser som tidligere Labour-regeringer og føre en, hvad han kaldte "uansvarlig udgiftpolitik", men i stedet holde et stramt greb om statens og det offentliges udgifter. Umiddelbart tog de delegerede godt imod forslaget.
Op til kongressen viste en intern meningsmåling fra paritet, lækket til avisen Independent on Sunday, at premierminister Tony Blair sætter popularitetsrekord blandt britiske ledere med en tilslutning på 93 procent.
Blairs autoritet sikrede i går opbakning til et kontroversielt udspil, der udvander den indflydelse fagforeninger og partiaktivisere traditionelt har haft på partilinien. Til gengæld måtte Blair lide den tort, at hans særlige problemknuser, Peter Mandelson, minister uden portefølje, tabte sin plads i partiets ledende komite til en af venstrefløjens fremtrædende skikkelser.
Også senere på ugen kan partitoppen komme i forlegenhed, hvis de delegerede beslutter at tilskynde en ensidig afvikling af atomvåben, en nationalisering af jernbanerne og afviser regeringens plan om undervisningsafgift på universiteterne.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her