Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

29. september 1997

Toppolitikere: Nyrup-bog irrellevant
*De ledende politikere på Christiansborg mente søndag nogenlunde samstemmende, at den nye, detaljerige biografi om statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) går meget tæt på privatlivet, og at den ikke har nogen videre politisk interesse. Afsnit af portrætbogen, der er skrevet af journalisterne Henrik Quortrup og Niels Lunde fra Berlingske Tidende, blev søndag optrykt i denne avis og i Ekstra-Bladet.
Kun Fremskridtspartiets politiske leder, Kirsten Jacobsen, peger dog på ét konkret punkt som politisk interessant.
"Hvis bogen dokumenterer, at Lone Dybkjær (radikal politiker og gift med Nyrup, red.) fik tilbudt en "ministerfruebil" af Statsministeriets daværende departementschef Peter Wiese, er det relevant for offentligheden", siger hun.
Derimod giver den af forfatterne beskrevne episode ikke Det Konservative Folkepartis formand, Per Stig Møller, anledning til betænkeligheder - i hvert fald ikke hvad forretningsgangen i Statsministeriet angår.
"Det var tilsyneladende hendes egen ide, og den ide blev så standset i systemet. Sådan skal det også være", mener K-lederen, der ikke mener, at bogen ser ud til at indeholde noget af "videre politisk interesse"
Artikel side 4

Venstre udsætter opgør med Nyrup
*Selv om Venstre har svært ved at vente, synes det store opgør med regeringen udsat, til statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) selv beslutter sig til at udskrive valg.
Sådan lød hovedbudskabet fra partiets landsmøde, hvor Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, gav et indirekte tilsagn om ikke at forsøge at vælte regeringen i forbindelse med årets finanslovsforhandlinger.
Venstre er parat til at indgå delaftaler med regeringen i forbindelse med forhandlingerne, men møder ikke op med krav om større reformer. De må vente til efter valget.
Reportage fra lands-
mødet på side 4

Frank J: Færøerne kan få alle sagsakter
*Den færøske lagmand Edmund Joensens krav om dokumentation i den såkaldte inhabilitetssag omkring færøbankskandalen får nu justitsminister Frank Jensen (S) til at tilbyde, at færingene kan se alle akter i sagen.
Edmund Joensen har tidligere udtrykt utilfredshed med det svar, som han har modtaget fra Frank Jensen.
"Jeg stiller gerne alle akterne til rådighed for færingene, også de håndskrevne", siger Frank Jensen til Ritzaus Bureau.
Sagen drejer sig om, at advokat Michael Rekling både sad i undersøgelsekommissionen, som blandt andet skulle undersøge Den Dansk Banks rolle i bankskandalen, samtidig med, at han førte en sag for Den Danske Bank ved Højestret. Justitsministeriet mener, at man havde informeret færingene om Michael Reklings dobbeltrolle tidligt i sagen, men det benægtes fra den færøske side.

FRP dropper krav til KV om skriftlig aftale
*Fremskridtspartiet har droppet kravet om en skriftlig aftale med KV for at pege på en borgerlig statsminister efter valget. Partiet er tilfreds med en mundtlig aftale om, at Venstre og de konservative gennemfører deres politik fra oppositionsårene, når de har dannet regering.
Det oplyste Fremskridtspartiets politiske leder, Kirsten Jacobsen, søndag til Rit-zau efter landsmødet i Marienlystcenteret i Odense.
Dermed underkendte hun gruppeformand Kim Behnke, som lørdag understregede, at Fremskridtspartiet kræver en politisk aftale for at pege på Uffe Ellemann-Jensen eller Per Stig Møller som statsminister.
Kirsten Jacobsen afrundede landsmødet med at slå fast, at Fremskridtspartiet ikke med ublu krav vil blokere for en borgerlig regering, så SR-regeringen kan fortsætte.
"Vi får selvfølgelig så en VK-regering. Det er det eneste, der ligger i kortene. Det kan danskerne godt regne med. Fremskridtspartiet vil ALDRIG bane vejen for en ny Nyrup-regering. Så tossede er vi ikke", sagde hun.

Israel og PLO genoptager forhandlinger
*Israel og PLO sagde søndag, at de var blevet enige om at genoptage de såkaldte komité-forhandlinger om gennemførelse af de tidligere underskrevne fredsaftaler på et møde i USA mandag.
Israels ministerpræsident, Banjamin Netanyahu, sagde, at han forventer en aftale på det møde, som israelske og palæstinensiske forhandlere skal have med den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, i FN. En talsmand for den palæstinensiske præsident Yasser Arafat, sagde, at "vi byder en genoptagelse af forhandlinger velkommen".
Mellemøst-forhandlingerne har været skrinlagte det sidste halve år på grund af jødiske bosættelser på Vestbredden, hvor mere en en million arabere har deres hjem, og over de palæstinensiske selvmordsangreb, der har dræbt 20 israelere i Jerusalen siden den 30. juli.
I en israelsk regeringserklæring efter søndagens møde hed det, at Netanyahu blandt andet baserede sin vurdering af situationen på de indledende skridt palæstinenserne har taget til bekæmpelse af militante muslimer.

Brown: Ingen britisk ØMU-afstemning
*Den britiske finansminister, Gordon Brown, gentog søndag, at der ikke er nogen chance for, at Storbritanniens regering ændrer holdning i spørgsmålet om landets medlemsskab af EU's Økonomiske og Monetære Union (ØMU'en).
Han afviste også presserapporter om en snarlig folkeafstemning om den fælles europæiske mønt som "nonsens".
Browns udtalelser kom efter, at Financial Times fredag citerede en unavngiven minister for, at regeringen havde ændret holdning og så mere positivt på perspektiverne i ØMUen.
"Holdningen til ØMUen er ikke ændret", fastslog Brown over for BBC's tv.
Finansministeren sagde, at det er meget usandsynligt, at briterne vil være med i den fælles mønt fra starten i januar 1999, og han gentog, at Labour ser "formidable hindringer" for et britisk medlemsskab.
Beslutningen om et medlemsskab fra starten skal træffes inden årets udgang.

Schweiz beholder narkotikaprogram
*Et forslag om at ændre narkotika-lovgivningen i Schweiz, så det ikke længere ville være muligt for narkomaner at få udleveret stoffer fra myndighederne, blev søndag afvist ved en folkeafstemning, viste foreløbige resultater.
Omkring 71 procent af vælgerne stemte nej til forslaget, viste de foreløbige resultater søndag eftermiddag ifølge schweizisk radio og tv.
Inden for den gældende lovgivning tilbydes hårdt belastede narkomaner hårde stoffer- deriblandt heroin - af myndighederne, så de får bedre chancer for at blive resocialiseret.
Blandt de partier, der havde stillet forslag om en ændret lovgivning er det konservative Schweiziske Folkeparti og De Liberale Demokrater.

Kritisk ja til EU fra KAD-formand
*Amsterdam-traktaten er så meget bedre end den nuværende EU-aftale, at der skal stemmes ja ved den kommende folkeafstemning, mener formanden for Kvindeligt Arbejderforbund (KAD) i Danmark Lillian Knudsen.
"Jeg er ikke EU-fanatiker. Så langt fra. Ikke alt, der kommer fra EU er lige fornuftigt, men EU kan bruges til noget fornuftigt, hvis vi vil", sagde Lillian Knudsen i sin mundtlige beretning på KAD's kongres, der begyndte søndag i Aalborg.
Lillian Knudsen stiller sig dermed op i rækken af fagforeningsformænd, der anbefaler de til tider skeptiske medlemmer at stemme ja.
"Det virker stødende, at EU-midler bruges til at flytte arbejdspladser fra et EU-land til et andet, og det skal stoppes", sagde Lillian Knudsen.
Hun henviste blandt andet til Boston Scientific i Stenløse på Midtsjælland, der flytter 258 arbejdspladser til Irland. I skattely og med EU-støtte.
"Selv om reglerne blev lavet om, så stopper det ikke udflytningen. Det er markedskræfterne, der er skyld i det, og det er ikke EU's skyld, sagde Lillian Knudsen

Holbrooke: USA bør blive i Bosnien
*Den amerikanske fredsmægler i Bosnien, Richard Holbrooke, som var hovedarkitekten bag Dayton-fredsaftalen, går nu ind i den heftige debat om den fortsatte amerikanske militære tilstedeværelse i Balkan-landet. Holbrooke anbefalede søndag i en kommentar i dagbladet Washington Post, at de amerikanske tropper bliver efter den nuværende frist i juni næste år.
Hans kommentar blev læst som udtryk for præsident Bill Clintons officielle holdning og blev i en ledende artikel støttet af Washington Post.
Holbrooke argumenterer med, at indsatsen fra NATO-styrkerne, som amerikanerne er med i, nu er ved at vise bemærkelsesværdige tegn på at give fremskridt. Hvis USA rømmer Bosnien i denne fase, vil det være til fordel for "de værste elementer i det bosniske samfund - dem, som er fortalere for og praksiserer etnisk had og anvender teknikker, Goebbels (Hitlers propagandachef, red.) ville have beundret", skrev han.

Plavsic-avis i Bosnien bombet
*Natten til søndag blev avisen Alternativa i den serbiske del af Bosnien ødelagt ved et bombeattentat. Avisen er loyal over for den bosnisk-serbiske præsident, Biljana Plavsic. Avisens redaktionslokaler i byen Doboj blev ifølge nyhedsbureauet Beta fuldkommen ødelagt.
Der er andet gang i løbet af blot en måned, at Alternativa er blevet ramt af et bombeattentat.
Flertallet af befolkningen i Doboj er tilhængere af Radovan Karadzics politiske fløj i Pale, der bekæmper Biljana Plavsic fløj.
Ifølge Betas oplysninger kom ingen mennesker til skade ved søndagens eksplosion. Gerningsmændene var søndag ikke fundet.

Succes for filmfestival i Århus
*Med uddelingen af en publikumspris søndag eftermiddag kunne arrangørerne af den første internationale kort- og dokumentarfilmsfestival i Århus "Festivals of Festivals" glæde sig over at have skabt en solid succes.
På fire dage har publikum kunnet kaste sig over de allerbedste prisbelønnede kort- og dokumentarfilm fra de 12 største internationale kort- og dokumentarfilmsfestivaler. Festivalen i Århus er dermed den eneste festival i verden, der kun viser "cremen" fra de øvrige festivaler.
Interessen blandt både publikum for at se film og fra instruktørerne fra den store verden for at dukke op på festivalen har været stor, og publikums pris gid til en helt suveræne vinder, som stort set alle havde stemt på: Den engelske Nick Parkers fremragende og meget morsomme halve time lange animationsfilm "A close shave". En film om det pudsige par Wallace og hans hund Trofast i en krimiintrige om forsvundne får med masser af henvisninger til "rigtige" spillefilm.

Skobjerg i protest mod miner
*Tusindvis af udtrådte sko dannede lørdag et tre meter højt bjerg midt på Trocadero-esplanaden i det centrale Paris.
Bjerget var en del af landsdækkende kampagne mod landminer, og ideen med de mange sko var at få folk til at symbolisere de mange ben og liv, der går tabt på grund af brugen af landminer verden over.
Folkene bag lørdagens protest vender sig specelt mod USA's holdning til landminer. På en netop overstået kongres om miner i Oslo nægtede USA at ratificere den aftale om et stop for anti-personelminer, som flere end end 100 lande enedes om.
Det var blandt andet organisationen Handicap International, der stod bag lørdagens protest.

Redigeret af Henrik Brun

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her