Læsetid: 8 min.

Døgnets Nyheder

27. september 1997

Fusion på vej mellem HA og Bandidos
*Med den nye fredsaftale mellem Hells Angels og Bandidos er der lagt op til en sammenlægning af de to grupper.
Det forklarede mægleren i fredsprocessen, advokat Thorkild Høyer i går på et pressemøde.
Grupperne vil nu indlede forhandlinger med hinanden om en egentlig fusion.
"Jeg vil gerne slå fast, at der ikke er tale om, at den ene klub bliver optaget i den anden eller omvendt," sagde Thorkild Høyer.
Fusionen vil - såfremt den bliver ført ud i livet - betyde en ny klubdannelse med nye strukturer, love og vedtægter. Hvad den ny klub eventuelt skal hedde, havde Thorkild Høyer ikke noget bud på.
Thorkild Høyer afviste, at freden mellem de to klubber skulle gå ud på en aftale om at dele narkotikamarkedet i Danmark.
Kommentar på forsiden

HT-terminalen skal rives ned
*Københavns Borgerrepræsentation besluttede torsdag aften at følge byplanudvalgets indstilling om at rive HT-terminalen på Rådhuspladsen ned.
34 stemte for forslaget, 20 var imod, mens en enkelt var fraværende.
Der vil formentlig gå mindst et år, før nedrivningen kan påbegyndes. For Borgerrepræsentationen besluttede samtidig, at der skal udarbejdes en helt ny lokalplan for området omkring Rådhuspladsen, og så længe planen ikke er færdig, skal terminalen blive stående.

Alle partier til møde om indvandrere
*Regeringen vil forsøge at skabe bredere enighed om indvandrer-politikken, og derfor indkalder Birte Weiss (S) nu alle Folketingets partier til en drøftelse den 1. oktober. Selv om statsminister Poul Nyrup Rasmussen for nylig lagde op til et stort forlig om udlændingepolitikken, er dette ikke i første omgang sigtet med forhandlingerne hos Birte Weiss.
"Når nu debatten under alle omstændigheder geares op, skal invitationen ses som et forsøg på at få diskussionen til at foregå på et så statistisk korrekt grundlag som muligt," siger Birte Weiss.
"Der vil fortsat være politisk uenighed partierne imellem, men det vil være en mere kvalificeret uenighed," siger ministeren.

Bosnisk serber dømt for krigsforbrydelser
*Højesteret i Düsseldorf kendte fredag den 50-årige bosniske serber, Nikola Jorgic, skyldig i krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien og idømte ham livsvarigt fængsel for drab i 30 tilfælde.
Under retssagen, der er den anden mod en bosnisk krigsforbryder ved en tysk domstol, stod Nikola Jorgic anklaget for 11 tilfælde af folkemord, 30 drab, 36 tilfælde af vold og 300 bortførelser.
De tyske myndigheder havde oprindelig tilbudt at udlevere Nikola Jorgic til FN's internationale krigsforbryderdomstol i Haag, men accepterede at føre sagen, da Haag-domstolen var overbebyrdet.

Nyt håb for ordblinde børn
*Der er nyt håb for ordblinde børn. En halv times daglig sprogtræning i børnehaveklassen gør børnene til gode læsere, afslører ny forskning.
En undersøgelse fra Projekt Læsning under Københavns Universitet viser, at ved at fokusere ekstra meget på ordenes lyde, rim og remser i børnehaveklassen kan man hjælpe børn, som ellers risikerer at blive tabere i folkeskolen.
Ifølge Carsten Elbro, der er den førende ordblinde-ekspert herhjemme og har stået bag Projekt Læsning, har en ordblind mor eller far op til 50 procents risiko for, at deres barn også får svært ved at læse. Forældre, der læser normalt, har til sammenligning kun en risiko på 10 procent

234 dræbt under flystyrt i smog-tåger
*Et indonesisk passagerfly af typen Airbus 300 styrtede fredag ned, da det var blot 45 kilometer fra dets destination på den smog-plagede indonesiske ø Sumatra. Alle 234 passagerer og besætningsmedlemmer blev dræbt.
Flyet var et indenrigsfly fra selskabet Garuda. Det kom fra hovedstaden Jakarta og var på vej til byen Medan i et bjergrigt område, som er plaget af den tykke smog fra de skovbrande på specielt Sumatra og Borneo, der har lagt en dyne af røg over det sydøstlige Asien.
Ja til gensplejsede kartofler og neliker
nMiljøstyrelsen har fredag sagt ja til dyrkning og salg af gensplejsede kartofler og nellike-blomster i Danmark. Tilladelsen fremgår af et svar, som Miljøstyrelsen fredag har givet til EU-Kommissionen.
"Vi har ikke kunnet se nogen miljø- og sundhedsmæssige problemer omkring produkterne. Derfor har vi indstillet, at der ikke er indsigelser fra dansk side til markedsføring og udsætning, siger underdirektør i Miljøstyrelsen, Hans Henrik Christensen.
Tilladelsen betyder, at gensplejsede nelliker og gensplejsede kartofler i fremtiden kan sælges i Danmark, ligesom danske gartnere kan dyrke dem på markerne.
Artikel side 4

Netanyahu afviser opfordring fra USA
*Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, er ikke til sinds at fastfryse nye bosættelser.
Netanyahu afviste fredag endnu en opfordring fra den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, til hans regering om at stoppe for udvidelse af bosættelser.
"Jeg tror ikke, at man kan forestille sig nogen, der vil foreslå, at byggearbejder i de arabiske områder, hvor der er en naturlig vækst, skal stoppes. Ingen vil vel i realiteten foreslå, at livet fastfryses," sagde Netanyahu, der betegnede sin politik som "klog, fordi den fremmer væksten".
Artikler side 5

Falster vil producere økologisk fast-food
*Økologiske færdigretter er på vej til supermarkedernes kølediske. En arbejdsgruppe under Erhvervsråd Falster er klar til at lancere en ide om små andelsselskaber, som skal fremstille økologisk fast-food.
Arbejdsgruppen har gennem et par år arbejdet med projektet, der skal fremlægges for alle landmænd på øen i slutningen af oktober, skriver Andelsbladet. Det er håbet, at de nye selskaber kan være med til at sætte gang i den økonomiske udvikling på Falster.

Utilregnelig pædofil skal næppe for retten
*Den 33-årige pædofile Patrick Derochette fra Belgien, der for et halvt år siden tilstod mordet på en lille marokkansk-født pige, skal næppe igennem en retssag.
I stedet ventes Derochette at blive anbragt i en lukket psykiatrisk institution.
Det skyldes, at psykiatere har vurderet, at Derochette var utilregnelig, da den ni-årige Loubna Benaissa i august 1992 blev bortført, voldtaget og myrdet.
"I rapporten fra psykiaterne står der, at Derochette ikke var ansvarlig for sine handlinger, da Loubna blev bortført, og han er stadig i den samme tilstand i dag," siger sagens viceanklager, Jean-Pol Pavanello.

NATO og Rusland styrker fredsarbejde
*NATO og Rusland enedes fredag på det første udenrigsministermøde efter sikkerhedsaftalen tidligere i år om at styrke samarbejdet om fredsbevarende operationer i bl.a. Bosnien.
Men de to tidligere hovedfjender fra Den Kolde Krig diskuterede på mødet i New York ikke, hvordan de i fællesskab kan sikre, at de udestående punkter i Dayton-aftalen om fred i Bosnien kan opfyldes. Det gælder først og fremmest pågribelse af krigsforbryder-tiltalte.
"Alt i Dayton-aftalen vil blive gennemført," forsikrede NATOs generalsekretær, Javier Solana.

Malaysia får negativ kreditvurdering
*Det ansete amerikanske kreditvurderingsinstitut, Standard & Poors har nedskrevet Malaysias langsigtede kreditværdighed, fra at være "stabil" til at være "negativ". Det sker i kølvandet på den seneste valutauro i Sydøstasien, som har sendt Malaysias valuta, ringgit, ned på et historisk bundniveau, sat skub i inflationen og skabt usikkerhed om Mahathir Mohamads regering vil gøre andet end at skælde ud over markedets "manipulatorer". For en måned siden nedskrev Standard & Poors sin kreditvurdering af Malaysia fra at være "positiv" til at være "stabil".
Tema på side 3

OSCE skal overvåge parlamentsvalg
*Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde (OSCE) skal overvåge et parlamentsvalg i den serbiske del af Bosnien, der ventes at finde sted midt i november.
Det oplyste udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) fredag i New York. Han er formand for OSCE i år.
Beslutningen er truffet, efter at de to rivaliserende fraktioner blandt de bosniske serbere onsdag indgik en aftale om at holde valget og få målt deres respektive tilslutning. Det gælder fløjen, som støtter de bosniske serberes præsident, Biljana Plavsic, og hendes modstandere, som er tro mod den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic.

Oppositionen i Burma holder årsmøde
*Militærstyret i Burma (Myanmar) meddelte fredag, at landets største oppositionsgruppe, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), søndag får lov at holde en kongres i hovedstaden Rangoon.
Mødet skal holdes i NLD-lederen Aung San Suu Kyis hjem i udkanten af hovedstaden. Myndighederne har begrænset antallet af deltagere til 300 og krævet, at mødet foregår i "ro og orden". Ifølge NLD-kilder er 1.000 delegerede inviteret til mødet.
NLD vandt i 1990 80 pct. af stemmerne ved et valg i Burma, som militærstyret dog siden nægtede at efterleve.

Lagmand utilfreds med svar fra minister
*Færøernes lagmand Edmund Joensen finder, at det svar, han har fået fra justitsminister Frank Jensen (S) om den såkaldte inhabilitetssag, langtfra indeholder den dokumentation, han har bedt om.
Torsdag udbad Færøernes landsstyre sig en uddybning af Frank Jensens meddelelser i Danmark om, at både politikere og landsstyre på Færøerne var informerede om de habilitetsproblemer, sekretæren i det færøske bankundersøgelsesudvalg havde.
Edmund Joensen, får fuld støtte af Enhedslistens retspolitiske ordfører, Frank Aaen, i den færøske banksag.
Dansk Folkeparti bad fredag om endnu en gang at få justitsminister Frank Jensen (S) i samråd om habilitetsproblemerne i færøsagen.
Artikel side 4

Rumfærgen Atlantis på vej mod "Mir"
*Astronauten David Wolf blev tidligt fredag morgen sendt afsted på sin mission til den uheldsramte russiske rumsonde "Mir". Det skete, da rumfærgen "Atlantis" blev sendt op i rummet fra den amerikanske rumfartsadministration NASA's hovedkvarter i Cape Canaveral i delstaten Florida.
"Atlantis" skal mødes i rummet med "Mir" lørdag, hvorefter den efterlader David Wolf i rummet, hvor han skal være i selskab med rumsondens to russiske kosmonauter i fire måneder.

Jordskælvi Asissi dræber ti
*To jordskælv i den centrale del af Italien kostede fredag mindst ti mennesker livet og forårsagede skader på en af kristendommens mest kendte klenodier - Frans af Assisi Kirken.
Det første jordskælv, som målte 5,5 på Richter-skalaen, rystede den centrale region Umbrien og Marche i nat. To mennesker blev dræbt ved dette jordskælv.
Det andet skete ni timer senere, og yderligere fem mennesker blev dræbt - deriblandt en munk og en nonne samt en geolog, der befandt sig inde i kirken, da skælvet satte ind. Endnu en person døde som følge af et hjertestop i en nærliggende by.
Kirken, som rummer stifteren af Franciskanerordenen, den hellige Frans' grav og de berømte freskoer fra det 14. århundrede lavet af maleren Giotto, blev delvis ødelagt af jordskælvet.
Noget af loftet faldt ned på et tidspunkt, da der befandt sig mange mennesker i kirken. De to fra Franciscaner-ordenen blev dræbt, mens det lykkedes for de øvrige at slippe ud af kirken, inden loftet faldt ned.
Myndighederne mener, at op mod 2000 mennesker er blevet hjemløse, enten fordi deres hjem er styrtet sammen, eller fordi det er for farligt for dem at vende tilbage til deres hjem. Begge jordskælv kunne mærkes langt væk, og selv helt i Rom kunne indbyggerne mærke rystelserne.

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her