Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

17. september 1997

Trimble kræver
Sinn Fein udelukket
*Efter at en bombe eksploderede ved en politistation i byen Markethill i Nordirland tirsdag kræver David Trimbles parti, Ulster Unionist Partiet (UUP), at Sinn Fein, IRA's politiske fløj, udelukkes fra de fredsforhandlinger om Nord-irland, der begyndte mandag, og som UUP hidtil selv har holdt sig væk fra.
UUP hævder, at der "er klare førstehåndsbeviser for Sinn Fein/IRA-medvirken" i bombeeksplosionen, men efterforskningen og mistanken rettede sig i første omgang mod to væbnede, katolske udbrydergrupper, der ikke har tilsluttet sig IRA's erklæring om våbenhvile. IRA afviser blankt enhver forbindelse med bombeeksplosionen.
Artikel på forsiden og side 3

Konservativ vil stavnsbinde somaliere
*Den nyvalgte næstformand for Det konservative Folkeparti, Søren Møller, foreslår, at Danmark ophæver flygtninges ret til at bosætte sig frit her i landet, skriver Aktuelt. Begrundelsen er, at de gældende fordelingsaftaler mellem kommunerne ikke virker. Efter 18 måneders udslusning kan flygtninge flytte frit, og så koncentreres somalierne i nogle få byer. Ifølge det konservative forslag skal flygtninge kunne udelukkes fra bestemte byer i de syv år, der typisk går, før en udlænding kan få dansk statsborgerskab.
Generalsekretæren for Dansk Flygtningehjælp, Arne Piel Christensen tager afstand fra forslaget.
"Det er en menneskeret at kunne bosætte sig frit, når man ellers opholder sig lovligt i landet. Den ret kan man ikke bare ophæve for enkelte grupper," siger han.
Borgmestrene i Odense, Århus og Aalborg slog i går til lyd for en bedre fordeling af de somaliske flygtninge.

Flygtningekompromis har lange udsigter
*Indenrigsminister Birte Weiss tror ikke, at en mæg-ling mellem regeringen og højrefløjen i den omstridte Somalia-sag - som foreslået af CD's Peter Duetoft - kan lade sig gøre de første par uger. De konservative ønsker ikke CD's Mimi Jakobsen som mægler i striden om sammenkædning af bistandsmidler og hjemsendelse af flygtninge.
"CD ligger flygtningepolitisk mellem regeringen og SF, så det er der ingen ide i. Hvis der er brug for en mægler, er (Århus' borgmester) Thorkild Simonsen (S) vores bud. Han har erkendt problemerne og kender til det brede samarbejde i kommunerne og KL, siger Helge Adam Møller.

Landmine-forbud ventes vedtaget i dag
*Godt 100 lande ventes i dag at skrive under på et verdensomspændende forbud mod produktion af, handel med og brug af anti-personelminer.
Om det bliver med eller uden USA's deltagelse var endnu tirsdag aften usikkert. Efter et kompromis udspil, der bl. a. ville tillade USA at bruge anti-personelminer endnu ni år, havde den amerikanske delegation bedt konferencedeltagerne udskyde en afstemning om forbuddet i 24 timer, og ifølge den canadiske premierminister Jean Chretien, der støtter et totalforbud, var der i går et omslag at spore i den amerikanske holdning.

Kohl slækker på ØMU-krav
*Det tyske regeringsparti, Helmut Kohls CDU, er nu parat til at lempe sit krav om, at EU-landene skal leve fuld-stændigt op til kriterierne i Maastricht-aftalen for at komme med i den europæiske møntunion.
Nu skal der først og fremmest fokuseres på at få EU-landenes økonomier til at nærme sig hinanden. Ifølge iagttagere kan den nye blødere linie fra de tyske kristelige demokrater forbedre chancerne for at få en stor gruppe lande med i ØMU'en, når den efter planen skal træde i kraft i 1999.

Uklarhed om Norges ny regering
*Norges socialdemokratiske statsminister, Thorbjørn Jagland går af - men først efter fremlæggelsen af finansloven den 13. oktober. Statsministeren havde selv sat en grænse på 36,9 pct. af stemmerne ved mandagens Stortingsvalg for at fortsætte i mindretalsregering, men Arbeiderpartiet fik kun 35,1 pct. og 64 pladser i Stortinget.
Kjell Magne Bondevik fra Norges Kristelig Folkeparti, der blev en af valgets store vindere med en fremgang fra 5,8 pct. til 13,7 procent af stemmerne, forsøger nu at samle en borgerlig regering med Senterpartiet og det lille liberale parti, Venstre. Men Senterpartiet led et mærkbart valgnederlag - fra 32 Stortingsmedlemmer til 12 - og partierne råder kun over 43 af Stortingets 165 pladser.
Valgets anden store vinder er Fremskrittspartiet. Partiet er nu Norges næststørste med 25 mandater og en vælgertilslutning på 15,3 pct.
Leder og artikel på forsiden
Artikel side 5

EU og Kina forhandler menneskerettigheder
*Kinas udenrigsminister, Qian Qichen, mødes på mandag med Luxembourgs udenrigsminister, Jacques Poos, for at genoptage de forhandlinger om menneskerettigheder, der brød sammen i foråret, og EU-diplomater siger til Rit-zau, at det vil betyde, at Kinas nedkøling af forholdet til Danmark så vil være et overstået kapitel - og at der ikke vil blive fremsat en ny resolution vendt mod Kina i FN's Menneskerettighedskommission til næste år.
Danmark udløste indirekte sammenbruddet i forhandlingerne i foråret med et forslag til en resolution i FN's Menneskerettighedskommission vendt mod Kina. Det førte i første omgang til kinesiske sanktioner mod Danmark.

Bagmands-tiltalen kører i Ri-Bus-sagen
*Byretten i Esbjerg tog i går hul på det store, omstridte 'baggmands'-tiltalepunkt i Ri-Bus-sagen. Her blev beskyldningerne mod politiassistent Søren B. Thomsen for selv at have fremstillet bevismateriale gentaget. En af de tiltalte, Thomas Kjær, fastholdt, at politiassistenten havde lagt ham ord i munden, blandt andet ved på forhånd at have fremstillet afhøringsrapporter. Thomas Kjær forklarede sine egne skiftende forklaringer undervejs i sagen med, at at han op til et retsmøde, havde talt så meget med Søren B. Thomsen, at han havde ladet sig påvirke.
To andre bagmands-tiltalte, Peter Kleist Christiansen og John Andersen fastholdt, at de på intet tidspunkt har opfordret til hærværk.
Højesteret forventes først i næste uge at komme med sin vurdering af, om bagmands-punktet overhovedet kan accepteres.

Fængselsstraf for
insiderhandel
*Højesteret afgjorde tirsdag en principiel sag om insiderhandel. Den københavnske direktør Henrik Ritlov fik tre måneders ubetinget fængsel for en handel med optioner på ISS-aktier i maj sidste år, oplyser TV-avisen. Det er første gang, en person, der ikke havde direkte tilknytning til det pågældende firma, er blevet dømt for insiderhandel. Flere lignende sager ventes i løbet af efteråret og vinteren.
Handlen med optionerne fandt sted få timer før, ledelsen i ISS meddelte Fondsbørsen, at man havde hensat 600 mio. kroner til forventede tab i koncernens USA-afdeling. Henrik Ritlov havde ingen forbindelse til ISS, og han har sagt, at han ikke kan huske, hvor han havde oplysningerne fra. Handel gav et udbytte på knap 400.000 kroner.

Indien og Pakistan
strider sig mod fred
*"Begge parter er fast besluttet på at forbedre vort indbyrdes forhold og mindske risikoen for konflikt," lød det samstemmende fra udenrigsministrene for ærkerivalerne Indien og Pakistan, da de i går tog hul på tre dages forhandlinger om fred og samarbejde. Det er årets tredje forhandlingsrunde, og siden sidst har indiske og pakistanske soldater udvekslet skud over grænsen i den omstridte Kashmir-provins og ambassadeansatte er blevet udvist fra begge lande med beskyldninger om spionage.
Udenrigsministrene kaldte deres samtale "venskabelig, oprigtig og direkte", men de sagde ikke hvilke emner, de havde diskuteret. Kashmir står øverst på listen over konflikter, og desuden skal der diskuteres økonomisk samarbejde, handel og en gensidigt bindende sikkerhedaftale.

Tony Blair vil afskaffe
underklassen
*Storbritanniens premierminister, Tony Blair, gemmer på et særdeles ambitiøst program for forandringer i landet. Programmet skal senere på måneden præsenteres på Labour-partiets kongres.
I avisen The Independent beskrev Blair programmets hovedlinier; Landets økonomi skal baseres på en veluddannet arbejdsstyrke, begrebet "underklasse" skal afskaffes og der skal gøres op med tidligere konservative regeringers isolationisme i udenrigs-spørgsmål.
Storbritannien-tema side 3

Cambodjas parlament stritter imod
*Camdodjas ellers så føjelige parlament har nægtet at godkende en kontroversiel regeringsomdannelse, der ville fjerne de sidste rester af den afsatte førsteministerpræsident, prins Norodom Ranariddhs indflydelse.
Omdannelsen, som yderligere ville have styrket andenministerpræsident Hun Sens magtposition, fik kun støtte fra 67 medlmmer - 13 mandater mindre end nødvendigt. 14 stemte imod regeringsomdannelsen, mens ni undlod at stemme. Yderligere syv stemmer blev kendt ugyldige.
Nyudnævnte førsteministerpræsident Ung Huot og Hun Sen mødtes bag lukkede døre for at diskutere, hvordan de skal håndtere den uvante situation.

Hunger truer tre
millioner i Tanzania
*I løbet af de næste måneder vil op mod tre millioner mennesker i Tanzania lide under en alvorlig mangel på mad. Allerede nu har en million mennesker akut behov for hjælp for at komme gennem de næste tre måneder. FN's fødevareprogram vurderer, at der er behov for 92.000 tons fødevarer i nødhjælp og appellerede i går til donorer om hjælp. Høsten er slået fejl over stort set hele landet.

200 betjente deltog
i razzia mod rockere
*Under en storstilet razzia lykkedes det tirsdag politiet i Slagelse at konfiskere både våben, penge og narko fra syv personer, der alle er enten Bandidos-medlemmer eller supportere af rockerklubben. I alt 200 betjente slog til mod mod syv privatboliger i Slagelse og omegn. Ifølge kriminalinspektør Ib Munch konfiskerede man både rifler, haglgeværer, maskinpistoler, pistoler, 100.000 kroner i kontanter og et mindre kvantum amfetamin.
Seks personer, hvoraf en er fuldgyldigt Bandidos-medlem, skal i grundlovsforhør i dag, sigtet for overtrædelse af våben- og narkolovgivningen.

Over en halv mio. har besvær med at læse
*Mindst 520.000 danskere lider under alvorligt læsebe-svær. Det anslår Landsforeningen for Ordblindesagen, der nøje har fulgt debatten om de test, som Novo Nordiske har indført for at måle medarbejdernes generelle færdigheder i at læse og regne.
"Syv procent af befolkningen er ordblinde i større eller mindre grad. Og tager vi den gruppe med, der har alvorligt læsebesvær, er op imod 12 procent af befolkningen berørte heraf," siger formanden for ordblindesagen, Gyda Skat Nielsen, til Ritzau.
Hun peger på, at mange unge tidligere kunne klare sig i erhvervslivet, da der var langt flere job, hvor læsefærdighederne ikke var afgørende, men at de job er forsvundet i takt med, at teknologien vinder frem på alle områder.

OSCE uenig om diskvalifikation af SDS
*OSCE's ambassadør i Bosnien, amerikaneren Robert Frowick, har overraskende underkendt OSCE's egen beslutning om at erklære Radovan Karadzic og hans nationalistiske parti SDS' deltagelse i weekendens kommunalvalg for ugyldigt.
Frowick er bekymret for, at nationalistiske serbere vil tage flere hundrede internationale observatører, heriblandt 35 danskere, som gidsler, hvis SDS bliver diskvalificeret.
Det var appelkomiteen i OSCE's egen særlige valg-domstol, der mandag aften erklærede SDS' deltagelse i kommunalvalget for ugyldigt, fordi partiet har overtrådt en række valgregler og blandt andet ophængt valgplakater med den krigsforbrydersigtede Karadzic.
Det er uklart, om Frowick har juridiske grundlag for at underkende valg-appelkomiteen, hvis afgørelser normalt ikke kan omgøres af højere instanser.
I Banja Luka viste flere uofficielle valgresultater tirsdag eftermiddag et klart nederlag til SDS i Banja Luka området. Ifølge resultaterne har SDS kun fået ca. 10 procent af stemmerne i Banka Luka, der er de bosniske serberes største og rigeste by - og magtcentrum for præsident Biljana Palvsic. SDS er blevet slået af fire oppositionspartier, der alle har afvist at arbejde sammen med partiet.
Ifølge OSCE's foreløbige optælling står de nationalistiske partier blandt såvel serbere som muslimer og kroater til at miste deres monopoler i flere bosniske byer. Det officielle resultat ventes først søndag den 21. september.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her