Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

13. september 1997

Albright giver både
Israel og PLO skylden
*Den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, beskylder både Israel og Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation (PLO) for at være skyld i den igangværende krise i Mellemøsten. Hun mener, at begge parter må gøre noget, hvis forholdet mellem Israel og PLO ikke skal kollapse totalt.
Albright, der kom til Mel-lemøsten i onsdags på sin første rejse i regionen som udenrigsminister, mødtes torsdag med den palæstinensiske leder, Yasser Arafat.
På mødet sagde hun, at Arafat har "en hellig forpligtelse" til at slå hårdt ned på islamiske grupper, som står bag selvmordsattentater i Israel.
Albright opfordrede også Netanyahu til en såkaldt "time-out" i byggeriet af nye jødiske bosættelser samt i "andre ensidige handlinger", som palæstinenserne regner for at være provokerende.

KL spænder ben
for Tvind
*Kommunernes Landsforening (KL) fjerner nu grundlaget for Tvind-koncernens forsøg på at omdanne flere af sine skoler til socialpædagogiske opholdssteder og heldagsskoler for vanskeligt stillede børn og unge, skriver Morgenavisen Jyllands-Pos-
ten fredag.
I et brev, som landets kommuner modtog med posten fredag morgen, fastslår kommunernes organisation, at det ikke er lovligt for kommunerne at henvise undervisningspligtige børn og unge til socialpædagogiske opholdssteder, der er godkendt efter bistandslovens paragraf 66, en paragraf som bl.a. en række nye Tvind-institutioner har forsøgt at blive godkendt efter.
Dermed må Tvind opgive sine planer om at erstatte elever, der modtager statslige og kommunale skolepenge, med socialt belastede børn og unge, hvis ophold betales over bistandsloven.

Regeringen og
Somalia er uenige
*Efter at Folketingets finansudvalg torsdag forkastede regeringens ansøgning om 44,5 mia. kr. til bistandsprojekter i Somalia, kan det blive meget vanskeligt at sende afviste asylansøgere retur.
Selv om regeringen har afvist, at der er sammenhæng mellem bistandsprojekterne og hjemsendelsen, afviser de somaliske ledere nu at tage deres landsmænd tilbage. Samtidig kan det blive vanskeligt at finde somalierne, fordi flere af dem gemmer sig for at undgå udvisning.
Udviklingsminister Poul Nielson (S) har besluttet at bevilge fire millioner kroner, som via Dansk Flygtningehjælp skal gå til det nordvestlige Somalia.
Støtten skal anvendes til rehabilitering af skoler, sundhedsklinikker og veje.
Ydelsen af humanitær bistand efter de sædvanlige kriterier var omtalt, men indgik ikke i det aktstykke om støtte til genopbygningsaktiviteter i det nordlige Somalia, som blev afvist af Folketingets finansudvalg.
Leder på forsiden

VK-udspil giver reelt underskud
*Venstre og de konservatives forslag til næste års finanslov giver et reelt underskud på statens budget på 6,3 mia. kroner.
Det fremgår af den beregning, som de to partier - med nogen forsinkelse - selv har lavet.
Af beregningerne fremgår det, at VKs nettobesparelser på 12,4 mia. kroner kun forbedrer statsfinanserne og de samlede offentlige finanser (både stat og kommuner) med 8,4 mia. kroner. Lagt oven i regeringens forventede overskud på 7 mia. kroner medfører det umiddelbart et såkaldt DAU-overskud på 15,4 mia. Men trækker man engangsindtægterne fra (f.eks. salg af statens aktier i Tele Danmark) vendes overskuddet til et underskud på de 6,3 mia. kroner.
Ifølge de to partiers egne beregninger vil deres forslag forbedre den private beskæftigelse med 15.000 personer i forhold til regeringens forslag, mens den offentlige beskæftigelse reduceres med 11.000.

Roskilde Amt laver hospiceophold
*Roskilde Amt giver, som det første i landet, døende borgere mulighed for ophold på Sct. Lucas Hospice i Hellerup i de sidste uger af deres liv, skriver Berlingske Tidende.
Roskilde Amts sygehusudvalg har afsat 300.000 kr. om året til døende borgeres hospiceophold. De eneste betingelser, der knytter sig til ordningen er, at patienten skal lide af en uhelbredelig, dødelig sygdom og selv ytre ønske om et hospiceophold, og at alle behandlingsmuligheder bortset fra smertebehandling skal være udtømte.

Frygt for hiv-epidemi i Grønland
*I løbet af de første ni måneder af 1997 er der konstateret seks nye hiv-tilfælde i byerne Sisimiut og Nuuk med tilsammen 18.000 indbyggere, oplyser weekendavisen Sermitsiaq.
Læge Morten Winthereik, Næstved, frygter derfor en ny hiv-epidemi i Grønland.
Morten Winthereik har netop deltaget i sundhedskonferencen Nuna-Med i Nuuk, hvor han offentliggjorde de nye alarmerende hiv-tal.
"Jeg frygter, at antallet kan blive endnu højere. Hiv-forekomsten er i Grønland højere end i noget andet land i Europa," siger Morten Winthereik.

EU fordømmer blods-udgydelser i Algeriet
*EU fordømte fredag uden forbehold de igangværende blodsudgydelser i Algeriet, men tilbød ikke sin bistand for at løse konflikten i det nordafrikanske land.
"EU er dybt chokeret over bølgen af drab og andre grusomheder, som har vædet Algeriet i blod," hed det i et EU-kommuniké, som blev udsendt af Luxembourg, der har formandsskabet i indeværende halvår.
EU bekræftede samtidig sin "fordømmelse uden forbehold af alle terrorhandlinger og blind vold".
Men de 15 medlemslande undlod at tilbyde at hjælpe med at løse den blodige og komplicerede konflikt, som kun til dels står mellem den militært støttede regering og væbnede militante muslimer.
Dele af den algeriske opposition har netop opfordret omverden til at gribe ind for at standse volden. Men et sådant skridt afvises af regeringen, som mener, at det ville være indblanding i landets interne anliggender.
Den seneste måned har Algeriet været skueplads for en række massakrer, der har kostet mange hundrede livet.

Flygtninge skal
EU-registreres
*Danske embedsfolk har gennem længere tid sammen med kolleger fra de øvrige EU-lande arbejdet på at få registreret alle asyl-ansøgeres fingeraftryk, skriver JydskeVestkysten fredag.
Projektet er døbt Euro Dark og går ud på, at alle, der søger asyl i et EU-land, får taget fingeraftryk, som derefter bliver registreret i en database.
Det vil give det danske politi et effektivt redskab i kampen mod den omfattende asylsvindel, der foregår hen over de europæiske grænser.
Flygtninge, der allerede har forsøgt at få asyl i et andet europæisk land, vil lynhurtigt blive afsløret, og myndighederne kan så afvise dem uden at bruge lang tid på at behandle deres sager.

DN: Regeringens
udspil en tynd kop te
*Danmarks Naturfredningsforening kalder regeringens udspil til stramninger over for landbrugets forurening for en tynd kop te.
"De generelle gødningsnormer blev ikke berørt. Problemet med for mange husdyr i dansk landbrug var heller ikke med på dagsordenen. Det samme med skærpede krav til sædskifte og grønne marker, som også er en vigtig miljøgevinst for naturen," siger Lone Johnsen, der er direktør i foreningen.
Hun mener, at landbruget i forhandlingerne med miljøministeren og fødevareministeren fredag endnu engang har formået at forhale en konkret løsning på kvælstofforureningen.
Artikel på forsiden, side 4 og 12-13

Nationalister opgiver trusler om boykot
*De serbiske og kroatiske nationalister har opgivet truslen om at boykotte lokalvalget i Bosnien-Hercegovina lørdag og søndag - et valg, som flere gange er blevet udsat på grund af de etniske spændinger, og som OSCE kalder "det mest komplekse i Verden".
Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) måtte kridte skoene i dagene op til valget og forhandle med både serbere og kroater i de store nationalistiske partier SDS og HDZ for at afværge truslen om boykot af valget.
Bosnisk-muslimske ledere truede derimod fredag med at boykotte weekendens lokalvalg i byen Mostar, medmindre internationale mæglere afslører detaljerne i en helt ny aftale med deres rivaliserende kroatiske politikere i byen.
Tema side 7

Gratis vaccination
til ældre kan redde liv
*Ældre over 65 år skal have tilbud om en gratis vaccination mod influenza. Tilbuddet skal også gælde særlige risikogrupper under 65 år.
Forslaget kommer fra de praktiserende læger, som mener, at vaccinationerne bør betales gennem den offentlige sygesikring. Udgifterne vil beløbe sig til 90-100 mio. kr., skønner Praktiserende Lægers Organisation, der mener at pengene vil komme ind igen i form af sparede hospitalsophold, lægekonsultationer og sygedagpenge.
Erfaringer viser, at en vinter med en kraftig influenza-epidemi koster omkring 2000 danskere livet, og de fleste er ældre mennesker.

Rumfartøj i kredsløb om Mars
*Det lykkedes natten til fredag teknikere på Jorden at bringe et rumfartøj i kredsløb om planeten Mars.
I de næste to år skal fartøjet kortlægge Mars' overflade som forberedelse til en mulig bemandet rummission til planeten. Samtidig vil fartøjet kunne give videnskabsfolk på Jorden oplysninger om planetens klimatiske forhold
Rumfartøjet "Mars Global Surveyor" har brugt 10 måneder på at flyve fra Jorden til Mars - en tur på 700 millioner kilometer.

Nationalbanken:
Ingen Bohr uden pibe
*Nationalbanken afviser kritikken af, at Niels Bohr ryger pibe på den nye 500 kroneseddel, der udkom fredag.
"Vi ville nærme os historieforfalskning, hvis vi afbildede Niels Bohr uden pibe," siger nationalbankdirektør Torben Nielsen.
Det er tidligere lektor i hygiejne på Panum Instituttet og specialist i lungesygdomme Tage Egsmose, der har kritiseret valget af en rygende person på pengeseddelen. Han mener, seddelen bør trækkes tilbage, fordi motivet er et dårligt signal i en tid, hvor EU er på vej med forbud mod tobaksreklamer.

Ringe udbringning af 'den mindst ringe'
*Strejker på flere københavnske posthuse har den seneste tid medført stor ustabilitet for abonnenter der modtager dagblade pr. post.
På Vesterbro i København, Frederiksberg C og i Rødovre og Glostrup har knap 2000 trofaste abonnenter således beklageligvis måttet undvære 'den mindst ringe' i morgenposten. Selvom strejkerne er ophørt på de fleste posthuse, vil der gå en tid før situationen atter er normal, men abonnenter med ærinde i St. Kongensgade er velkommen til selv at hente avisen. Red.

Skotland får eget parlament
*Skotland får for første gang i næsten 300 år sit eget parlament, og parlamentet får bemyndigelse til at opkræve skatter.
Det viste det endelige resultatet fredag morgen efter torsdagens folkeafstemning om Skotlands fremtidige forhold til den britiske regering i London.
74 procent sagde ja til eget parlament, og mere end to tredjedele stemte for, at parlamentet skal kunne udskrive skatter. Stemmeprocenten var 60,3 procent.
Det nye parlament i Skotland får 129 medlemmer, og de skal vælges ved forholdstalsvalg - efter planen i maj 1999.
Artikel side 6

Redigeret af Jesper Jürgensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her