Læsetid: 7 min.

Døgnets nyheder

11. september 1997

Ministre vil indføre afgift på gødning
*Fødevareminister Henrik Dam Kristensen og miljøminister Svend Auken vil indføre afgift på den del af landbrugets gødning, der ikke udnyttes af planterne. Det samlede udspil offentliggøres først på fredag, når ministrene mødes med landbrugets organisationer, men efter Radioavisens oplysninger indføres afgiften ikke straks. Der skal først opbygges et system, som både kan registrere, hvor meget kvælstof, der spredes på markerne, og hvor meget kvælstof der udnyttes i form af afgrøder. Desuden kan der ventes strammere gødningsnormer og skærpede arealkrav i forhold til antallet af husdyr. Store svinebesætninger slipper for særlige indgreb, fordi der ikke er nogen dokumentation for, at de forurener mere end små landbrug, oplyser Radioavisen.
Landbruget advarer mod en panikreaktion på iltsvindet i Mariager Fjord.
Artikel side 4

Bosniske 'høge' vil deltage i lokalvalg
*De serbiske ultra-nationalister deltager alligevel i den kommende weekends lokal-valg i Bosnien, forlyder det i serbisk radio. Karadzic-fløjen har hidtil truet med at boykotte valgene, hvis ikke også præsident Palvsic lod sin stilling gå på valg, men partiet SDS trak sin trussel tilbage i går efter møder med internationale mæglere og Jugoslaviens præsident Slobodan Milosevic.
Frankrig truede i går med at stoppe sin økonomiske hjælp til de kommuner i Bosnien, hvor nationalister fra serbisk eller kroatisk side boykotter lokalvalgene i denne weekend. Frankrig bidrager via EU med små 300 millioner kroner til Bosnien i år.
Artikel på forsiden

Små svinebedrifter
er bedre end store
*Argumenterne for, at store svinebedrifter er økonomisk sundest, miljømæssigt forsvarlige og derfor ikke bør begrænses, møder modstand. Dels fra Danmarks Naturfredningsforening, der fastholder at ét stort svinebrug belaster miljøet mere end to mindre med samme antal dyr, og dels fra foreningen Dansk Familielandbrug. Formand Peder Thomsen mener at stordrift er unødvendigt, og at landmændene ikke øger indtjeningen per mand, når man bevæger sig ud over to-mandsbedrifter. Thomsen imødegår den tidligere overvismand og nu forstander på Statens Jordbrugs- og Fiskeriøkonomiske Institut, Arne Larsens advarsler mod at sætte et loft på størrelsen af svinefarme af hensyn til konkurrenceevnen med et forslag om, at dansk landbrug satser på kvalitet fremfor kvantitet.

Regering nær nederlag i Somalia-sag
*Regeringen lider formodentlig nederlag, når bevillingen på 44,7 millioner kroner til bistandsprojekter i Somalia skal behandles - og formentlig afgøres - ved et ekstraordinært møde i Folketingets finansudvalg i dag. Aftalen kritiseres skarpt fra både venstre- og højrefløjen på grund af sammenkædningen af bistandsmidler med tilbagetagelse af flygtninge. Onsdagens samråd med statsministeren bragte hverken SF eller de konservative nærmere et ja til aftalen.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen var ikke glad.
"Hvis et flertal mod forventning ikke honorerer Socialdemokratiets forventninger om, at vi hjælper til at genopbygge landet, kan sitationen blive uoverskuelig. Så må oppositionen bære det tunge ansvar for, at en holdning - som jeg kun kan opfatte som drilleri - fører til, at vi ikke kan sende somaliere tilbage som planlagt," sagde han.

Grænsekontrollen strammes
*Det skal være sværere for illegale indvandrere at komme ind i Danmark. Den seneste tid er flere og flere illegalt søgt over den dansk-tyske grænse, efter at Tyskland er begyndt at sende mange flygtninge fra Balkan hjem. Samtidig betyder en ny EU-konvention, at Danmark ikke uden videre kan sende flygtningene retur til Tyskland.
Justitisminister Frank Jensen har derfor spillet ud med to initiativer: en særlig enhed under Rigspolitiet til at efterforske menneskesmuglere og en samkøring af de to grænsepatruljer i Tønder og Gråsten, skriver Morgenavisen Jylland-Posten. I år er der foreløbig opsamlet godt 1.000 voksne grænse-overløbere.
Dansk Folkeparti mener tiltagene er utilstrækkelige og kræver justitsministeren i samråd for at få styrket grænsebevogtningen - evt. med enheder fra hæren - og få Danmark trukket ud af Dublin-konventionen.
Udlændingestyrelsens direktør mødes på mandag med sin tyske kollega for at aftale, hvordan de grænseoverløbende asylansøgere kan sendes retur med det samme.

Politi: Steve Bikos død var et uheld
*Fem sydafrikanske betjente, der for 20 år siden afhørte den fremtrædende anti-apartheid aktivist Steve Biko med døden til følge, har søgt om amnesti ved Sydafrikas Sandheds- og Forsoningskommission. Betingelsen for amensti er, at gerningsmændene fortæller den fulde sandhed om deres handlinger - og at handlingerne er klart forbundet med apartheid-tidens ekstreme politiske klima.
Om den første dags forklaringer opfylder de krav, be-tvivler Steve Bikos familie og deres advokat. Den tidligere politimand, Harold Snyman stod fast på den gamle, officielle forklaring, at Biko gik amok under afhøring, slog sig næsten bevidstløs mod en mur og siden blev transporteret 1.000 kilometer i bagagerummet på en bil. Hans død var et uheld. Snyman indrømmede dog, at man forsøgte at dække over omstændighederne.
Artikel side 5

Rockere ville presse medfange til overfald
*Fire Bandidos-tilknyttede rockere fra Nyborg Statsfængsel blev onsdag aften i et grundlovsforhør isolationsfængslet i to uger. Rockerne er sigtet for at prøve at presse en medfange til at overfalde fire fængselsbetjente med kogende vand og hobbyknive, og truede medfangen med samme behandling, hvis han ikke makkede ret. Men i stedet tog fangen det usædvanlige skridt at gå til fængselsledelsen og politiet, der nu har rejst sigtelse.
En ny opgørelse viser, at personalet i landets fængsler i den første halvdel af året blev udsat for 53 tilfælde af vold eller trusler. Det svarer til, at en medarbejder hver 10. dag overfaldes eller trues af de indsatte - et tal Dansk Fængselsforbund kalder "urimeligt højt". Afgifter på offentligt byggeri har for tiden lagt en dæmper på oprettelsen af nye særlige fængseslafsnit for stærke fanger.

Minister trækker i land i TV 2-sag
*Kulturminister Ebbe Lundgaard er stødt på modstand i den radikale gruppe mod hans tanker om at privatisere TV 2. Ebbe Lundgaard møder i dag samtlige partiers medieordførere, og ministeren lægger ikke længere op til, at mødet skal resultere i en beslutning om privatiseringen.
Kulturministeren afviser, at han står alene over for en enig gruppe og at han har fået pålæg om at rette sig ind efter flertallet. Men Ebbe Lundgaard medgiver, at der på sidste uges gruppemøde blev udtrykt "bekymring" over sagen.
Artikel side 4

Professor puster til habilitets-sag
*Professor i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen har pustet nyt liv i diskussionen om habiliteten blandt medlemmerne af undersøgelseskommisionen i den færøske banksag ved på færøsk tv at sige, at der overhovedet ikke er tvivl om, at sekretæren for kommisionen, Michael Rek-ling, var inhabil, da han samtidig med at undersøge Den Danske Banks rolle i den færøske banksag førte en sag i Højesteret for samme bank.
Ifølge Gorm Toftegård Nielsen er også formanden for kommisionen, Jørgen Grønborg, meget tæt på at være inhabil, da Grønborg og Rekling er medindehavere af det samme advokatkontor. Michael Rekling har trukket sig tilbage, selv om Undersøgelseskommisionen i sidste uge fastslog, at han ikke var inhabil.

Norges Arbeiderparti går frem
*Det norske Arbeiderpartiet går frem med 1,3 procent til 36,0 procent, fremgår det af den seneste politiske meningsmåling i Aftonposten onsdag på til valget mandag. Det er den hidtil bedste meningsmåling, som Arbeiderpartiet har fået op til valget den 15. september, og bringer statsminister Thorbjørn Jagdland tættere på den 36,9 procents grænse, han hart sagt, partiet skal opnå for at fortsætte ved regeringsmagten.
Både Kristeligt Folkeparti og Fremskrittspartiet går tilbage i forhold til tidligere målinger og er nu lige store (13,1 pct.). 24 procent af de 1.002 adspurgte vælgere havde endnu ikke besluttet sig.

Fem nye økonomiske
supermagter er på vej
*Fem lande vil i løbet af de næste 25 år vende op og ned på den økonomiske verdensorden. Brasilien, Indien, Indonesien, Kina og Rusland vil ifølge Verdensbankens seneste rapport "Globale Økonomiske Perspektiver og Udviklingslandene" fundamentalt ændre verdens økonomi og samhandel. "De 5 Store" tegner sig i dag for halvdelen af den globale arbejdskraft, men de har mindre end en tiendedel af den globale produktion og handel, og deres andel af verdenshandlen er kun en tredjedel af EU-landenes. Men ifølge rapportens - en-dog meget forsigtige - skøn kan "De 5 Stores" andel af verdenshandlen blive hele 50 pct. større end EU-landenes frem mod år 2020.

Ellemann frygter
Amsterdam-nej
*Danskerne kan risikere at stemme nej til Amsterdam-traktaten.
"Jeg er meget bekymret for resultatet af folkeafstemningen. Meningsmålingerne er ikke opmuntrende. Der ser ud til at være et lille flertal for ja, men en meget stor del af vælgerne - måske 40 pct. - har endnu ikke taget beslutning," sagde Venstres formand Uffe Ellemann-Jensen til sine europæiske liberale kolleger på en partikongres i Bruxelles.
"Venstre siger, at hvis det bliver et nej, kan vi blive nødt til at forlade EU. Vi bliver ikke smidt ud, selv om nogle af jer måske kunne ønske det, men vi kan ikke tage ansvaret for, at udvidelsen af EU bliver forsinket," sagde han.

Havvindmøller møder strid modvind
*SEAS' ansøgning om opførelse af flere hundrede vindmøller i havet syd for Rød-sand er stødt på voldsom modstand i Storstrøms Amt og tre kommuner på Falster og Lolland, skriver Lolland-Falsters Folkeblad.
Det drejer sig om knap 500 møller på op til 87 meters længde anbragt i fire felter. Ansøgningen kaldes mangelfuld og der henvises til, at støjproblemer og konsekvenser for turisme og dyreliv ikke er belyst. Storstrøms Amts ønsker en placering på steder, hvor der i forvejen er havvindmøller.

Albright kræver handling
*Skal fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne videre, må den palæstinensiske leder Yasser Arafat skride ind over for den "terror infrastruktur," der er i områder, der er under hans kontrol. Det var beskeden efter den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albrights, første dag i Mellemøsten. Hun besøgte Israel og mødtes her med ministerpræsident Benjamin Netanyahu i tre timer og besøgte ofre for selvmordsbomberne i Jerusalem.
"Jeg skal møde Arafat torsdag og mit budskab vil være klart. De palæstinensiske myndigheder må tage ensidige skridt og handlinger for at komme til bunds i terroren. Det er essentielt, at det israelsk-palæstinensiske sikkerhedssamarbejde er seriøst, vedholdende og effektivt, sagde Albright.
Hun har dog også meget kraftigt opfordret israelerne til ikke at tage skridt, som vil underminere fredsprocessen med palæstinenserne. "Men der er ingen moralsk sammenhæng mellem det at dræbe og det at bygge huse," sagde Albright.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her