Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

26. september 1997

Randers: Socialministeriet har et problem
*I Randers undrer borgmester Keld Hüttel sig over, at det kan overraske Socialministeriet, at kommunen har efterlevet et cirkulære fra 1976 om at anbringe et kommunalt stempel i pas hos udlændinge, der modtager bistandshjælp, for at undgå snyd, sådan som Information beskrev tidligere på ugen.
"Socialministeriet sendte i august 1997 et forslag til ny vejledning på området til høring i kommunerne, herunder til Randers Kommune. I dette forslag står: 'Denne vejledning træder i stedet for Socialministeriets cirkulære af 6. januar 1976 om hjælp til udlændinge'. Der er derfor klart, at cirkulæret er gældende," oplyser borgmesteren. Han mener, at ministeriet bør undskylde og erkende, at man har drømt sig til, at cirkulæret blev ophævet for mange år siden.
Det er cirkulæret så nu. Og i den anledning vil Venstre have socialminister Karen Jespersen i samråd. Venstre mener nemlig , at der er tale om en "elegant måde at foretage kontrol på" for at komme social bedrageri til livs.

Bror til drabsoffer vil godtage blodpenge
*Forsvarsadvokaten for de to britiske sygeplejesker, der står tiltalt for drab på en australsk sygeplejeske i Saudi-Arabien, siger, at offerets bror, Frank Gilford, har underskrevet en aftale til 8,1 millioner kroner, hvori han fraskriver sig retten til at forlange dødstraf for den af de to kvinder, som står til at blive dømt til døden.
Efter islamisk lov kan Frank Gilford forlange dommen fuldbyrdet eller fravælge domstolens dom, hvis sygeplejesken Deborah Parry dømmes til døden. Tirsdag blev den anden sygeplejeske, Lucille McLauchlan, dømt til 500 piskeslag og otte år i fængsel. De to britiske sygeplejesker tilstod i første omgang mordet, men har senere trukket tilståelserne tilbage og hævdet, at de var fremsat under pres.

Kurdere i hårde kampe i Irak
*Der udbrød torsdag hårde kampe i det nordlige Irak ved grænsen til Tyrkiet mellem separatistiske tyrkiske kurdere og deres modstandere, efter at over 15.000 tyrkiske soldater krydsede grænsen og rykkede ind i området, sagde en førende irakisk oppositionsgruppe.
Tyrkiske sikkerhedskilder sagde at, de tyrkiske tropper har sammen med militsfolk fra Kurdistans Demokratiske Parti (KDP) indtog positioner nær den irakiske landsby Fishkahbur for at forhindre guerlliasoldater fra Det Kurdiske Arbejderparti (PKK) i at komme ind i Irak over Ti-gris floden fra den syrisk side. Det pro-kurdiske nyhedsbureau Dem melder om mange dræbte. KDP er en irakisk-kurdisk milits, som er allieret med Tyrkiet, og som fornylig har tabt terræn i Nordirak til PKK.
Det er anden gang siden maj, at Tyrkiet går i offensiven på irakisk område. Baghdad har fordømt aktionen og kræver en tilbage-trækning.

Gen-majs og soja bønner skal mærkes
*Fødevarer, der indeholder genmanipuleret majs eller sojabønner, skal fra den 1. november i år mærkes, så forbrugerne ved, hvad de spiser. EU-Kommissionen har besluttet at lukke et hul i mærknings-direktivet. Majsen og sojabønnerne smuttede nemlig så tidligt ind på det europæiske marked, at kravet om mærkning den gang ikke var trådt i kraft.
Nu er mærkningskravene så strammet, så det som hovedregel også skal angives, hvis et produkt kan indeholde gensplejset materiale. En garanti for korrekt mærkning er dog næppe realistisk, vurderer Forbrugerrådet.

Israelske byggeplaner vækker vrede
*Den israelske beslutning om at bygge 300 nye boliger i en jødisk bosættelse på Vestbreden fik i går den amerikanske udenrigsminister, Madeleine Albright, til at gentage USA's opfordring til den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu, om at fastfryse udbygningen af jødiske bosættelser for at skabe større tillid til fredsprocessen. Planerne har vakt palæstinensisk vrede, og Ahmed Abdel Rahman, generalsekretær i Yasser Arafats selvstyreledelse, siger, at det palæstinensiske folk vil modsætte sig dem "med alle til rådighed stående midler", og at bosættelsesplanerne var endnu et tegn på, at det er umuligt at indgå fred med Netanyahus regering.
De palæstinensiske selvstyremyndigheder lukkede i øvrigt i går et af de hovedkvarterer, som den yderligtgående islamiske gruppe Hamas driver på Gaza-striben. Israelsk politi hævder, at Hamas-folk var de egentlige bagmænd for de to selvmordsbomber i Jerusalem 30. juli og 4. september.

Giftige grønalger indtager Kattegat
*Kattegat er forgiftet af Gyrodinium-alger, og fisk, som ikke kan flygte fra dem, er nu begyndt at dø, oplyser amterne ved Kattegat. "Dræber-algen" blev først fundet i midten af september, og siden er de vokset eksplosivt i antal.
I Aalborg Bugt driver døde fisk i land, og i Århus Amt er der observeret større mængder døde sandorm og døende orme i vandet over sandrevlerne i havet. Også her er der set døde fisk, og fiskerne melder, at fiskestimerne søger andre steder hen, end de plejer.
Algerne kommer fra Nordsøen, hvor de er en naturlig del af alge-arterne. Danmarks Miljøundersøgelser har tidligere oplyst, at deres opblomstring ikke har noget at gøre med sommerens problemer med iltsvind at gøre.

Fusionsplaner for nyt storuniversitet klar
*Sydjysk Universitetscenter i Esbjerg, Handelshøjskole Syd og Ingeniørhøjskole Syd i Kolding og Sønderborg har sammen med Odense Universitet præsentet den endelige fusionsplan for de involverede uddannelses-institutioner i et nyt syddansk universitet.
Forslaget skal nu videre til undervisningsminister Ole Vig Jensen, og det ventes, at et storuniversitet i Syd- og Sønderjylland bliver indarbejdet på ministeriets budget for næste års finanslov. Omkostningerne i det første år er beregnet til godt 180 millioner kroner. I så fald ventes universitet allerede fra næste skoleår kan optage studerende, og det betyder blandt andet, at Sydjysk Universitetscenter i Esbjerg får op imod 1100 nye studerende.
Fusionen betyder, at universitetscenteret i Esbjerg får fakulteter for naturvidenskab, samfundsvidenskab, sundhedsvidenskab og humaniora. På Handelshøjskolerne i Kolding og Sønderborg tilbydes fagene nordisk litteratur, engelsk, tysk og en IT-linie.

Dumaen afviser sociale nedskæringer
*Underhuset i det russiske parlament, Statsdumaen, har for anden gang afvist en række regeringsforslag, der ville have skåret de offentlige udgifter ned med en femtedel og ført til store sociale problemer. Efter at Dumaen, der domineres af gammelkommunister, i juni afviste lignende forslag, fik parlamentarikerne ellers en række indrømmelser fra præsident Boris Jeltsin og hans regeringschef, Anatolij Tjubais, så et kompromis var forventet. Men da det kom til afstemninge torsdag, mente et flertal, at Kreml-lederenes indrømmelser ikke var store nok.
Regeringen har store problemer med at få de offentlige budgetter til at hænge sammen, blandt andet på grund af vanskeligehder med at inddrive skatter og afgifter. Regeringen ønsker derfor at skære ned på velfærdsgoder, hvoraf mange stammer fra den kommunistiske periode.

Tidligere Tvind-skoler vil videre
*Tre tidligere Tvind-skoler i Nordsjælland har gode chancer for at starte et nyt projekt, der kan fungere med offentlig støtte i det gamle Tvind-imperiums bygninger, skriver Berlingske Tidende. Skolerne vil oprette i alt 92 såkaldte socialpædagogiske opholdssteder og Frederiksborg Amts socialforvaltning vurderer, at det er lovligt.
Skolerne vil også gerne tilbyde undervisning af såkaldt vanskelige børn og unge. Det giver den nuværende lovgivnig ikke mulighed for, men undervisningsminister Ole Vig Jensen (R) er på vej med et lovforslag, der kan ændre det. Den ny lov fremsættes, fordi der allerede undervises på nogle socialpædagogiske opholdssteder, og fordi det i en række tilfælde vil være fornuftigt, at børn og unge, der ikke "passer ind" i en almindelig folkeskole, kan få ophold og undervisning under samme tag.

Nigeria slår ned på demokrater
*Nigeriansk militær har i den seneste tid anholdt 71 personer, primært medlemmer af menneskerettighedsgrupper. De fleste blev anholdt under en konference om demokrati i den centralt-beliggende by Jos, oplyste kilder fra menneskerettighedskontoret i Jos torsdag.
Tunji Abayomi, der er tidligere advokat for den nigerianske general Obasanjo, var blandt de anholdte. Abayomi, der er leder af Human Rights Watch Africa (HRA), blev også anholdt i sidste måned i Lagos, dagen inden HRA skulle overrække en særlig pris til formanden for Benins højesteret, Elizabeht Kayissan Pognon. Abayomi har tidligere siddet 11 måneder i fængsel for en offentlig erklæring om, at general Obasanjo, der nu afsoner 15 års fængsel for et kupforsøg, ikke var involveret i det påståede kup-forsøg i marts 1995.

Dansk-tysk grænsesamarbejde er lovligt
*Det dansk-tyske samarbejde, Region Sønderjylland/-Slesvig, som skabte voldsom debat i Sønderjylland i foråret, er ikke udtryk for, at det sønderjyske amtsråd tiltager sig udenrigspolitisk kompetence eller afgiver kompetence til andre. Det mener Folketingets ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, og han vil derfor ikke gå videre med sagen.
Sønderjyllandskomiteen, som samlede modstanden mod det grænseoverskridende samarbejde, mente ellers, at samarbejdet er i strid med dansk lovgivning. I en tidligere klagesag har Indenrigsmninisteriet fastslået, at samarbejdet ikke er i strid med den kommunale styrelseslov.

Polens regering træder tilbage
*Polens ministerpræsident, Wlodzimierz Cimoszewicz og hans regering træder tilbage, så en ny regering kan overtage magten umiddelbart efter, at det nye polske parlament har holdt sit første møde den 20. oktober. Cimoszwicz' parti, Den Demokratiske Venstre Alliance (SLD), og dets koalitionspartner Bondepartiet (PSL) tabte weekendens parlaments til det Solidaritets-ledede Valgalliance (AWS). Ifølge det officielle valgresultat fik AWS 33,8 pct. af stemmerne, den Demokratiske Venstrealliance - de tidligere kommunister - 27,13 pct, mens Den liberale Frihedsunion fik 13,37 pct. af stemmerne, og Bondepartiet fik 7,31 pct. Valgdeltagelsen var 48 procent.

Fremskridtspartiet bør åbne for Glistrup
*Fremskridtspartiet bør genoptage sin stifter Mogens Glistrup ved weekendens landsmøde i Odense. Det mener partiets lokalformand i Helsingør, Jørgen Ruberg.
Han venter, at godt halvdelen af de delegerede støtter et forslag om at sløjfe eksklusionen af Glistrup. Samtidig er partistifteren klar til at skippe Trivselspartiet, så snart han er genoptaget i Fremskridtspartiet, mener Jørgen Ruberg. Netop dét medlemsskab stod i vejen, sidst en del af Fremskridtspartiet forsøgte at få Glistrup tilbage.

Rockere slutter fred
*Hells Angels og Bandidos indgik i går en samarbejdsaftale, der bl.a. skal sætte en stopper for blodsudgydelserne mellem de rivaliserende grupper. Aftalen gælder for hele Skandinavien, og går i første omgang ud på, at medlemmer, der ikke respekterer, at der nu er fred, bliver udelukket fra både deres klub og bikermiljøet som sådan.
"De ting, der er sket, skader vores miljø," sagde Bandidos-præsidenten Jim Tinndahn, suppleret af HA-veteranen Bent Svane "Blondie" Nielsen: "Det er misforstået loyalitet, hvis nogen nu træder ved siden af."
De to stod i går aftes sammen frem i TV-Avisen og fortalte, at aftalen er på plads. Meget mere var de heller ikke parate til at oplyse. Hverken hvad de kommende samarbejds-forhandlinger skal dreje sig om, eller hvordan og om Bandidos og Hells Angels skal omstruktureres.
Grupperne er også enige om, at fortiden, der tæller fem dødsofre i Danmark og 11 i alt i hele Skandinavien, skal hvile i fred for ikke at rippe op i sårene. Hvad der skal til nu for at bryde samarbejdet, ville hverken Tinndahn eller Svane Nielsen spekulere i.
De afviste, at aftalen er timet for at komme nye anti-rocker tiltag fra justitsminister Frank Jensen i forkøbet. Der bliver ikke tale om nogen frivillig afvæbning af rockerne, men begge grupper erklærede sig parate til at samarbejde med såvel myndigheder og politi som naboer, når der skal etableres nye klubhuse.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her