Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

5. september 1997

VK vil spare - men helst forhandle
*Dagpengereglerne skal strammes, der skal skæres i u-landsbistand og spares på udgifterne til udlændingepolitikken. Og på den anden side af det udspil til næste års finanslov, der er kommet fra Venstre og konservative, skal erhvervslivet nyde godt af økonomiske lettelser.
VK-forslaget indeholder besparelser på cirka 23 mia. kroner, og merudgifter og skattelettelser for cirka 11 mia., så den samlede budgetforbedring skulle blive henved 12 mia. kroner. Væsentligt mere end i regerings finanslovsforslag, der levner et overskud på cirka 2,5 mia. kroner.
Men der er lagt op til forlig. De to borgerlige partier lægger vægt på at der er tale om et forhandlingsoplæg, der ikke indeholder ultimative krav. Det mener finansminister Mogens Lykketoft er heldigt, for han afviser blankt VK-udspillet.
Leder og artikel på forsiden

Irak åbner grænseovergang til Iran
*Irak åbende i går en grænseovergang til Iran for første gang i 17 år, meddelte en regeringstalsmand i Bagdad. Grænsen mellem de to arabiske nabolande har været lukket siden den otte år lange og blodige krig mellem dem brød ud i 1980.
Grænseovergangen ved byen Mundhiriya var indtil 1980 den foretrukne vej for iranske shia-muslismer på deres pilgrimsfærd til to hellige pladser i Sydirak, Karbala og Najaf, som shia-muslimer anser for de næsthelligste pladser efter Mecca og Medina i Saudi-Arabien.
Den regeringstro, irakiske avis al-Thawra skrev, at åbningen af grænsen til Iran er en venligsindet gestus, med det mål at "lægge fortiden bag os" og forbedre forholdet i fremtiden. Der er foreløbig ingen officielle iranske reaktioner.

Ny massakre i Algeriet
*Ved den seneste af mange massakre på civile algeriere blev 22 mennesker, heraf 10 børn, myrdet i landsbyen Ouled-Larbi nær Medea, cirka 60 kilometer sydvest for Algier. Myndighederne holder de militante, muslimske fundamentalister ansvarlige.
I en vestlig forstad til Algier blev to mennesker dræbt og tre såret, da en politibil ramte en hjemmelavet landmine, skrev avisen El Watan. Der var også presseforlydender om, at sikkerhedsstyrker har dræbt 11 bevæbnede muslimske fundamentalister, heriblandt lederen af de muslimske grupper i det østlige Algeriet, Yacine Mekhalfa, under sammenstød i den seneste uge.
De mange massakre på landsbyer har fået mange mennesker til at flygte til hovedstaden, men også her har frygten holdt sit indtog.

Politisk flertal mod nye, danske ubåde
*Knap 40 milliarder kroner. Det er prisen, hvis alle det danske forsvars ønsker til opdatering af militært materiel skal opfyldes i årene 2000-2011. Det fremgår af en ny, officiel rapport fra forsvaret.
Søværnet står for en gennemgribende omlægning efter Den Kolde Krigs tøbrud i de danske farvande, og netop af den grund tegner der sig allerede nu et politisk flertal i mod at opfylde det investeringsønske, der gælder fire ubåde til en samlet pris på 3,4 mia. kroner. Socialdemokratiet, de radikale, SF og Enhedslisten afviser på forhånd at sætte penge af til nye ubåde i det kommende forsvarsforlig fra år 2000 til år 2003, og selv det Konservative Folkeparti sætter spørgsmålstegn ved ubådenes fremtidige berettigelse i dansk forsvar, skriver Aktuelt.

USA optrapper støtte til NATO i Bosnien
*Det amerikanske luftvåben vil sende seks ekstra F-16 kampfly til Italien. Forstærkningen skal være parat til at støtte de de NATO-ledede, internationale styrker i Bosnien, og USA håber ad den vej at sikre de kommende lokal-valg 13. og 14. september.
Som led i den interne magtkamp mellem præsident Plavsic og den krigsforbrydersigtede, tidliger leder i Republikken Srpska, Karadzic, har Karadzic-fløjen, der havde flertal i parlamentet, opfordret til at boykotte kommunalvalgene - med mindre der samtidig bliver valg til parlamentet og til præsidentposten.
Det lykkedes i går ikke for Slobodan Milosivic, tidligere præsident for Serbien, nu for hel Restjugoslavien, at komme igennem til dem med en opfordring om ikke at boykotte valgene,

Tigre på spring mod spekulanter
*De sydøstasiatiske lande vil sammen gennemføre en indsats mod den "økonomiske krig", der føres af internationale valutaspekulanter, sagde den malaysiske vice-premierminister og finansminister Anwar Ibrahim i går. Han truede også med at tage den altomfattende lov om national sikkerhed i brug over for spekulanter.
Samtidig med advarslerne faldt den malaysiske ringgit, indonesiske rupiah og filipinske peso til et rekordlavt niveau. Også Singapore dollaren og den thailandske bath faldt yderligere i forhold til onsdagens kurser.
Leder på bagsiden

Motzfeldt afløser Lars Emil Johansen
*Landstingets formand, Jonathan Motzfeldt, bliver ny regeringschef i Grønland 19. september, når Lars Emil Johansen trækker sig tilbage.
Landsstyremedlem Peter Grønvold Samuelsen meddelte torsdag eftermiddag, at han trækker sit kandidatur og at han støtter Jonathan Motzfeldt. Peter Gønvold Samuelsen mener, at det er vigtigt, partiet bruger den kommende tid til at finde sine ben efter at Lars Emil Johansen har trukket sig.
Et flertal af Siumuts partiafdelinger med Sisimiut og Nuuk i spidsen støtter Jonathan Motzfeldt. Den 58-årige politiker vender tilbage til landsstyreformandsposten efter seks år som menig landstingspolitiker. Jonathan Motzfeldt var landsstyreformand fra Hjemmestyrets indførelse i 1979 til 1991, da Lars Emil Johansen stillede op og vandt valget, fordi han fik flest personlige stemmer ved landstingsvalget, og fordi et flertal i hovedbestyrelsen støttede ham.

Nazist tiltales for racisme
*or første gang nogensinde vil dansk politi forsøge at stoppe en del af den hadefulde nazistiske propaganda, der spredes fra Danmark, skriver Jyllands-Posten torsdag.
Politiet rejser sag mod en 25-årig dansk-østtysk nazist i forsøg på at få ham dømt for at distribuere racistisk materiale via sit forlag NS88 i Hillerød. NS88 er tæt knyttet til den britiske terrorgruppe Combat 18, der også har spillet en hovedrolle i den netop afsluttede brevbombe-sag.
Den 25-årige bliver sigtet efter straffelovens paragraf 266 b, den såkaldte racisme-paragraf, der kan give op til to års fængsel. Det er første gang nogensinde, at politiet vil bruge den paragraf mod nazister.

Dansk-kurder tilbageholdes i Tyrkiet
*Dansk-kurderen Niyazi Yigin var i går eftermiddag stadig i det tyrkiske politis varetægt, hvor han venter på at blive stillet for en dommer. Niyazi Yigin deltog sammen med tre andre danskere med i det såkaldte Musa Anter-fredstog, der efter planen skulle have deltaget i en fredsfestival i den østtyrkiske by Diyarbakir. Men Yigin og 24 andre, fortrinsvis udenlandske fredsaktivister, blav onsdag anholdt under et forsøg på at holde pressemøde i Istanbul. Det foreløbigt sidste af mange tiltag fra myndighedernes side mod aktivisterne.
Michael Fehsenfeld, der deltager i fredstoget, siger i telefonen fra Istanbul, at ingen af danskerne har tænkt sig at forlade Tyrkiet, før Niyazi Yigin er sat på fri fod.
Musa Anter-fredstoget er et led i en kampagne for en forhandlet løsning på den 13 år lange og blodige konflikt i den sydøstlige del af Tyrkiet mellem tyrkiske sikkerhedsstyrker og kurdere, der kræver minoritetsrettigheder.

Somaliere i strid med dansk familie-begreb
*70 procent af de somaliere som søger om at få familiesammenføring opgiver forkerte oplysninger, enten om alder eller familietilknytning. Tit er der ikke tale om biologisk familie. Det viser en ny opgørelse fra Udlændingestyrelsen ifølge TV 2 Nyhederne. Styrelsen bygget tallet på en række DNA- og alderstest.
Dansk Flygtningehjælps informationschef, Klaus Rothstein, afviser, at somalierne lyver, men siger, at uoverensstemmelserne skyldes forskellige opfattelser af alders- og familiebegrebet.

Tipsmilder skal sikre unge medie-kvalitet
*Danske unge er storforbrugere af elektroniske medier. Derfor er det vigtigt at sikre, at der er danske kvalitets alternativer i og uden for det elektroniske mediehav, mener arbejdsgruppen AV-Ungdomsfonden, skriver Kristeligt Dagblad.
Til det fcrmål har fonden, der er stiftet af filmproducent Per Holst og Kirsten Trotner docent ved Center for Ungdomsmedier, lagt billet ind på 250 millioner kroner fra tipsmidlerne. Andre 50 millioner skal skaffes fra fonde i erhvervslivet, så der i alt bliver 300 millioner kroner om året at bruge på et massivt fremstød for danske produkter til unge inden for film, teater, tv, DCD-ROM og video. I initiativgruppen sidder også repræsentanter fra Det kongelige Teater og tv-kanalerne.
Midlerne fra Dansk Tipstjeneste står for en større omfordeling i efteråret.

700 hutu-flygtninge udvist fra Congo
*Den Demokratiske Republik Congo (DRC, tidl. Zaire) tvang i går 700 hutu-flygtninge fra Rwanda og Burundi til at forlade landet. Udenrigsminister Bizima Karaha sagde, at der var beviser for, at flygtningene var blevet trænet af folk, der vil undergrave præsident Laurent Kabilas nye styre i DRC.
Flygtningene befandt sig i et transitcenter i Kisangani, hvor deres status som flygtninge var i færd med at blive vurderet, og FN's flygtningehøjkommissær, Sadako Ogata, protesterede kraftigt over for Kablia mod, hvad hun kalder "et brutalt overgreb mod internationale flygtningekonventioner."

Cat-Link er politi anmeldt igen
*En af selskabet Cat-Links hurtiggående katamaranfærger er på ny blevet meldt til politiet for farlig sejlads i farvandet i Århus-bugten. Mandag aften omkring kl. 19, kom hurtigfærgen med høj fart faretruende nær Tunøs nordvestlige spids, Stenkalven, hvor farten og de efterfølgende bølger - op mod tre meter høje ifølge Århus Stiftstidende - chokerede turister og lokale beboere. Politianmeldelsen kom fra en lokal fisker.
Anmeldelsen er gået videre til Søfartsstyrelsen. Der er fire anmeldelser havnet i løbet af det sidste år, og hidtil har styrelsen ikke fundet anledning til at rejse krav om retssag eller begæret søforhør.

Unge vil stoppe 'Alko Vold'
*Med stakkels, forslåede AlkoHolger i spidsen gik denhidtil største privatfinansierede anti-volds kampagne i gang i går. På gaden, på plakater, på t-shirts og på internettet. De næste otte uger vil 300 frivillige unge fra Foreningen Stop Volden forsøge at nå flere end 500.000 unge i hele landet og på Grønland med budskabet om problemerne med alkolhol og vold. Godt halvdelen af alle voldsmænd og næsten hvert tredie voldsoffer er påvirket af alkohol på gerningstidspunktet. Kampagnen støttes med 1,25 mio. kr. af fondene i BG Bank, Nykredit og Topdanmark.

Bomber dræber syv i Jerusalem
*Tre selvmordsbomber skabte torsdag eftermiddag død og ødelæggelse i den centrale del af det jødiske Vestjerusalem. Bomberne eksploderede lige efter hinanden på den populære gågade Ben Yehuda, hvor flere hundrede, måske tusinder, af mennesker befandt sig. Torsdag aften lød rapporterne på mindst syv dræbte - herunder de tre formodede bombemænd, mens over 150 mennesker var blevet såret.
Den radikale palæstinensiske gruppe Hamas, som er imod den mellemøstlige fredsproces, påtog sig skylden og truede i en erklæring med flere bomber, hvis ikke Israel inden 14. september løslader en række militante palæstinensiske fanger.
Som øjeblikkelig konsekvens af bomberne meddelte Israel, at de palæstinensiske områder, Gaza-striben og Vestbredden, nu atter lukkes hermetisk fra Israel. Af-spærringen var ellers så småt ved at blive lempet, efter at Israel lukkede områderne af for en måned siden, da et dobbelt selvmordsattentat i Jerusalem dræbte 15 mennesker.
Benjamin Netanyahu, den israelske ministerpræsident, svor, at hvis ikke PLO-leder Yasser Arafat gør noget ved militante palæstinensere, så vil Israel gøre det.
Arafat selv fordømte attentatet, og højtstående palæstinensiske sikkerhedskilder sagde, at palæstinensisk politi vil begynde at anholde Hamas-ledere for "sammensværgelse" mod palæstinensiske interesser. Kilderne sagde samtidig, at Arafat havde aflyst et møde torsdag aften, hvor han skulle være mødtes med militante grupper.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her