Læsetid: 7 min.

DØGNETS NYHEDER

4. september 1997

Færinger kræver
minister-forklaring
*Færøernes landsstyre vil have justitsminister Frank Jensen til at redegøre for, om sekretæren i den undersøgelseskommision, der skal undersøge den omstridte færøske banksag, er inhabil. De tre politisk udpegede færøske observatører i undersøgelsen har nægtet at møde op hos formanden for undersøgelseskommisionen Jørgen Grønborg for at få klarlagt sagen. Observatørene kræver, at landsstyret får svar, inden de møder undersøgelseskommisionen igen.
For en uge siden blev det afsløret, at advokat Michael Rekling - sekretariatschef i undersøgelsesudvalget, der skal undersøge Den Danske Banks rolle i den færøske banksag, samtidig har arbejdet for banken i en sag, der netop er afsluttet i Højesteret.

Pressenævn
kritiserer prinse-fotos
*Pressenævnet kritiserer Ekstra Bladet, B.T. og Se og Hør for at have handlet i strid med god presseskik, da de bragte billeder af kronprins Frederik og hans veninde Maria Montell. Nævnet anfører, at billederne er taget under omstændigheder, der indlysende var af privat karakter, og at det derfor ikke er afgørende, om billederne er taget, mens kronprinsen befandt sig på privat område eller på et offentligt tilgængeligt sted. Nævnet anfører videre, at ingen klar almen interesse har krævet offentliggørelse af billederne.
Chefredaktør på Se og Hør, Niels Schmidt-Jensen er ikke indstillet på at give kongehuset en undskyldning, og hans kollega på B.T., Arne Notkin, er ikke indstillet på at kommentere kendelsen.
Leder på forsiden
Artikel side 4

Ringkøbing-værft
går konkurs
*Store underskud og forsinkelser tvang i går Nordsøværftet i Ringkøbing til at indgive konkursbegæring. Værftet kunne ikke finansiere den igangværende produktion. Og banken ville ikke være med længere efter en forgæves redningsaktion i sommer.
Allerede onsdag morgen blev de 350 mand i produktionen sendt hjem. Værftet har desuden beskæftiget 200 lokale underleverandører. Værftet ventede betydelige underskud både i år og til næste år.
Ringkøbing Landbobank regner med at tabe penge på Nordsøværftet, så bankens overskud i år reduceres til 70 millioner kroner før skat mod 95 millioner kroner årligt de seneste to år.

Prom-direktører meldt til politiet
*Prom Kemi A/S's sidste to direktører er blevet politianmeldt for underslæb af kuratoren for konkursboet. Dels udbetalte de store lønninger til sig selv op til tvangslukningen, dels har de angiveligt ekspederet for 300.000 kroner varer i sikkerhed i udlandet.
Udover oprydningsarbejdet på grunden i Viemose har familien Prom ifølge Radioavisen efterladt sig ubetalte regninger for omkring 11 millioner kroner.
Tirsdag beslaglagde fogedretten et værdifuldt produktionsanlæg, som Prom-familien fjernede fra fabrikken efter, at miljøklagenævnet havde tvangslukket virksomheden. Familien har hidtil hævdete, at et irsk selskab ejede udstyret, men det blev fundet på en lagerplads i Rødovre.

Kompromisløs vinder i Nagorno-Karabakh
*Indbyggerne i den armenske enklave Nagorno-Kara-bakh valgte mandag den kompromisløse nationalist Arkadij Gukasian til ny præsident efter Robert Kotjarian, som i marts blev udnævnt til ministerpræsident i Armenien. 40-årige Gukasian fik 90 procent af stemmerne. Som ventet var valgdeltagelsen høj. Næsten 85 procent af de godt 90.000 stemmeberettigede deltog i valget, som fra flere sider i udlandet blev frarådet.
Den nyvalgte præsident vil styrke militæret, og han sagde i en sejrstale, at Nagorno-Karabakh aldrig bliver genforenet med Aserbajdsjan, som enklavens armenske indbyggere erklærede sig uafhængige af i 1994 efter en seks år lang borgerkrig.

Verdens største
mediebegivenhed
*Prinsesse Dianas begravelsesceremoni i katedralen Westminster Abbey i London lørdag bliver en gigantisk mediebegivenhed. BBC forventer, at hele den britiske nation vil følge højtideligheden i tv. Begravelsen bliver formentlig den begivenhed, der tiltrækker sig størst opmærksomhed i dette århundrede. Omkring to en halv milliard mennesker over hele verden ventes ville følge med på tv. Både Danmarks Radio og TV 2 sender direkte fra kl. 12 dansk tid.
Dødsfaldet har ført til en del selvransagelse i pressen - og endnu større oplagstal.

SF'ere parate til at skifte side for Holger
*Et skift fra ja til nej hos et eller flere af SF's folketingsmedlemmer vil efter al sandsynlighed sikre, at partiformand og nej-siger Holger K. Nielsen ikke kommer i mindretal i sin egen folketingsgruppe, når Folketinget til efteråret skal stemme om dansk tiltrædelse til Amsterdam-traktaten.
Overfor Ritzau tilkendegiver flere af gruppens ja-sigere - uden for referat - at det vil blive løsningen på det problem, som opstår i folketingsgruppen, når et flertal på SF's EU-landsmøde i weekenden efter al sandsynlighed vælger at følge Holger K. Nielsens anbefaling af et nej til traktaten. I øjeblikket anbefaler syv af folketingsgruppens medlemmer et ja, mens seks er på nej-linien. Ingen af ja-sigerne ønsker imidlertid at sætte navn på, hvem af de nuværende syv ja-sigere, som vil følge landsmødets indstilling og skifte fra ja til nej.

Jordemodermangel koster liv
*Mangel på jordemødre er en væsentlig grund til, at det danske sundhedsvæsen er langt dårligere til at redde spædbørn fra komplikationer ved eller efter fødslen, end det er tilfældet i Sverige eller de øvrige nordiske lande, skriver Kristeligt Dagblad. En sammenlignende undersøgelse viser, at der hvert år dør flere end 100 spædbørn mere herhjemme end i Sverige.
"Der bliver i dag brugt så få ressourcer på fødselsafdelingerne, at det går ud over kvaliteten. Vi kan konstatere, at der både dør flere danske spædbørn årligt, og at der fødes flere børn med misdannelser. Det, mener vi, afspejler, at overvågningen af de gravide og fødende ikke er lige så god som i Sverige," siger dr med Jens Langhoff-Roos, der står for undersøgelsen.

EL vil kende et nejs konsekvenser
*Enhedslisten (EL) vil begære en dagsordensdebat i Folketinget om, hvad Danmark skal stille op, hvis det bliver et nej til forårets folkeafstemning om EU's nye Amsterdam-traktat.
Det blev konsekvensen af, at statsminister Poul Nyrup Rasmussen efter et samråd i Folketingets Europaudvalg afviste at give et bud på, hvad Danmark skal gøre i den situation. "Et nej vil bringe Danmark i en uoverskuelig situation," nøjedes Nyrup Rasmussen med at sige.

Minister afviser
højere olieafgift
*Skatteminister Carsten Koch går ikke ind for højere produktionsafgifter på Nordsøolien. Hvis man strammer skatteskruen, risikerer man at en del af olie- og gas-efterforskningen flytter væk fra dansk område, sagde han i går til dagbladet Børsen.
Selv om staten har brugt lige så mange milliarder på at støtte naturgassen som den har fået ind på udvindingen af olie og gas, så "har vi jo fået et naturgasnet, som er færdigudbygget og færdigfinansieret om få år ud af pengene," siger han.
Artikel på forsiden

Intet politisk indgreb mod VL-grupper
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen vil hverken lovgive eller udstikke retningslinjer for top-embedsmænds deltagelse i de 56 hemmelige VL-grupper under Dansk Selskab for Virksomhedsledelse. I grupperne mødes embedsmænd, dommere, politikere, erhvervsledere, officerer og chefredaktører.
Men Enhedslistens Frank Aaen mener, at regeringen undervurderer habilitetsproblemerne, og vil derfor tage emnet op igen med et beslutningsforslag, når Folketinget samles i næste måned.

Flere skal gennemføre bedre uddannelser
*Erhvervslivet skal spille mere aktivt sammen med uddannelsesinstitutionerne, og Danmark skal have et af verdens ti bedste uddannelsessystemer. Det er visionerne i en rapport fra undervisningsministeriet. Detaljerne er bl.a. anbefalinger af resultatløn til lærere, private professorater, individuelle handleplaner for elever, løbende kvalitetsudvikling og flere folk fra erhvervslivet i uddannelsesinstitutionernes styrende organer. Uddannelsessystemet skal ændres fra at være et elitært system, hvor få får en uddannelse, til et universelt system, hvor 90-95 procent får en kompetancegivende ungdomsuddannelse af høj kvalitet. For at opfylde de mål ser ministeren og erhvervslivet gerne, at skoler og virksomheder knyttes tæt sammen i direkte partnerskaber.
Undervisningsministeren kalder rapporten et "oplæg til debat", og de borgerlige partier er positivt stemt.

Danske kunstnere under fattigdomsgrænse
nHver tiende danske kunstner har en så lav årsindkomst, at der efter danske forhold er tale om decideret fattigdom, skriver Politiken. Det er en undersøgelse fra Kulturministeriet, der nu dokumenterer de skabende kunstneres indkomster.
For hver femte lå årsindtægten under 100.000 kroner. Derned hvor en overførselsindkomst ville give mere. Men kun fire procent af de 29-56-årige kunstnere modtager kontanthjælp.
Dansk Forfatterforenings formand og medskriver af rapporten, Mette Koefoed, siger, at der nu er statistisk baggrund for at gøre noget ved kunstnerenes forhold.
Rapporten konstaterer, at det betaler sig bedst at have lønarbejde ved siden af det kunstneriske virke.

Texaco truet af retssag efter olieudslip
nDet britiske ministerium for handel og industri har bedt anklagemyndigheden i Skotland om at undersøge muligheden for at rejse sag mod den amerikanske oliegigant Texaco. Det sker efter, at et Texaco-olieudslip i Nordsøen den 25. august har vist sig at være værre end først antaget. Texaco har indrømmet at have været skyld i, at 685 ton (4.600 tønder) olie løb direkte ud i havet på grund af et uheld på en produktionsplatform.
Først troede man, at det kun drejede sig om 150 ton, men udslippet viste sig i stedet at være det største siden 1988. Texaco har beklaget og samarbejder med de britiske myndigheder om oprydningen.

25 aktivister arresteret i Tyrkiet
*Tyrkisk politi afbrød i går hårdhændet et improviseret pressemøde, som fredsaktivister forsøgte at afvikle på et hotel i Istanbul i forbindelse med Musa Anter-fredsinitiativet, der vil gøre opmærksom på det kurdiske problem i Tyrkiet og sætte skub i fredsforhandlinger mellem den tyrkiske regering og den kurdiske guerillaorganisation, PKK. 25 mennesker blev arresteret; den dansk-kurdiske Niyazi Yigin, en britisk diplomat, 11 tyskere, fem tyrkere, tre spanier, to italienere og en schweizer. Tidligere på dagen havde politiet forhindret et andet, planlagt pressemøde.
Oprindeligt skulle skulle Musa Anter-fredstoget være kørt fra Bruxelles til det sydøstlige Tyrkiet, men efter forlydender fra den tyrkiske regering om, at det var PKK, der stod bag, kørte toget ind i massiv modstand fra flere europæiske lande. Navnlig fra tysk side. PKK er forbudt i Tyskland efter en serie attentater mod tyrkere og tyrkiske representationer i Tyskland.
Tirsdag ville Musa Anta-aktivisterne demonstrere i den sydøstlige by, Diyarbakir. Men deres syv busser blev stoppet og sendt tilbage til Istanbul. I den forbindelse blev 13 kurdere med forskellig europæisk statsborgerskab anholdt sammen med to schweiziske parlamentsmedlemmer og flere tyrkere, oplyser Bente Rind fra Istanbul. Hun er med i den danske Musa Anter-delegation. Blandt de arresterede var fagforeningsfolk og menneskerettighedsaktivister.
Den danske delegation, der består af tre medlemmer sidder nu i husarrest på deres hotel i Istanbul.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her