Læsetid: 7 min.

døgnets nyheder

3. september 1997

Historiens største
postrøveri
*Fem ukendte gerningsmænd kørte mandag formiddag ind i gården til Zürichs centralposthus, læssede 53 millioner Schwiezerfrank (cirka 242 millioner kroner) i en varebil og forsvandt sporløst.
Politiets efterforskning er koncentreret om ansatte i det schweiziske postvæsen, fordi gerningsmændene sandsynligvis har haft insider-viden, sagde en talmands for postvæsenet, Claude Gisinger.
Røveriet blev gennemført med militær præcision. Fem umaskerede mænd med pistoler og en enkelt maskinpistol sprang ud af varevognen og overmandede seks postfolk, som bevogtede den store pengetransport, der var klar til afgang. Der blev ikke skudt, og ingen kom noget til ud over to postfolk, som senere måtte behandles for chok.
Det schweiziske Telecom er ikke forsikret mod tyveri eller røveri af rede penge, men har opbygget en reservefond til formålet.

Forsinket løn til
russiske soldater
*Alle soldater og øvrige ansatte i det russiske militær fik mandag udbetalt alle de lønninger og sociale bidrag, som de havde til gode fra den russiske regering. Dermed har den russiske ledelse i Kreml opfyldt et løfte, som præsident Boris Jeltsin gav alle militære ansatte i juli.
I alt udbetalte Forsvarsministeriet, hvad der svarer til cirka 9,6 milliarder kroner til soldater og andet personale. Kreml har i lang tid været bagud - ofte op til et halvt år - med betaling af offentligt ansattes løn, pensioner til ældre og understøttelse til arbejdsløse.

ASEAN truer EU
med boykort
*Sammenslutningen af Sydøstasiatiske Lande, ASEAN, truer nu med at boykotte
et planlagt møde mellem ASEAN og EU, hvis EU forsøger at udelukke Burma.
Reaktionen kommer, efter at Storbritanniens udenrigsminister, Robin Cook, mandag fordømte Burmas regering for at profitere på international narkohandel. Udenrigsministeren fastslog, at Burma ikke vil få lov at blive repræsenteret på et møde mellem europæiske og asiatiske ledere i april næste år. ASEAN har trods europæisk modstand optaget Burma som medlem.

Helveg bekymret
for bosnisk lokalvalg
*Udenrigsminister Niels Helveg Petersen, der er formand for OSCE (Organisationen for Samarbejde og Sikkerhed i Europa) frygter for, at aktuelle uroligheder i den serbiske del af Bosnien-Hercegovina skal forpurre næste uges lokalvalg og dermed hele fredsprocessen i området. Men OSCE satser fortsat på, at lokalvalgene den 13. og 14. september bliver til noget.
Helveg betegner de forestående lokalvalg i Bosnien - som OSCE står for organiseringen af - som "hovedhjørnestenen" i hele Dayton-fredsprocessen og siger, at "er er en vis risiko for, at der ikke kan holdes lokalvalg i dele af Bosnien".
"Der ingen planer om at aflyse lokalvalgene. Det er af kollosal betydning, at de afholdes," siger udenrigsministeren.
Bosniske serbere har truet med at boykotte valghandlingerne. Og fra den kant er der ifølge Helveg Petersen også fremsat trusler imod de omkring 2300 OSCE-valgobservatører, deriblandt 45 danskere, som skal til området for at kontrollere, at alt går demokratisk til.
Artikel side 5

Massegrav fundet
i Bosnien
*En hidtil ukendt massegrav er blevet fundet nær byen Bihac, hvor muslimske styrker og civile under krigen i Bosnien blev belejret af serbere. Ifølge bosnisk tv rummer
graven omkring 300 muslimske civile. Undersøgelserne fortsætter tirsdag med deltagelse af vestlige organisationer, rapporterer det tyske nyhedsbureau DPA.

Portugal frygter tab
på EU-udvidelse
*De første betænkeligheder inden for EU ved omkostningerne i forbindelse med optagelse af central- og østeuropæiske lande er nu begyndt at dukke op. Der er bekymring i den portugisiske regering, fordi landet uden tvivl vil miste en del af den milliardstøtte, som det har modtaget gennem årene fra de særlige fonde til udvikling af tilbagestående dele af EU.
Det portugisiske planlægningsministerium har beregnet, at Portugal vil miste mellem 35 og 40 procent af pengene til udviklingsprojekter, hvis Europa-Kommissionens forslag bliver gennemført.
Det ventes, at der bliver en drøftelse af udvidelsesproblematikken, når EU's udenrigsministre samles i Bruxelles om to uger til det første ordinære rådsmøde efter sommerpausen.

Ny flygtningstrøm
i Mellemøsten
*Der går næppe et år, uden at Mellemøsten er skueplads for en ny flygtningestrøm, og i øjeblikket er der anslået 5,6 millioner flygtninge i regionen.
Det skriver menneskerettighedsorganisationen Amnesty International i rapporten Flygtninge i Mellemøsten: Frygt, flugt og tvungen eksil, der offentliggøres i dag.
Et af de største flygtningeproblemer er problemet med palæstinensiske flygtninge. Palæstinenserne er verdens største flygtningebefolkning. Over halvdelen af dem har ikke ret til statsborgerskab i noget land og har restriktiner i deres borgerrettigheder.
Amnesty skriver i sin rapport, at problemet med palæstinensiske flygtninge bør have en høj prioritet i fredsprocessen.

V fortryder tvungen udlicitering
*Venstre vil ikke tvinge kommuner til at udlicitere opgaver, som koster over en halv millioner kroner, fastslog Venstres formand, Uffe Ellemann-Jensen, efter folketingsgruppens møde tirsdag.
Han betegnede forslaget som en "strøtanke", der aldrig har været Venstres politik. Forslaget er blevet skarpt kritiseret af Venstre-folk som formanden for Kommunernes Landsforening, Evan Jensen, og Amtsrådsforeningens formand, Kresten Philipsen, Sønderjyllands Amt.
Tvungen udlicitering vil altså alligevel ikke indgå i det fælles finanslovsudspil fra V og K, som fremlægges på tirsdag. Men de to partier overvejer, hvordan flere kommunale opgaver kan komme i udbud, påpegede Ellemann.

VK vil spare endnu mere end Lykketoft
*Venstre og de konservative vil spare 10 til 12 milliarder kroner mere end regeringen på næste års finanslov.
Det fremgår af V og K's fælles finanslovsudspil, som på tirsdag præsenteres på Christiansborg.
V og K vil barbere statens udgifter betydeligt. Blandt andet ved at beskære u-landsbistanden fra 1 til 0,8 procent af BNP, ved at udlicitere i kommuner, amter og stat og ved at forenkle regler og dermed lette de administrative byrder.
V og K vil desuden sænke skatterne på erhvervslivet og fjerne tilskud til virksomhederne. Patienter og kommuner skal frit kunne vælge et privat hospital i stedet for et offentligt sygehus.
Artikel side 4

Fiskene ånder lettet op i søer og vandløb
*Fiskene i de danske søer og vandløb kan ånde lettet op, for faren for iltsvind er drevet over, oplyser Danmarks Miljøundersøgelser, DMU.
"Situationen er stabil, og med udsigt til mere regn og til køligere vejr end i de seneste uger, er det usandsynligt, at fiskene igen trues af iltsvind i år," siger biolog Jens Peter Jensen fra DMU.
Årsagen til sommerens kraftige iltsvind i søerne og vandløbene var primært den kraftige varme.
Men også fosforudledning fra spildevand og fra landbruget spiller ind, fortæller Jens Peter Jensen.

15 selskaber kæmper om radiokanal
*Der er rift om at få fingrene i den fjerde landsdækkende radiokanal, som bliver ledig ved udgangen af 1998.
I alt har 15 selskaber bedt om at komme i betragtning, når Folketinget til efteråret skal bestemme, hvem der skal have sendetilladelsen til radiokanalen.
Blandt de 15 interesserede selskaber finder man både kendte, veletablerede selskaber og mere ukendte foretagender. Til sidstnævnte kategori hører Johan Schlüter på vegne af "en række kyndige radiofolk" med c/o-adressen Advokatfirmaet Berning Schlüter Hald, Bredgade 6 i København.
Blandt de mere kendte som er interesseret i den fjerde landsdækkende radiokanal er DR, Dansk Røde Kors, The Voice, TV 2-regionalerne, Radio 2, Danmarks Erhervsradio og -TV, Radio Ratatorsk og Det Danske Radioselskab af 1997 og TV 2/Danmark.

Borgmestre forundret over opposition
*Fire socialdemokratiske borgmestre langer ud efter den borgerlige opposition i sagen om hjemsendelse af afviste somaliske asylansøgere. Det sker i et åbent brev fra Københavns socialborgmester Winnie Larsen-Jensen, Århus-borgmester Thorkild Simonsen, Aalborgs borgmester Kaj Kjær og Odenses borgmester, Anker Boye.
De fire byer huser til sammen omkring 60 procent af de somaliske flygtninge i Danmark.
Borgmestrene udtrykker "dyb forundring" over den borgerlige oppositions forsøg på at mistænkeliggøre og forhindre hjemsendelsen af afviste asylansøgere fra Somalia.
"Vores forundring skyldes blandt andet, at de samme partier kommunalt har argumenteret for stop for modtagelse af somaliske flygtninge," hedder det i brevet.

Tre filmpriser til Hamsun-film
*Den danske film Hamsun blev hædret med tre af priserne ved den 18. filmfestival i Durban, Sydafrika.
Hamsun, der er instrueret af Jan Troell og har manuskript af Per Olov Enquist, blev kåret til bedste film, og desuden var der priser til Max von Sydow som bedste mandlige hovedrolle og Ghita Nørby som bedste kvindelige hovedrolle.

Fotografer sigtet
i Diana-ulykke
*To af de syv paparazzi-fotografer, der deltog i jagten på prinsesse Diana, er blevet sigtet for uagtsomt manddrab.
De to fotografer, makedoneren Nicolas Arsov og franskmanden Jacques Langevin, sigtes desuden for at have undladt at hjælpe en person, der er i fare, sagde polititalsmænd tirsdag aften.
Hvis de to anklages og dømmes skyldige i ovennævnte, er maksimumstraffen fem års fængsel og en bøde på en halv million franc.
Tidligere tirsdag krævede anklageren Herve Stephan to andre fotografers varetægtsfængsling forlænget, oplyste kilder tæt ved politiet i Paris.
Sigtelserne mod Langevin og Arsov kommer efter, at anklagerne tirsdag havde indledt en juridisk undersøgelse af de syv paparazzier, som mistænkes for at have undladt at hjælpe ofrene ved bilulykken, der natten til søndag dræbte prinsesse Diana, hendes ven Dodi Al-Fayed og deres chauffør.
De juridiske undersøgelser sigter på at afklare, om paparazzi-fotograferne tog billeder af de dræbte og tilskadekomne i stedet for at ringe til politiet og hjælpe ofrene. Der har også været meldinger om, at fotograferne hindrede redningsmandskabets arbejde.
Anklagerne har desuden åbnet en undersøgelse imod unavngivne personer i forbindelse med mistanke om uagtsomt manddrab og legemsbeskadigelse.

Redigeret af Rie Holdum

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her