Læsetid: 8 min.

DØGNETS NYHEDER

1. september 1997

Ny dansk-polsk-tysk styrke skal etableres
*Forsvarsministrene fra Danmark, Polen og Tyskland afsluttede søndag tre dages forhandlinger i Polen med at indgå en aftale, der nedsætter en arbejdsgruppe, som skal kigge nærmere på etablering af en fælles militærstyrke bestående af tropper fra Danmark, Tyskland og Polen, skrev det polske nyhedsbureau PAP søndag aften.
Ifølge planen skal styrken, som skal bestå af tre divisioner med hver mellem 8000 og 10.000 mand, være operationsdygtig i april 1999 og vil kunne fungere inden for
NATOs strukturer.
Tropperne ventes at blive udstationeret i Centraleuropa og få en multinational overkommando med base i Szczecin i det nordøstlige Polen, og omkostningerne skal deles mellem de tre lande.
Israel udsætter tilbagetrækning
nIsrael meddelte lørdag, at man ikke vil udføre næste fase af den aftalte tilbagetrækning fra Vestbredden, før palæstinenserne slår hårdt ned på militante muslimer.
"Det kan ikke komme på tale at gå videre med nogen form for tilbagetrækning, så længe de palæstinensiske myndigheder nægter at føre kamp imod terrororganisationer i de områder, der er under myndighedernes kontrol", sagde David Bar-Ilian, talsmand for den israelske ministerpræsident, Benjamin Netanyahu.
Nabil Abu Rudeina, talsmand for den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, sagde lørdag, at Arafat regner gennemførelsen af tilbagetrækningen for en test af Israels vilje til at overholde løfter.

Somalia-aftale
genbekræftet
*Den oprindelige aftale, som en dansk embedsmandsdelegation indgik med Somaliland er søndag blevet genbekræftet, oplyser indenrigsminister Birte Weiss (S) til Ritzau.
Indenrigsministeren oplyser, at der senere søndag aften ville blive udsendt en meddelelse fra hende og udviklingsminister Poul Nielson (S) med detaljerne i den genbekræftede aftale.
Der opstod tvivl om aftalens egentlige indhold, da Somalilands selvudnævnte præsident i et brev til statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) hævdede, at aftalen kun gjaldt godt 50 somaliere. Det medførte, at den danske embedsmandsdelegation måtte rejse tilbage til Somaliland for at rede trådene ud.
Birte Weiss siger, at det nu er på plads, at aftalen omfatter alle de afviste asylansøgere, som hører til i Somaliland.

Borgerligt flertal trods tab for Venstre
*Selv om Venstre står til en klar tilbagegang i meningsmålingerne, ville de borgerlige partier stadigvæk få flertal, hvis der var valg i morgen.
Ifølge en Gallup-måling i Berlingske Tidende lørdag står Venstre til 26,6 procent af stemmerne, og det svarer til en tilbagegang på små tre procentpoint i forhold til en tilsvarende måling i marts.
Den yderste højrefløj står til gengæld til en pæn fremgang. Dansk Folkeparti står til 5,4 procent af stemmerne og Fremskridtspartiet til 4,0 procent. Det ville give de to partier 17 mandater tilsammen mod de nuværende 11.
I Gallups måling går Socialdemokratiet tilbage med 2,7 procent, mens de øvrige partier er tæt på status quo i forhold til seneste måling i juni.

Fiskebestand i øst-jyske søer vil overleve
*Fiskebestanden i de østjyske søer ser ud til at overleve iltsvindet, der er fulgt i kølvandet af sommerens hedebølge og algeopblomstring, mener biolog Jens Peter Jensen fra Danmarks Miljøundersøgelsers ferskvandsafdeling i Silkeborg.
"De seneste dages megen blæst i det østjyske område har givet fornyet næring til fiskebestanden i de danske søer", siger han.Miljøkontoret i Silkeborg har dog ikke nogen samlet vurdering af iltsvindet, der hjemsøger de danske søer.
Samtidig er der stadig store problemer med iltsvind og fiskedød i de danske fjorde, viste en opgørelse fredag fra Miljøstyrelsen. Værst ramt er Mariager Fjord og Vejle Fjord.

11.000 tvangs-
steriliseret i Finland
*De finske myndigheder gennemførte 11.000 tvangssteriliseringer mellem 1935 og 1970, rapporterede den finske avis Helsingin Sanomat lørdag.
Avisen citerede en forskningsrapport for oplysningerne om de 11.000 tvangssteriliserede.
Oplysningerne i Finland kommer, efter at den svenske regering har indrømmet, at 60.000 mennesker blev tvangssteriliseret i Sverige i forbindelse med en lov, der blev indført i 1935. Loven tillod bl.a., at mentalt syge mennesker blev tvangssteriliseret.
Leder på bagsiden

Hver anden svensker siger ja til ØMU'en
*Næsten halvdelen af svenskerne, 44 procent , siger ja till, at Sverige går med i den planlagte valutaunion, ØMU'en. 30 procent siger blankt nej, viser en ny meningsmåling, der blev offentliggjort i avisen Dagens Nyheter lørdag.
En fjerdedel af de adspurgte syntes, at Sverige skal gå med i ØMU'en fra starten i 1999, fem procent vil gå med senere, men før valget i 2002, mens 15 procent kan tænke sig medlemskab af valutasamarbejdet efter år 2002.

Pressenævnet vil ikke ændre praksis
*Pressenævnet vil ikke indskrænke de danske mediers frihed som følge af omstændighederne ved prinsesse Dianas død, vurderer nævnets formand, Per Sørensen, over for Ritzau. Pressenævnet har til opgave at vurdere, om pressen overtræder de etiske spilleregler.
Pressens jagt på de kendte og kongelige er igen blevet genstand for debat, fordi Dianas chauffør tilsyneladende var på flugt fra fem fotografer på motorcykel.
"Jeg mener ikke, at enkeltstående hændelser i udlandet eller for den sags skyld herhjemme skal være noget, der influerer på den linje, vi har i nævnet", siger Per Sørensen.
Leder og artikler på forsiden, nekrolog på bagsiden

Nyt stort universitet på vej
*Fusionen mellem Sydjysk Universitetscenter i Esbjerg, Odense Universitet og Handelshøjskole Syd i Kolding og Sønderborg bliver en realitet. Fusionsparterne har netop afsluttet forhandlinger om den endelige køreplan for sammenlægningen.
Det færdige oplæg skal nu til godkendelse hos de involverede fakultetsråd og styrelser.
Under forhandlingerne om fusion med Odense Universitet har Sydjysk Universitetscenters tidligere samarbejdspartner, Aalborg Universitet, klaget over planerne. Men for at sikre sig et forsat positivt samarbejde har fusionsparterne i det sydjyske og på Fyn besluttet sig til ikke at oprette en konkurrent til Aalborgs ingeniøruddannelser.

Israeler idømt 15 års fængsel for spionage
*En egyptisk domstol idømte søndag en israelsk mand Azam Azam 15 års fængsel med hårdt strafarbejde efter at have fundet ham skyldig i at have spioneret til fordel for Israel.
Israels ministerpræsident, Benjamin Netanyhu, betegnede dommen som en skandale og insisterede på, at Azam er uskyldig.
Sagen mod Azam har nedkølet forholdet mellem Egypten og Israel til et rekordlavt niveau siden fredsaftalen mellem de to lande i 1979.

Ny belgisk pædofili-skandale
*En belgisk kardinal, der nævnes som mulig efterfølger for pave Johannes-Poul, ventes at blive afhørt i en ny belgisk pædofili-skandale, hvor den katolske kirke beskyldes for at have søgt at hindre opklaringen af en præsts seksuelle overgreb på drenge.
Kardinalen, Gottfried Danneels, blev angiveligt allerede sidste efterår orienteret om, at en katolsk præst, Andre Vanderlyn, havde voldtaget syv drenge i forbindelse med katolske drengelejre.
Men kardinal Danneels foretog sig derefter intet. Vanderlyn blev anholdt i juni og har siden tilstået forbrydelserne.
De belgiske justitsmyndigheder har nu åbnet en undersøgelse af, om nogen har "undladt at hjælpe et menneske i fare" - en forbrydelse, som kan føre til fængselsstraf.

Poul Nielson besøger Rwanda
*Udviklingsminister Poul Nielson (S) rejser mandag til Rwanda på et fire-dages besøg for ved selvsyn at danne sig et indtryk af behovet for hjælp i landet, som Danmark har afsat 60 mio. kr. til i overgangsbistand.
Under besøget skal Nielson mødes med en række repræsentanter for FN-systemet, de private hjælpeorganisationer, EU, udenlandske ambassadører i landet samt danske menneskerettighedsobservatører.
Derudover skal Nielson besøge det centrale fængsel i Kigali, hvor tusinder af de i alt over 97.000 fanger, der er mistænkt for at have taget del i folkemordet i 1994 sidder fængslet under usle og trange forhold.

Italien forbereder "Marshall-plan"
*Italien forbereder en "Marshall-plan" på mange millioner kroner for at hjælpe med genopbygningen af Albanien og hindre, at albanske flygtninge myldrer ind i Italien.
Den italienske udenrigsminister, Lamberto Dini, blev lørdag citeret af avisen Corriere della Sera for at sige, at regeringens plan vil sende omkring 210 mia. lire (ca. 840 mio. kr.) som hjælp til Albanien over de næste tre år.

Japaneres levetid
forlænget
*Japanerne er fortsat det folk, der har den længste levetid i verden, og i 1996 blev deres levetid endda forøget, rapporterede japanske aviser lørdag.
Sidste år levede japanske kvinder i gennemsnit i 83,59 år, mens japanske mænd levede i 77,01 år.
Næst efter de japanske kvinder er det schweiziske kvinder, som har den længste levetid med 81,6 år. Blandt mændene kommer islændinge med en gennemsnitslevetid på 76,85 ind på en andenplads, skrev de japanske aviser.

Necef: Luk pengekassen for indvandrere
*Den danske indvandrerpolitik har spillet fallit, fordi indvandrere og flygtninge har alt for let adgang til sociale ydelser, mener den tyrkisk-fødte kultursociolog, Mehmet Necef.
Han vil derfor gøre op med et af de helligste principper i indvandrerpolitikken, nemlig at man automatisk har ret til sociale ydelser, når man får opholdstilladelse i landet.
Konkret foreslår han, at nye indvandrere i de første fem år skal have frataget muligheden for at få bl.a. bistandshjælp, huslejetilskud og børnepenge. De skal selv betale for kurser og al anden offentlig service. Kun sundhed, skoler og daginstitutioner skal være gratis.
"Jeg ved godt, at det kan lyde uhyggeligt i danske ører. Hovedformålet med mit forslag er at give dem et incitament til at klare sig selv. Det vil øge deres værdighed og selvrespekt", siger Necef.

Rettelse
*Information er desværre kommet til at fejlcitere afdelingschef i DR-tv Stefan Samsøe-Petersen på side 4 i weekendens udgave.
Samsøe-Petersen har ikke sagt, at DR-tv forsømmer at præsentere og oplyse om dansk kunst. Han har kun refereret kritikken og i øvrigt dementeret den. Vi beklager fejlen. red

Islamisk leder vil stoppe drab i Algeriet
*Abassi Madani, netop løsladt leder af Algeriets forbudte Islamiske Frelserfront (FIS), meddelte søndag, at han er parat til at opfordre til et øjeblikkeligt stop for de blodsudgydelser, der har ramt landet som skridt til at komme i forhandlinger med regeringen.
Løftet kommer i et brev fra Madani, stilet til FN's generalsekretær Kofi Annan. Opfordringen er "et foreløbigt skridt henimod en alvorlig dialog".
FIS-lederen siger, at hans brev er motiveret af "den stærkt forværrede situation i Algeriet og massakrerne mod det algeriske folk.
Mellem 100 og 300 mennesker blev dræbt natten mellem torsdag og fredag i en af de værste massakrer mod civile i landets historie. Yderligtgående muslimske oprørere får skylden.
Omkring 60.000 mennesker er blevet dræbt siden januar 1992, da den algeriske regering aflyste et valg, som FIS så ud til at vinde.
I et brev fra FIS' kontor i Europa hedder det, at det er den algeriske regering, som "effektivt har beskyttet blodtørstige, kriminelle elementer ved at afvise en retfærdig politisk løsning på krisen".
En tidligere algerisk regeringschef, Reda Malek, opfordrer til, at styrker udstationeres permanent i de mest truede områder, og at der bør dannes bevæbnede militser i de landsbyer, myndighederne ikke kan beskytte.

Redigeret af Ole Nyeng

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her