Læsetid: 7 min.

Døgnets Nyheder

25. september 1997

Grundlovssag med Schengen i fokus
*Statsminister Poul Nyrup Rasmussen er for anden gang stævnet for brud på grundloven. Nu er det den danske deltagelse i Schengen-konventionen, som ni danskere mener strider mod grundloven. Sagsøgerne fra foreningen "Grundlovsværn 1997" ønsker dom for, at statsministeren ikke havde ret til at ratificere konventionen om politisamarbejde, som ifølge sagsøgerne ophæver grænsekontrollen og giver tysk politi ret til at observere og forfølge forbrydere indtil 25 kilometer fra grænsen. Svensk politi får samme beføjelser, når Øresundsbroen står færdig.
Sagen føres af advokat Henrik Karl Nielsen fra advokatfirmaet Harlang, Koch & Christensen, som også fører den anden grundlovssag mod Nyrup.
"Schengen-sagen er mindre kompleks end Maastricht-sagen. Det er simpelt hen spørgsmålet om: Kan man under grundloven overdrage kompetence til fremmede stater?" siger advokat Henrik Karl Nielsen.

Plavsic og Krajisnik enige om bosnisk valg
*Biljana Plavsic, præsident for de bosniske serbere, har indgået en aftale, som skal løse den langvarige konflikt med hendes rivaler, den serbiske ultra-nationalist Momcilo Krajisnik og den krigsforbrydersigtede Radovan Karadzic. Ifølge aftalen skal det holdes valg til det bosnisk-serbiske parlament den 15. november og præsidentvalg den 7. december. Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) skal overvåge valgene.

Færø-sag giver næse til regeringen
*Der venter regeringen en næse for håndteringen af nedsættelsen af den undersøgelseskommission, der skal undersøge den færøske banksag. Justitsminister Frank Jensen gav onsdag Folketingets politisk-økonomiske udvalg en redegørelse for de habilitetsproblemer, der har vist sig ved nogle af de udpegede advokater. Ministeren vil ikke stille embedsmænd fra Justitsministeriet til ansvar for, at sagen er håndteret dårligt. Til gengæld vil den samlede opposition gerne udtrykke sin utilfredshed med regeringens indsats og informationsniveauet over for Folketinget.
Artikel på forsiden og side 4
Økonomi i Opbrud side 10

FIS lover våbenhvile i Algeriet
*Algeriets Islamiske Frelserhær (AIS), den væbnede fløj af Den Islamiske Frelsefront (FIS) erklærede i går en ensidig våbenhvile fra 1. oktober for at afsløre deres rivaler i De Væbnede Islamiske Grupper (GIA) som ansvarlige for den seneste tids blodige massakre på civile. Senest blev op mod 200 mennesker natten til tirsdag dræbt i Algier-forstaden Bentalha.
Tema side 3

USA kræver Kroatien suspenderet
*I en usædvanlig henvendelse til Europarådet, siger USA, at Kroatiens medlemsskab af Europarådet bør suspenderes. Ifølge velunderrettede kilder har det amerikanske udenrigsministerium rundsendt en skrivelse, hvori det fastslås, at menneskerettighedssituationen i Kroatien er blevet forværret, siden landet sidste år i november blev medlem af Europarådet.
Samtidig anklages den kroatiske regering for ikke at leve op til landets internationale forpligtelser med hensyn til modtagelse af hjemvendende flygtninge og samarbejde med krigsforbryderdomstolen. Så vidt vides er det første gang, at en regering fra en associeret medlemsland direkte søger, at påvirke en igangværende undersøgelse af situtionen i en anden medlemsstat.

Clinton truer med kort juleferie
*USA's præsident, Bill Clinton tager nu til genmæle i sagen om misbrug af kampagnemidler. Han afviser, at han eller vicepræsident Al Gore gjorde noget galt, da de skaffede penge til deres fælles valgkampagne i 1996.
"Det er ikke ulovligt at samle penge ind fra det Ovale Kontor per telefon," hævder Clinton, der mener, at den lov fra 1883, som han er blevet truet med, ikke gælder i den aktuelle sag. Blandt andet var telefonen endnu ikke opfundet i 1883.
Præsidenten benyttede lejligheden til at true både Kongressen og Senatet med, at han vil forlænge deres møder i dagene op til jul, hvis ikke de republikanske ledere afsætter tilstrækkelig tid til at diskutere et lovforslag, som skal reformere hele den økonomiske side af loven om valgkampagner.

Jeltsin erklærer kommunismen død
*Ruslands præsident Boris Jeltsin erklærede onsdag kommunismen for død - og sagde i næsten samme åndedrag, at tiden nu er kommet for den russiske regering til at tackle uretfærdigheden i markedsøkonomien ved at spille en større rolle i den frie kapitalisme.
"Spørgsmålet er hvilken slags stat og samfund, denne frie økonomi vil fremme. Frihed alene er ikke nok. Vi har brug for økonomisk orden. I sig selv er markedet ikke noget glansfuldt. Vi må øge statens rolle i økonomien," sagde præsidenten til Dumaens overhus, hvortil der er et finanslovsforslag på vej.
"Det er ikke en tilbagevenden til Gosplan og Gossnabs dage. Det bliver en stat med en velovervejet økonomisk strategi," understregede Jeltsin.

Østjyske aviser fusionerer
*Århus Stiftstidende og Amts Avisen Randers/Djursland fusionerer pr. 1. januar 1998. Aviserne beholder deres navne, og både redaktioner og annonceafdelinger fortsætter som hidtil, oplyser ansvarshavende chefredaktør Aage Lundgaard, Århus Stiftstidende. De to aviser venter et samlet hverdags-oplag på 90.000 og ca. 105.000 eksemplarer på søndage, og dermed er Det Berlingske Officin for alvor gået ind i aviskrigen på den jyske front.
Artikel side 4

Danskerne har skruet op for blusset
*Danskerne bruger mere og mere energi. 'Energistatistik 1996' fra Energistyrelsen viser, at forbruget er steget med 13,3 procent fra 1995 til 1996. Udledningen af drivhusgassen CO2 er også steget - med hele 23 procent.
Energistatistikken viser både den faktiske udvikling i forbruget og en korrigeret opgørelse, der tager højde for årlige temperaturforskelle og import/eksport af el. De korrigerede tal skal "give et reelt billede af udviklingen i energiforbruget", der kan sammenlignes fra år til år. Og de viser kun en stigning på 1,1 procent i forbruget, takket være en kold vinter og for lidt vind i Danmark og manglende vand til de norske og svenske vandkraftværker.
Kontorchef Peter Dahl fra Energistyrelsen understreger, at de korrigerede tal ikke er et forsøg på at komme med dårlige undskyldninger: "Vi lægger ikke skjul på, at udledningen af CO2 var rekordhøj i 1996. De tal forsøger vi ikke at løbe fra," siger han.

Israel anholder 20 Hamas-medlemmer
*Palæstinensiske sikkerhedsfolk anholdt natten til onsdag 20 medlemmer af den væbnede palæstinensiske gruppe Hamas i Nablus på Vestbredden, efter at Israel havde identificeret fire mænd fra en nærliggende landsby som gerningsmænd til selvmordsattentater i Jerusalem. Alle anholdelser blev foretaget inden for det palæstinensiske selvstyreområde Nablus, oplyste kilder fra Hamas.
De fire mænd, som israelerne har identificeret, kom fra landsbyen Asira Shamaliya, der ligger nær Nablus - men i et israelsk besat område. Israelske embedsmænd mener dog, at de fire har modtaget støtte fra selvstyreområdet, der kontrolleres af de palæstinensiske selvstyremyndigheder.
Artikel side 6

Schweiz stemmer om stats-heroin
*Schweiz går i weekenden til folkeafstemning om en forfatningsændring, som kan sætte en stopper et af Europas mest omtalte narko-projekter. Baggrunden er en underskrift-indsamling, startet af højrekonservative og højreradikale kræfter, som 140.000 schweizere har tilsluttet sig under parolen "Ja til en ungdom uden narko".
Vedtages forfatningsændringen, vil myndighederne ikke kunne fortsætte et to år gammelt forsøg med lægeordineret narko til narkomaner på hårde stoffer. 1.146 hårde narkomaner har siden 1994 fået deres daglige ration heroin. Det har kostet den schweiziske stat 15 Sfr (ca. 70 kr.) pr. narkoman om dagen. Godt 8.000 narkomaner, som gennem flere år har fået metadon, får fremover kun tilbudt afvænning. Rene sprøjter må kun udleveres til Aids-truede.

Amensty: Drabene fortsætter i Rwanda
*Mindst 6.000 mennesker rapporteres at være blevet dræbt i Rwanda mellem januar og august i år, viser den seneste opgørelse fra menneskerettighedsorganisationen Amnesty International. De fleste af de dræbte var ubevæbnede civile. Amnesty påpeger, at det reelle drabstal formentlig er større, fordi mange drab ikke rapporteres.
Ifølge rapporten har den rwandiske hær foretaget massakrer på ubevæbnede civile, ligesom væbnede oppositionsgrupper, der menes at være tilknyttet Rwandas tidligere hær, skal have begået overlagte mord.

Slut med toldfri indkøb om to år
*Det toldfri salg til søs og i luften skal definitivt ophøre i juni 1999. Det har Europa-Kommissionen fastslået, og beslutningen blev fulgt op af en skarpt formuleret erklæring med kritik af de interesseorganisationer, som med store pengesummer har arbejdet på at få udsat stoppet. Det er blevet hævdet, at stop for den toldfri handel vil føre til betydelig arbejdsløshed i branchen, men det afvister EU-kommissær med ansvar for det indre marked Mario Monti.
Fra dansk side har EU-parlamentarikeren Freddy Blak (S) ført kampagne for bevarelsen af det toldfri salg. Han hævder, at det alene i Danmark vil betyde tab af 14.000 jobs, og har indsamlet 60.000 underskrifter for en fortsættelse af salget. Blak mener, at kommissionen med beslutningen går imod tidligere løfter om at sikre øget beskæftigelse.

Viborg Amt vil rense vand med nye enge
*Viborg Amt vil købe landbrugsjord omkring åer og forvandle områderne til engarealer, så en del af kvælstoffet fra landmændenes gødning fordampe, inden det når ud i vandløbene og derfra videre ud i Limfjorden.
Ringkøbing og Nordjyllands amter er også med i projektet, men selv med penge fra EU mangler der 5-10 mio. kr. om året, før ideen kan realiseres, oplyser DR Midt & Vest. Derfor søger Viborg Amt støtte hos miljø- og energiminister Svend Auken og fødevareminister Henrik Dam Kristensen.

DSB opgiver forgæves kamp mod spraydåser
*DSB opgiver nu hvert år at poste millioner af kroner ind i kampen for at holde togene fri for grafitti. I stedet for at bekæmpe hardcore grafitti-malerne vil etaten i stedet prøve at påvirke de yngre generationer til ikke at begynde. Derfor har DSB taget kontakt til flere kommuner for at få dem til, i samarbejde med skoler og politi, at informere om konsekvenserne ved at male grafitti.
"Og til vinter håber vi sammen med Det Kriminalpræventive Råd at have en video klar, som vi ønsker, at alle danske skolebørn på længere sigt skal lære af," siger chef for DSB S-tog, Erik Maglehøj til Berlingske Tidende.
Budgettet til bekæmpelse af de ulovlige grafittiværker og tags på toge og banestrækninger er i mere end 15 år steget jævnt. DSB S-tog alene har de sidste tre år brugt 35-40 millioner kroner om året på at fjerne graffiti fra de i alt 580 S-togsvogne. I gennemsnit rengøres hver dag 125 vogne.
Personalet i toge og på spor har på grund af flere tilfælde af vold mod DSB-medarbejdere fået ordre til ikke at pågribe graffitimalerne, men i stedet ringe efter politiet.
"Vi kan kun håbe, at det går af mode på et eller andet tidspunkt," siger Erik Maglehøj. Det har S-togschefen håbet på siden 1989.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her