Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

24. september 1997

Miljøstyrelse undersøger Overgaard
*Miljøstyrelsen vil undersøge, om der er baggrund for at politianmelde godset Overgaard ved Mariager Fjord for ikke at have indleveret de lovpligtige gødningsplaner, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.
Miljøchefen i Mariager Kommune, Bjarne Hansen, mener, at de tusinder af tons spildevandsslam som Århus Kommune har betalt sig fra at få spredt Overgaards jorder, har medvirket til det omfattende iltsvind, som dræbte alt liv i Mariager Fjord. Ingen, bortset fra de ansatte på Overgaard, ved i dag, hvor meget slam der er kørt ud på godsets sandede marker ved fjorden, siger miljøchefen.
Og det er et problem, for det er kommunen, der har tilsynspligt, så det aspekt interesserer også Miljøstyrelsen.

WHO bekymret over røgforurening
*Røgforurening fra skov-brande i Indonesien breder sig voldsomt, og flere eksperter i WHO, Verdenssundhedsorganisationen, udtrykte bekymring over forureningen, men de sagde også, at WHO ikke er blevet kontaktet om hjælp. Dr. Tord Kjellerstrøm, direktør for WHO's kontor for global miljøsundhed, siger, at de tykke røgskyer, som ligger over dele af Indonesien, Malaysia, Singapore og Brunei, især er en trussel for folk, som i forvejen lider af astma- eller lungesygdomme.
"Vores hovedbekymring er dog længere tids miljøpåvirkning," siger han.
Skovbrandene er i vid udstrækning påsat af tømmerfirmaer og plantageejere, der ønsker at plante nyt.
Artikel side 5

Serbiske socialister tabte terræn
*Den jugoslaviske præsident, Slobodan Milosevics socialistparti (SPS) får ikke flertal i parlamentet efter søndagens serbiske valg. SPS fik sammen med sine allierede, Jugoslavisk Venstre (JUL) og Nyt Demokrati (ND), 98 ud af parlamentets 250 pladser.
Da der tirsdag kun manglede at blive fordelt 14 parlamentspladser fra Kosovo, stod det også klart, at det stærkt højreorienterede Serbiens Radikale Parti (SRS) har vundet 80 pladser og bliver den næststørste politiske magt i Serbien, mens Vuk Draskovics Serbiske Fornyelsesbevægelse (SPO) får 45 pladser. Dermed tvinges socialisterne ud i en koalition for at bevare magten. Stemmeprocenten ved valget blev på 62 pct.

Vrede serbere angreb danske soldater
*Danske soldater fra den internationale SFOR-styrke i Bosnien blev i går chikaneret kraftigt af en gruppe serbere ved en kontrolpost, som danskerne havde etableret ved byen Doboj i det nordlige Bosnien. Ingen kom dog noget til.
En SFOR-talsmand sagde, at soldaterne blev angrebet med sten og molotov-coctails ved en bro, der ligger tre km nord for Doboj. De vrede serbere krævede, at SFOR-soldaterne fjernede den kontrolpost, de havde sat op.
Kontrolposten er muligvis etableret for at forhindre ultranationalistiske serbere fra Doboj i at tage til byen Prnjavor. Her er verserer en strid om kontrollen med politistationen mellem rivaliserende politistyrker, der støtter henholdsvis præsident Plavsic og den krigsforbrydersigtede Karadzic.
Analyse her på siden

Amts-målinger viser intet fald i forurening
*Når Miljøstyrelsen regner på tallene, er landbrugets udledning af kvælstof faldet med 14 procent fra 1995. Men når amterne tager målinger i vandløb og søer, er der ingen forskel at spore. Aktuelt skriver, at der kun i tre af landets amter er registreret målbart mindre kvælstof i vandet nu end for to år siden. Det gælder Bornholm, Viborg og Vest-sjællands amter.
Hvis amternes nye tal for kvælstofudslippet er rigtige, understreger det behovet for en vandmiljøplan II, mener den radikale miljøordfører, Elsebeth Gerner Nielsen.

Statsadvokat opgiver Boneloc-sag
*Statsadvokaten for Sjælland har opgivet at rejse tiltale mod den tidligere overlæge Jørgen Steen Jensen for bedrageri i Boneloc-sagen. Afgørelsen er truffet på baggrund af fornyet efterforskning hos Hillerød Politi og en redegørelse fra Kammeradvokaten, oplyser statsadvokat Erik Merlung.
"Ud fra en samlet vurdering er det vores opfattelse, at der ikke er noget at komme efter i sagen. Politimesteren i Hillerød har indstillet, at der ikke er grundlag for at rejse tiltale - og den indstilling støtter vi," siger Erik Merlung.
Statsadvokaten for Sjælland pålagde tidligere i år Hillerød Politi at efterforske sagen, efter politimesteren i første omgang havde afvist at rejse tiltale. Den følgende efterforskning fik dog ikke noget afgørende nyt frem i lyset, og derfor er sagen om den smuldrende hoftecement slut for politiets vedkommende.

Thalidomid vender tilbage til handlen
*Det berygtede lægemiddel Thalidomid sendes snart i handelen igen i USA, men med skrappe forskrifter om anvendelsen, oplyser det amerikanske kontrolorgan for fødevarer og medicin. Thalidomid blev forbudt i 1960'erne, efter at tusinder af gravide kvinder, som tog medikamentet, fødte børn med manglende arme og andre svære misdannelser.
Men de amerikanske myndigheder er parate til godkende brugen af Thalidomid i enkelte tilfælde - bl.a. til behandling af spedalskhed, da den helbredende virkning vurderes som langt større end de risici, der er ved brugen.
Mange medicinske forskere opfatter Thalidomid som et vidundermiddel, og de eksperimenterer med, om det kan helbredelse så forskellige lidelser som aids og hjernekræft. Kritikere frygter en gentagelse af misdannelses-mareridtet.

Israel identificerer bombemænd
*Israel har identificeret fire af de fem mænd, der udløste bomberne ved de seneste to selvmordsbombeattentater i Jerusalem som palæstinensere fra Vestbredden, siger en kilde i det israelske politi. Alle fem mænd døde under attentaterne i juli og september.
Kilden sagde, at efterforskningen af de fem mænds identitet var årsagen til den anti-terror operation, som blev udført tidlig søndag morgen på Vestbredden. Ministerpræsident Benjamin Netanyahu oplyste søndag, at Israel havde fastslået, at de fem mænd, der mistænkes for at have været medlemmer af den bevæbnede gren af Hamas, kom fra Vestbredden og ikke fra udlandet, som de palæstinensiske selvstyremyndigheder mener.

Historisk nordirsk forhandling begyndt
*Det første forhandlingsmøde med deltagelse af alle parter i den nordirske konflikt blev sent tirsdag eftermiddag indledt i Belfast, da de pro-britiske unionister og det republikanske Sinn Fein, satte sig til forhandlingsbordet sammen med de øvrige parter i konflikten. Det var første gang siden 1921, at yderligt-gående unionister og republikanere forhandlede i samme rum.
Ulster Unionist Party, Nord-irlands største protestantiske parti, siger, at de kom for at foreslå, at Sinn Fein, IRA's politiske fløj, udelukkes fra de samme forhandlingerne. Det forslag ventes nedstemt, og derefter kan unionisterne blive siddende ved forhandlingsbordet uden at miste ansigt og uden at få skyld for at have torpederet enhver chance for fred i Nordirland.
Artikel side 5

Iltsvind rammer Lim-fjordsmuslinger hårdt
*Efter første dag på vandet, kan muslingefiskerne konstatere, at det står meget værre til med muslingerne i Limfjorden efter sommerens ilt-svind, end først antaget. Godt halvdelen af muslingerne er i hele fjorden er døde, og i nogle områder er det helt op til 95 procent, der ikke har overlevet sommeren.
Ifølge Radioavisen er der tale om døde muslinger til en værdi af op mod 200 millioner kroner. Flere fabrikker er lukningstruede og muslingefiskeriet vil være ramt i hvert fald to-tre år.

Pakistan tilbyder ikke-angrebspagt
*Pakistans premierminister, Nawas Sharif, har tilbudt at indlede forhandlinger om en ikke-angrebspagt med nabolandet og ærkerivalen Indien.
Nawas Sharif sagde ved FN's generalforsamling, at en ikke-angrebspagt til hjælpe til med at løse de to landes konflikt om Kashmir. Indien kontrollerer to tredjedele af Kashmir, som indtil for få år siden var en velstående del-stat i såvel Pakistan som Indien. Den pakistanske regering mener, at hele Kashmir, der er muslimsk, skal have en form for selvstyre.

Britisk oksekød eksporteres stadig
*En uanmeldt inspektion i Tyskland har afsløret endnu et brud på det verdensomspændende forbud mod eksport af britisk oksekød, som EU indførte for halvandet år siden, sagde EU's forbrugerkommissær Emma Bonino tirsdag til Europa-parlamentets særlige undersøgelsesudvalg vedrørende kogalskab. EU-Kommissionen har nu bedt de tyske myndigheder lukke et unavngivet slagteri og skærpe kontrollen med flere andre.
I juli afslørede EU, at mindst 700 tons britisk oksekød via den belgiske havneby Oostende var ekspederet videre ud i verden. Fundet i Tyskland var væsentligt mindre, og i hvert fal en del af det britiske oksekød var på vej til Rusland, der er endnu uklart om der også var andre aftagere inde i billedet.

Rejsegarantifonden stævner Calypso
*De ansvarlige for det største danske rejsekrak bliver nu stævnet af Rejsegarantifonden, skriver Berlingske Tidende. Med et krav på 20 mio. kr. mod bestyrelsen og den daglige ledelse i Calypso Verdensrejser A/S, som gik konkurs i oktober 1996, ønsker Rejsegarantifonden at statuere et eksempel.
"Hvad vi har set i Calypso Verdensrejser er topmålet af ansvarsløshed," siger advokat Ole Borch, der dels er kurator i Calypso-boet, dels advokat for Rejsegarantifonden.

Fødselsopfordring med snert af racisme
*Dansk Folkeparti har en "snert af racisme" i partiets nye principprogram, der anbefaler, at danske kvinder føder flere børn, fordi udenlandske kvinder i gennemsnit føder flere børn. Det mener Fremskridtspartiets gruppeformand Kim Behnke, som tager afstand fra forslaget.
- Er det racisme?, spørger Rit-zaus Bureau.
"Ja, det er det selvfølgelig," siger Kim Behnke.
Han kritiserer også DF's forslag om at begrænse børnechecken til to børn, fordi danske kvinder i gennemsnit føder 1,7 børn, men udenlandske kvinder føder flere.

Forbud mod salg afvingummi-alkohol
*"Lille Bamse", som indeholder vingummi opløst i vodka, er blevet forbudt af Levnedsmiddelkontrollen i Fredericia, og Levnedsmiddelkontrollen i København kræver, at der kommer danske etiketter på alkoholproduktet "Shooter".
"Vi har udstedt et forbud, fordi etiketten på Lille Bamse er vildledende. Med sine mange farver og et billede af en vingummibamse henvender den sig til børn og unge," siger Erik Korsholm, fra Levnedsmiddelkontrollen i Fredericia.
Importøren Hela Wine & Spirits har fire uger til at anke afgørelsen.

Algeriet ramt af ny blodig massakre
*Mellem 85 og 200 mennesker blev natten til tirsdag brutalt myrdet i Bentalha, en sydlig forstad til Algeriets hovedstad, Algier. De algeriske myndigheders opgørelse over antallet af ofre er tit mindre end øjenvidners, så det præcise antal døde var endnu uklart sent tirsdag.
Den nye massakre kan meget vel kan være den næstværste i den fem år lange borgerkrig, og den afkræfter effektivt regeringens forsikringer om, at den har kontrol med situationen. Massakren i Bentalha var også en af de mest bestialske, hvor angriberne ifølge øjenvidner dræbte fortrinsvis kvinder og børn. Kilder ved sikkerhedsstyrkerne sagde, at mange af de dræbte havde fået halsen skåret over eller var blevet brændt levende, da angriberne satte ild til deres hjem.
Angrebet var ifølge beboere i området velorganiseret og startede med, at der mandag aften blev udlagt miner og fælder, hvorefter drabene begyndte.
I Paris tog en talsmand for Den Islamiske Frelserfront, FIS, kraftigt afstand fra drabene. Borgerkrigen startede, da FIS i 1992 stod til at vinde et valg på løfter om at indføre en ny forfatning med strenge islamiske love. Militæret aflyste anden valgrunde og ulovliggjorde FIS, som imidlertid ikke længere anses for at være den mest yderligtgående fundamentalist-gruppe i Algeriet. Regeringen rakte i sommer en hånd ud til fundamentalisterne ved at løslade en FIS-leder, men drabene er blevet intensiveret i den seneste måned.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her