Læsetid: 8 min.

Døgnets nyheder

18. september 1997

EU vil ikke bremses af Danmark
*Demokrati er ikke, at ét land blokerer for 14 andre, og hvis Danmark ikke tilslutter sig Amsterdam-traktaten vil de 14 andre lande højst sandsynligt gå sammen om at vedtage et tillæg til den forkastede traktat. Ét der i høj grad vil minde om Amsterdam-traktaten. Det mener den nye formand for EU-Parlamentet, den spanske kristelige demokrat, José Maria Gil Robles.
Det er Dansk Folkeparti ikke glad for at høre. Partiet kræver Gil Robles sat på plads og har kaldt Poul Nyrup Rasmussen i samråd.
"De andre lande kan ikke gå videre uden Danmark," siger Kristian Thulesen Dahl.
Poul Nyrup Rasmussen har før sagt, at et nej vil betyde, at Danmark på en eller anden måde må træde tilbage i forhold til de øvrige EU-lande. Men den radikale økonomiminister Marianne Jelved mener, at hvis Amsterdam-traktaten falder, vil Maastricht-traktaten danne grundlag for EU-samarbejdet.
Artikel side 4

Nordirske unionister vil forhandle på trods
*Nordirlands førende pro-britiske unionistparti vil nu alligevel slutte sig til forhandlingerne om en fred i Nordirland, men David Trimble, lederen af Ulster Unionist Party (UUP), har ikke sagt, hvornår de rent faktisk vil sætte sig til forhandlingsbordet.
Partiet er hidtil blevet væk på grund af det republikanske Sinn Feins deltagelse, og krævede efter en bombeeksplosion tirsdag i Nordirland ,IRA's politiske gren fjernet fra forhandlingerne. Nu vil Trimble så med for at "konfrontere og afsløre Sinn Feins fascistiske karakter".
"Disse forhandlinger vil ikke munde ud i en aftale, der ikke klart er en britisk løsning. Vi vil ikke tolerere, at Sinn Fein bliver afbildet som fredspartiet og unionisterne som problemet," sagde UUP-lederen.
Leder på forsiden

OSCE-beslutning vækker harme
*OSCE-ambassadør Robert Frowicks beslutning om at godkende Radovan Karadzics nationalistiske parti, SDS's deltagelse i weekendens bosniske lokalvalg på hjemmebanen i Pale på trods af brud på valgreglerne, har vakt Enhedslistens harme. Partiet kræver en forklaring fra udenrigsminister Niels Helveg Petersen, der er fungerende formand for Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE).
Frowick underkendte en anden OSCE-instans diskvalifikation af SDS af frygt for valg-observatørenes sikkerhed.
Den norske dommer Finn Lynghjem fra OSCE's appelkommission reagerede i går også skarpt mod underkendelsen, og sagde, at Frowick tiltog sig en myndighed, han ikke har. Ud fra Dayton-aftalen og OSCE's egne regler, er appelkommissionen en suveræn retsinstans, hvis afgørelser ikke kan ankes eller ignoreres.

Fredsmægler dræbt ved helikopterstyrt
*12 mennesker blev i går dræbt ved et helikopterstyrt i Bosnien. Blandt dem var en af de helt centrale mæglere i fredsprocessen, tyskeren Gerd Wagner, der har været stedfortræder for FN's særlige udsending til Bosnien, Carlos Westendorp.
NATO's generalsekretær betegnede dødsfaldene som et stort tab for hele fredsprocessen, men intet tyder på, at der var tale om andet end en regulær ulykke.

Minister støtter vagt-centraler hos politiet
*Justitsminister Frank Jensen er "lodret uenig" med Amtsrådsforeningens formand, Kresten Philipsen (V), der mener, at ansvaret for landets alarmcentraler med fordel kan overgå fra politiet til amterne. Kresten Philipsen kritiserer især, at Rigspolitiet har afvist forsøg med at lade amterne stå for alarmcentralerne og holder amterne hen med udvalgsarbejde om sagen.
Men Frank Jensen afviser, at udvalgsarbejdet er en syltekrukke. I en rapport anbefales det tværtimod, at personalet uddannes bedre til at rådgive folk, der ringer ind og at teknologien forbedres.
Netop politiets tekniske udstyr er blevet kritiseret for at forsinke meddelelsen, når den skal videre til enten det private eller kommunale ambulanceberedskab.

Indiens og Pakistans ledere vil mødes
*Indien og Pakistan enedes om, at de to landes ministerpræsidenter skal mødes til en en arbejdsfrokost i New York i næste uge i forbindelse med FN's generalforsamling. De to ministerpræsidenter skal også hver for sig mødes med USA's præsident, Bill Clinton.
Arbejdsfrokosten er et af de mere synlige resultater af de seneste tre dages møder og forhandlinger mellem landenes udenrigsministre. Forhandlingernes centrale punkt er det omstridte Kashmir-område, men på det område er der ikke endnu ikke kommet resultater frem.

Borgerligt udspil giver underskud
*Finansminister Mogens Lykketoft er ikke imponeret over de borgerlige oppositionspartiers finanslovsforslag. Ministerens embedsmænd er nået frem til et helt andet resultat af de foreslåede tiltag end Venstre og de konservative selv. I stedet for VK's beregnede plus på over otte mia., fandt ministeriet et underskud på fire mia. kroner, skriver Berlingske Tidende.
Venstres næstformand, Anders Fogh Rasmussen, fastholder, at VK har regnet rigtigt, og at grunden til de forskellige resultater er, at Lykketoft putter nogle "socialdemokratiske forudsætninger" ind i den samfundsøkonomiske model, som Finansministeriet bruger. Det betyder - ifølge Fogh Rasmussen - at V og K's forslag til reformer på dagpengesystemet og til lavere erhvervsskatter ikke får en positiv virkning på tallene.

Eksil-burmesere anholdt i Thailand
*Tre burmesiske eksilministre er blevet blev anholdt i Thailand på den burmesiske eksilregerings kontor. Det har ført til protester fra Den Danske Burma Komite og fra det socialdemokratiske EU-Parlamentsmedlem Kirsten Jensen.
"Da Burma blev optaget i ASEAN (de sydøstasiatiske landes samarbejdsorganisation) hed det, at man ad den vej ville påvirke militærstyret til at forbedre menneskerettighederne. Nu kan man frygte, at anholdelserne i Thailand er et mere afslørende udtryk for, hvad optagelsen af Burma har som konsekvens," siger Kirsten Jensen. I sommer holdt den burmesiske eksilregering samlet møde for første gang i to år. Det skete i Danmark.
Gule fagforeninger vil have forhandlingsret
nMed én stemmes flertal har Højesteret afgjort, at det er de forhandlingsberettigede organisationer på det offentlige arbejdsmarked, der har retten til at forhandle decentral løn for den offentlige sektors i alt 800.000 ansatte. Forhandlingsretten gælder også for ansatte, der enten er uorganiserede eller medlemmer af en såkaldt gul fagforening. Det gælder 10 til 20 procent af de offentlige ansatte.
Dermed kan de såkaldte gule fagforeninger som Sammenslutningen af Firmafunktionærer og Den Kristelige Fagbevægelse ikke forhandle om lokale lønmidler.
Sammenslutningen af Firmafunktionærer mener , at dommen strider mod den grundlovssikrede frie organisationsret, og vil have Højesterets dom prøvet ved Menneskerettighedsdomstolen i Strassbourg.

Nationalbanken: Stram finansloven
*Nationalbanken anbefaler i sin kvartalsrapport samtlige politikere til at stramme grebet om økonomien for at forhindre inflation, stigende lønkrav og underskud på betalingsbalancen.
Det er især de stigende huspriser, der har givet ejerne luft til at låne og sætte privatforbruget i vejret.

IMF ser lyst på den økonomiske fremtid
*Den Internationale Valutafond (IMF) forudser fortsat øget økonomisk vækst på over fire procent i 1997 og 1998, men samtidig advarer IMF om, at de lyse udsigter kan bliver overskygget af uro på valuta- og finansmarkederne i Sydøstasien og økonomiske problemer i toneangivende europæiske lande.
FN's organisation for handel og udvikling, UNCTAD, har netop advaret om, at det voksende globale skel mellem rig og fattig kan udmønte sig i politiske tilbageslag.

Styrelse: Cat-Link i retten for nedsejling
*Søfartsstyrelsen anbefaler, at der rejses tiltale mod Cat-Link og den ansvarlige på katamaranfærgens bro idømmes en bøde efter nedsejlingen af kutteren "Lissi" den 13. marts i år, skriver Kalundborg Folkeblad. Det er nu op til politimesteren at afgøre, om der skal rejses tiltale.
Tidligere på året blev Cat-Link flere gange taget i at sejle alt for stærkt i Kalundborg Fjord, og en sag om en jolle-ejer, der kom i havsnød på grund af de kraftige hækbølger fra katamaranfærgerne, er sat i bero, indtil der foreligger en afgørelse i sagen om nedsejlingen af "Lissi".

Vestligt politi bliver i Albanien
*Politistyrken fra Den vesteuropæiske Forsvarsorganisation, WEU, bliver seks måneder ekstra i Albanien. Det er anden gang, mandatet forlænges. De 24 politifolk har været i landet siden maj, og deres opgave er fortsat at rådgive og hjælpe det albanske politi i opretholdelse af ro og orden, grænsekontrol og træning af mandskabet efter de måneders uro, der bragte Albanien ud i totalt anarki.

Forbud mod erotiske reklamer står svagt
*Det er slut med afklædte kvinder i reklamer, hvis det står til et massivt flertal i Europa-Parlamentet. Udvalget om Kvinders Rettigheder fik bred tilslutning til sit forslag om i EU-harmoni at bekæmpe sexistiske stereotyper i reklamer.
Støtten rækker dog ikke langt uden for parlamentssalen. Den irske komissær, der er ansvarlig for ligestillingssager, er godt nok positivt indstillet, men det er de fleste andre komissærer ikke, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten. Fra britisk og tysk side ses forslaget om et lovindgreb som overflødigt og franskmændene er også skeptiske.
Reklamebranchen raser, og forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen mener, at det er urealistisk at indføre fælles europæiske regler på et område, hvor tolerancetærsklerne er meget forskelligt anbragt.
Leder på bagsiden

Odense og RUC skal uddanne journalister
*Odense Universitet optager næste år de første 70 studerende på en ny journalistuddannelse. Fra 1999 vil man have 125 på hver årgang. Samtidig får Roskilde Universitetscenter lov til at udbyde faget journalistik som overbygningsstudium på halvandet år. RUC forventer at optage 100 studerende årligt.
Uddannelsen i Odense bliver på tre-et-halvt år, heraf et år i praktik. Man får så en bachelorgrad og kan kalde sig journalist. Derefter kan man gå videre på en to-årig overbygning til kandidat, en mulighed, som også står åben for de uddannede fra Danmarks Journalisthøjskole i Århus.

Jødiske bosættere trodser Netanyahu
*Jødiske bosættere i det arabiske Østjerusalem afviste i går et kompromisforslag fra den israelske ministerpræsiden Benjamin Netanyahu, der skulle få dem til at forlade de to huse, de besatte søndag nat, mod at bosætterne kunne bruge bygningerne til religiøse studier.
Men bosætterne blev, og de blev i går centrum for flere demonstrationer. Både anti- og støttedemonstranter var på gaderne, og politiet trådte til.
De omstridte ejendomme ejes af den jødiske, amerikanske millionær, Irving Moskowitz, der har grundlagt mange jødiske bosættelser i besatte palæstinensiske områder.
Moskowitz kom i går kom på triumf-besøg ved sine besidelser i Jerusalems Ras al-Amud kvarter, og han appellerede til den israelske Højesteret om at udstede et midlertidigt forbud mod at Netanyahu tvangsfjerner de i alt tre jødiske familier i Ras al-Amud.
En talsmand for retten sagde, at der vil blive holdt en dommerhøring i sagen i dag torsdag. Netanyahu har fordømt bosættelserne, men siger, at han ingen juridiske muligheder har for at gribe ind. Iagttagere indvender, at ministerpræsidenten kunne påberåbe sig hensyn til den offentlige sikkerhed - men at det ville bringe ham på kollisionskurs med hans egen højrefløj.
Palæstinenserne ser de jødiske bosætteres tilstedeværelse som en permanent provokation, og Yasser Arafat advarede om "en meget negativ reaktion", hvis bosætterne bliver.

Redigeret af Helle Ringgaard

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her