Læsetid: 3 min.

EU slås om giftigt affald

18. september 1997

Auken opfordres til at stå fast på et totalforbud mod eksport af giftigt og miljøfarligt affald til lande uden for OECD

En række lande forsøger nu at udvande forbudet mod at eksportere farligt affald fra industrilandene til resten af verden.
Miljøminister Svend Auken spillede en væsentlig rolle, da forbudet blev vedtaget på et møde i den såkaldte Baselkonvention i marts 1994 - og da det blev gjort juridisk bindende i september 1995.
Nu har SF indkaldt Svend Auken i samråd for at sikre sig at Danmark vil afvise en udvanding på Baselkonventionens kommende møde i Malaysia 6.-10. oktober.
Også Greenpeace-rådgiveren Kevin Stairs og Greenpeaceafdelingerne i Danmark og Bruxelles har henvendt sig til Auken for at gøre opmærksom på risioen for, at forbudet udvandes, allerede inden det træder i kraft.
Uenighed i EU
EU besluttede i januar, at intet medlemsland kan eksportere farligt affald (fra EU's røde og orange liste) til lande uden for OECD.
Alligevel stod EU-landene splittet, da de i går skulle træffe beslutning om EU-forhandlingsmandatet til mødet i Malaysia.
Israel og Monaco har nemlig søgt optagelse på listen over lande der - på linje med OECD's medlemslande - skal have forbud mod at eksportere affald til lande uden for kredsen, men tilladelse til at handle med farligt affald indbyrdes.
De fleste mener, at Monaco kan optages på listen af rent geografiske grunde, ligesom Lichtenstein allerede er.
Men problemet er Israel. Ikke fordi Israel pr. definition har lavere miljøstandard end f.eks. Tyrkiet, Portugal og Mexico, men fordi man ifølge både SF og Greenpeace åbner en glidebane, hvis man går bort fra det klare skel mellem OECD og resten af verdens lande.
Danmark, Sverige, Italien, Belgien og Portugal er også imod optagelse af nye lande på listen. Men Tyskland, Storbritannien og Holland går ind for, at Israel optages.
Derfor har Østrig foreslået at man skal opstille betingelser for, at et land kan optages.
Glidebane
Det er for alvor en glidebane, mener Greenpeace-rådgiver Axel Singhofen i Bruxelles.
"Problemet er ikke selve Israel", siger han. "Problemet er, at alle brikkerne i det internationale magtspil om farligt affald risikerer at blive slået tilbage til start, hvis man overhovedet åbner for diskussionen om kriterier".
"USA og andre lande, der eksporterer store mængder farligt affald, står på spring for at udnytte en sådan situation til at forhale hele processen", siger han.
Det store spring fremad i 1994 bestod netop i, at man skar igennem mange års frugtesløs diskussion og definerede de lande, der ikke må sælge giftigt affald ud fra deres stilling i verdensøkonomien.
Axel Singhofen skriver i et brev til EU's miljøministre, deres topembedsmænd på området samt miljøkommissær Ritt Bjerregaard (S), at en åben liste vil underminere EU's egen beslutning fra januar i år og føre til nye, endeløse forhandlinger om begrebet "sikker affaldsbehandling".
I stedet for at opfylde Basel-forbudets formål; at forhindre fremstillingen af farligt affald og udvikle rene teknologier.
Langsommelighed
På mødet i Malaysia skal det også vedtages, hvilke typer affald der er omfattet af forbudet og hvilke typer affald, der er tilstrækkeligt ufarlige, til at de gerne må eksporteres og genbruges i u-landene.
Disse lister skal gøres juridisk bindende, men samtidig skal der være mulighed for at optage nye stoffer på listerne uden at genforhandle hele den internationale aftale.
Selve forbudet skulle træde i kraft 1. januar 1998. Men det kræver, at 70 lande har ratificeret ændringen af Baselkonventionen før 1. oktober. Indtil nu har kun to lande, Finland og Luxembourg, gjort det.
USA mener, at konventionen giver dem lov til at lave særlige aftaler med enkeltlande om salg af farligt affald. Det er også et smuthul, Malaysiamødet skal tage stilling til.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her