Læsetid: 5 min.

Film

4. september 1997

*Roland Joffe har siden spillefilmdebuten med Killing Fields gjort kultursammenstød til sin hjertesag. I Missionen og Glædens by skildrer han, hvor galt det kan gå, når vi i den vestlige verden forsøger at blande os i situationer og konflikter, vi i bund og grund ikke forstår. Bedst lykkes det ham i Killing Fields, om en amerikansk journalist, som bliver tilbage i det Pol Pot-regerede Camboda, efter at alle andre amerikanere er evakueret, og således skaffer sin indfødte ven og assistent alvorlige problemer på halsen. Joffes fortid som dokumentarist fornægter sig ikke, og Killing Fields er en af de film, som absolut bedst fanger en krigs gru og terror. Sam Watersen spiller glimrende som journalisten, der ikke helt har forstået alvoren i situationen, mens Haing S. Ngor fortjent vandt en Oscar for sin rolle som guiden. Mike Oldfield har i øvrigt leveret den smukke lydside, som supplerer de enkelte sekvenser og forstærker deres følelsesmæssige udtryk. Killing Fields er en del af en DR2-temaaften - denne gang altså om Cambodia.
Killing Fields/ The Killing Fields. DR2, lørdag kl. 21.20-23.35

*Krzysztof Kieslowski vender tilbage til tv-skærmen med hele to film i den kommende uge. Efter de ti Dekalog-film er det nu tid til de to første film i farve-trilogien, Blå og Hvid, som for alvor gjorde hans navn til hvermandseje - også udenfor Europa. Trilogien tager udgangspunkt i den franske revolutions kampråb: Frihed, lighed og broderskab - blå, hvid og rød - og er et kig på, hvordan de tre begreber har det i et moderne Europa.
I Blå møder vi Julie, som i starten af filmen mister sin komponist-mand og lille datter i en forfærdelig trafikulykke og derfor ikke længere kan se en mening med livet. Hun prøver ihærdigt at lægge fortiden bag sig, men først da hun i samarbejde med sin afdøde mands assistent beslutter sig for at færdiggøre mandens ufuldendte Europa-symfoni, synes livet igen at bevæge sig fremad for hende. Juliette Binoche er vidunderlig i rollen som Julie, og hendes udtryksfulde ansigt er med til at give Blå en hjertegribende følsomhed og smerte. Zbigniew Preisners smukke musik fuldender filmen.
Bleu/Blå. TV2, lørdag kl. 22.15-23.55.

*Michael Caton-Jones er ikke kendt for de helt store og bevægende film. Fx er Memphis Belle fra 1990, om unge, amerikanske piloter i England under Anden Verdenskrig, en noget tynd affære, som forgæves forsøger at tegne troværdige psykologiske portrætter af unge mennesker i krig. Men ifølge Leonard Maltin og hans opslagsværk så er Caton-Jones' Min mors kæreste fra 1993 en oplevelse af de store. Robert De Niro, Ellen Barkin og Leonardo DiCaprio spiller hovedrollerne i en virkelig historie om fysisk og psykisk mishandling af en ung dreng. Maltin roser filmen for dens skuespil, og det var da også Min mors kæreste, der fik den svenske instruktør Lasse Hallströms øjne op for den unge DiCaprio. Siden brugte Hallström DiCaprio som Johny Depps retarderede lillebror i Hva' så, Gilbert Grape?
This Boy's Life/ Min mors kæreste. DR2, søndag kl. 21.05-22.55

*Stanley Donen startede sin filmkarriere som musical-koreograf, og i slutningen 40'erne blev han hentet til Hollywood af Gene Kelly. Sammen lavede de bl.a. klassiske musicals som Syng i sol og regn og Sømænd på vulkaner, før Donen etablerede sig som en alsidig og dygtig instruktør af både musicals (Syv brude til syv brødre), krimi-lystspil (Charade) og ikke mindst små film om almindelige mennesker som fx To på vejen fra 1967. To på vejen følger et ægtepar (Audrey Hepburn og Albert Finney) , som efter 12 år med ring på kigger tilbage på deres liv, mens de rejser gennem Frankrig. All Movie Guide giver filmen fire ud af fem stjerner, og Leonard Maltin kalder filmen for intelligent, vindende og velspillet. Det er da også svært at forestille sig andet med de kræfter foran og bag kameraet.
Two for the Road/ To på vejen. TV2, mandag kl. 00.40-02.30
nSpike Lee har hele vejen gennem sin karriere været ude i politisk ærinde. Fra School Daze til Jungle Fever har det handlet om forskellene mellem sort og hvid - og at racisme ikke kun kommer fra de hvide. I 1992 gik Lee rask til sagen og lavede en film om en af det sorte, amerikanske samfunds store ledere, Malcolm X - Martin Luther Kings mere militante modstykke. Malcolm X, der har Denzel Washington i titelrollen, følger Malcolm fra barndom til engageret ungdom og markant politisk voksenliv. Det er en spændende og velfortalt film, og Washington spiller med sin sædvanlige sans for detaljer og metode. Lee har selv skrevet manuskriptet på baggrund af en meget rost biografi af Alex Haley - forfatteren som også dramatiserede de sorte amerikaneres historie i Rødder.
Malcolm X. DR1, Mandag kl. 22.00-01.15

*Zbigniew Zamachowski og Julie Delpy spiller hovedrollerne i Hvid, det sorg-muntre indslag i Kieslowskis farve-trilogi, som handler om en polsk frisør, der mod sin vilje bliver skilt fra sin franske kone, fordi han ikke kan opfylde sine ægteskabelige forpligtelser og gå i seng med hende. Han mister alt ved skilsmissen og rejser til Polen for at finde sig selv igen. Men han savner sin eks-kone og efter at have tjent en masse penge, vender han tilbage til Frankrig i et forsøg på at vinde hende tilbage. Hvid er fyldt med små ironiske pointer og tragikomiske situationer, hvilket giver filmen en charmerende luftighed, som er befriende ovenpå den meget alvorlige Blå. Især Zamachowski er rørende som den lidt naive frisør, mens Delpy er lige netop så tiltrækkende, som hun skal være, for at gøre frisørens besættelse af hende troværdig.
Blanc/ Hvid. TV2, onsdag kl. 22.40-00.15.

*Steven Spielberg har altid været en af mine favorit-instruktører. Hans flair for at fortælle spændende eventyr kombineret med en fundamental glæde ved imponerende visuelle effekter, gør ham til enhver barnlig sjæls bedste ven. At Spielberg også rummer en mere rolig og følsom side, kan man forvisse sig om lørdag aften, hvor TV2 viser en af guld-instruktørens mindre kendte film - måske et lidt malplaceret begreb, når det drejer sig om Spielberg. Always er en bevægende historie, ikke helt uden humor, om vovehalsen Pete (Richard Dreyfuss), som en dag mister livet i forsøget på at slukke en skovbrand med sit fly. Han efterlader sig Dorinda (Holly Hunter), som efterfølgende har meget svært ved at leve videre, hvorfor vores helt må tage affære fra det hinsides.
Med Spielberg ved styrepinden er vi sikret flotte billeder, og både Hunter og Dreyfuss er elskelige som parret, der selv i døden har svært ved at give slip. Audrey Hepburn dukker op som en vis engel i sin sidste filmrolle.
Always. TV2, lørdag kl. 20.10-22.15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her