Læsetid: 3 min.

FN: Løb ikke fra løfterne

10. september 1997

USA og Japan skærer ned på den billigste måde at bekæmpe fattigdom i den tredje verden - adgang til prævention

Ikke mindre end 14 dage efter at FN's generalsekretær Kofi Annan besøgte København, er FN igen i Danmark for at sikre sig støtte til organisationen.
Ikke kun med raslebøssen, men også med et ønske om, at Danmark og de andre nordiske lande skal presse USA og Japan til stoppe nedskæringerne på en af de billigste måder at bekæmpe fattigdom i udviklingslandene: "at kvinder i Den tredje Verden får adgang til prævention," fremhæver chefen for FN's organisation for familieplanlægning UNFPA, Nafis Sadik, i et interview med Information.
"Lige nu er der flere lande end nogen sinde, der er positiv stemte og kan se fordelene i at tillade og støtte familieplanlægningsprogrammer," siger Nafis Sadik.
"Samtidig oplever vi nedskæringer fra lande som Tyskland, Sverige og USA. Det betyder, at kvinder, der har modtaget undervisning og dermed kender mulighederne for at undgå at få børn på en forsvarlig måde, ikke længere får den fysiske mulighed for at skaffe sig prævention," siger Nafis Sadik, der betragter den positive indstilling i Den tredje Verden, som et af resultaterne af FN's befolkningskonference i Kairo for to år siden. Kvinders ret til selv at vælge antallet og timingen af deres børn blev nedfældet i konferencens slutdokument.
Ifølge en rapport fra den amerikanske organisation Rockefeller Fondation, der beskæftiger sig med familieplanlægning i Den tredje Verden, faldt USA's bidrag med 87 procent i 1996.
En pause i bevillinger
Det ikke er med Clinton-administationens gode vilje, og nedskæringerne skal ses i lyset af, at republikanerne sidste år fik flertal i den amerikanske Kongres, påpeger Margareth Pollach, chef for Clinton-administrationens afdeling for international familieplanlægning.
"Men vi ser det nærmere som en pause i bevillingerne, indtil udenrigsminister Madeleine Albright får USA's betalinger til FN i gang igen. Samtidig er det ingen hemmelighed, at vi søger andre partnere blandt donorlande som Japan og EU," siger Pollach til Information.
Efter et møde med udenrigsminister Niels Helveg Petersen tidligere på ugen kunne Sadik forvisse sig om, at den danske regering ikke har til hensigt at skære ned på bevillingerne næste år til UNFPA, på trods af at Venstre og de konservatives forslag om at spare på Danmarks bidrag til udviklingsbistand.
"Men den japanske regering har for første gang meddelt, at man - ligesom USA - ønsker at skære ned på den internationale bistand med 10 procent. Siden 1973 har Japan forhøjet sine bidrag," siger Nafis Sadik:
Sadik skuffet
"Jeg er skuffet over, at målene fra befolkningskonferencen i Kairo i 1995 langt fra er nået. Det er den eneste konference, hvor deltagerlandene blev enige om, at sætte et tal på, hvor mange midler der skulle bruges inden for en bestemt årrække. Vi har solgt et budskab til udviklingslandene: de skal forøge deres bidrag for at udløse penge fra de internationale samfund. Når de penge ikke kommer, så stopper processen i u-landene selvfølgelig."
- Har I haft resultater nok på bordet til at godtgøre fortsat stigende bevillinger?
"Vi har jo opnået de kvalitative mål med den øgede forståelse for kvinders ret til prævention og seksuel sundhed. Kairo-konferencen opstiller konkrete kvantitative mål efter fire eller fem år, som vi nu skal til at måle."
- USA ønsker, at FN skal effektiviseres. Er det ikke rimeligt, at UNFPA også medvirker?
"Det er et ideologisk spørgsmål. Vi har - sammenlignet med andre FN-organisationer - ikke noget stort administrativt budget. Vi har vist vores programmers effektivitet ved, at brugen af prævention er gået op fra ti til 59 procent. Men mange republikanere i Kongressen er imod abort, og bruger det som et argument imod familieplanlægning. Som en betingelse for at bevillige penge til området på næste års finanslov har de blandt andet stillet som krav, at ingen organisation, der bruger penge til aborter, må modtage støtte fra USA."
"De europæiske regeringer bør presse EU til at tage den førende rolle på dette område. Det er en langt mere stabil partner, som ikke skifter politik på grund af et ændret flertal i et lands parlament," siger Nafis Sadik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her