Læsetid: 3 min.

Forbrydelsens fred

27. september 1997

Fortrøstningen over rockerforbrødringen afhænger af, hvordan man opfatter biker-kulturens sande væsen

KOMMENTAR
Våbenhvilen indgået foran alteret, de tusinder hjems husalter. Et scoop serveret af TV-Avisen torsdag aften:
Jim Tinndahn, dansk og europæisk præsident for Bandidos, side om side med præsidenten for Hells Angels nyoprettede afdeling på Amager, Bent Svane Nielsen, blandt frænde og fjende kendt som Blondie.
"Budskabet er, at nu samarbejder vi om at undgå de konfrontationer, der har været," sagde Tinndahn.
"Vi kan ikke give garantier for, at der ikke kommer flere episoder, men vi kan gå aktivt ind og sørge for, at de mennesker, der træder ved siden af den samarbejdsaftale, bliver ekskluderet fra vores biker-kultur," sagde Blondie.
Hvorpå de to krigsherrer, iført heftige, besmykkede læderveste udvekslede håndslag og skulderklap.
Våbenhvilen omfatter angiveligt hele Norden. Siden bandekrigens nyudbrud i Sverige i januar 1994 er ialt myrdet elleve og såret 96, de fleste i Danmark.

Drama har der været til det sidste:
"Det var meningen, at vi skulle have optaget indslaget et helt andet sted, men så blev vi opdaget af TV 2, og så måtte vi stikke af og ryste dem af os," beretter Jim Tinndahn til Ekstra Bladet.
Politiet har påtaget sig at stå for parternes sikkerhed ved de forudgående forhandlinger:
"Det, man i militærsproget kalder logistisk støtte," som Københavns chefkriminalinspektør, Per Larsen, udtrykker det.
Han forsikrer dog over for Politiken, at politiet ikke har deltaget i forhandlingerne. Og til Jyllands-Posten bedyrer Per Larsen:
"Vi har ikke haft det fjerneste kendskab til, hvad grupperne har haft på bordet under forhandlingerne."

Man må håbe, chefkriminalinspektøren taler usandt. De mange aflytninger, politiet har været i stand til at fremlægge under de sidste måneders straffesager mod snigmyrdende og bombende rockere, kan tages som belæg for usandrueligheden. Under alle omstændigheder vil ordensmagten handle forudseende ved at overføre det udstyr og de mandetimer, den har brugt på at holde rockerne fra at få hinanden på sigtekornet, til en grundig afdækning af, hvad det er for en virksomhed, de ellers beflitter sig med.
For hvad er det, de nordiske samfund kan vente sig efter den tilsyneladende våbenhvile?
To scenarier tilbyder sig, alt efter hvordan man opfatter rockerne.
Ser man dem som f.eks. advokat Thorkild Høyer, hvis mæglerindsats har gjort justitsminister Frank Jensen (S) "fuld af beundring", ja, så er der tale om yngre mennesker, der forenes af en altopslugende interesse for motorcykler, og som bærer nogle æresbegreber, nutiden ikke har forståelse for.
Holder våbenhvilen, vil rockerne nu kunne samle sig om deres klublivs idealer og tilbringe tiden med at pudse køregrej uden at bekymre sig om at myrde eller selv blive myrdet.

Stimuleret af politiudsagn og hårdere vidnesbyrd kan man anlægge en anden betragtning: De i hvert fald indtil i går kæmpende rockere er intet andet end gode gammeldags forbryderbander.
En slags arvtagere til dem, der i 1920'ernes Chicago lystigt plaffede løs på hinanden i grænsestrid mellem de forskellige kriminelle virksomheder. Altså en type personlighed, som vi i dag møder også i det sønderskudte Bosnien:
Mænd, der bag brovtende tale om ideal og tradition driver smugleri, horehuse, narkohandel, våbensalg og afpresning, og som koldblodigt udrydder fribyttere og andre stammer, når de trænger ind på territoriet. Og for hvem fred kun kan betyde egen sejr og andres underkastelse.
Selv er de to rocker-ledere meget varsomme med at udtale sig om, hvad deres overenskomst egentlig betyder. Om f.eks. Bandidos lader sig opsluge af Hells Angels?
"Alle de dér spekulationer vil vi slet ikke gå ind på. Hovedsagen er vel, at der er ro," siger Blondie.

Ro og ro. Til Reuters siger "en Københavns-baseret diplomat, der følger rockeraktiviteten", at en fusioneret Bandidos/H.A.-gruppe vil have et nordisk medlemsskab på 600 og samlet være en større trussel mod samfundet end i indbyrdes krig.
Den canadiske forsker Yves Lavigne har tidligere påpeget, at en af grundene til den intensiverede rockeraktivitet i Norden er nærheden til Østeuropa og det blomstrende Østersømarked, hvor narkotika veksles for våben fra det forhenværende Sovjet.
På en pressekonference fredag eftermiddag sagde våbenhvileforhandler, advokat Thorkild Høyer, at de to parter overvejer at slutte sig sammen under et nyt navn: "Men det står åbent."
Det gør det således også, om de nordiske samfund går fra en - trods alt - isoleret bandekrig til en omfattende konflikt mellem loven og det modsatte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her